Μογκερίνι-Brexit: Ή είσαι κράτος μέλος ή δεν είσαι

"Είτε είσαι ένα κράτος μέλος ή δεν είσαι. Δεν υπάρχουν μισά μέλη στην ΕΕ", ήταν τα λόγια της Ύπατης Εκπρόσωπου για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, προσερχόμενη στην Σύνοδο Κορυφής.

Προφανώς όλοι επιθυμούμε για το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει στην ΕΕ, αλλά οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασαν σαφώς την επιθυμία τους να φύγουν, είπε. "Τώρα εναπόκειται στα θεσμικά όργανα του Ηνωμένου Βασιλείου για να μεταφράσουν αυτό σε πραγματικότητα. Έχουν την ευθύνη προς τους πολίτες που θα παραμείνουν στην ΕΕ και έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν σε ποιο είδος της ΕΕ θα παραμείνουν. Δεν

υπάρχει χρόνος για την αβεβαιότητα. Ένα πράγμα είναι σαφές: Είτε είσαι ένα κράτος μέλος ή δεν είσαι. Δεν υπάρχουν μισά μέλη στην ΕΕ", τόνισε η Υπατη Εκπρόσωπος.

"Πρέπει να κάνουμε τα πράγματα με μεθοδευμένο τρόπο, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο και στη συνέχεια θα διαπραγματευτούμε την έξοδο και το είδος της εταιρικής σχέσης που θα έχουμε με την τρίτη χώρα. Ευχόμαστε το μέλλον της εταιρικής σχέσης να είναι το καλύτερο δυνατό, ιδίως στον τομέα της αρμοδιότητάς μου: εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας".

Διαπραγματεύσεις για "στενή συνεργασία"

"Είμαι βέβαιη", είπε η Φεντερίκα Μογκερίνι, "ότι στο μέλλον μπορούμε να διαπραγματευτούμε μια πολύ στενή συνεργασία, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα σήμερα. Το ζήτημα σήμερα είναι ο καθορισμός εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να εισέλθουν σε διαπραγματεύσεις εξόδου. Έχουμε λάβει αντιφατικά μηνύματα από μια μάλλον συγκεχυμένη πολιτική σκηνή. Είναι μια δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κίνδυνος είναι υπέρ της ενότητας του Ηνωμένου Βασιλείου, για το μέλλον και την πολιτική του σταθερότητα. Αυτό το χάος δεν πρέπει να επεκταθεί και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πρέπει να καταφέρουμε να στείλουμε σαφή μηνύματα προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά και τους διεθνείς εταίρους", τόνισε.

Τέλος, είπε ότι σήμερα θα παρουσιάσει την παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ. "Μπορούμε να κάνουμε πολλά όλοι μαζί στον κόσμο του σήμερα. Έχουμε τα μέσα. Είμαστε πιο δυνατοί μαζί. Περιμένουμε σαφήνεια από το Λονδίνο. Έχουν να μας πουν τι θέλουν να κάνουν και πώς θα το κάνουνε", ήταν η καταληκτική δήλωσή της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα