Μητέρα μοναχού: "Ο γιος μου γύρισε φορτωμένος δαίμονες"

“Όταν ο Γιώργος γύρισε τον Απρίλιο του 2002 από τη Μονή Μαχαιρά, όπου πέρασε την Αγία Εβδομάδα, ήταν αλλαγμένος, πανικόβλητος. Ζήσαμε μια κόλαση. Και δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά και άλλα μέλη της οικογένειας μας. Οι γείτονες με ρωτούσαν τι έπαθε ο Γιώργος. Μετά που γύρισε από τη Μονή ήταν φοβισμένος, φορτωμένος δαίμονες... Ήρθε και μου είπε ότι είδε το δαίμονα. Και ρωτήστε να σας πει τι του είπα..Τον αγκάλιασα και του είπα: Μη φοβάσαι γιε μου. Οι μανάδες μπορούν να τα βάζουν και με τους δαίμονες”.

Αυτά

και άλλα πολλά, αναφορικά στο πώς ο γιος της έγινε μοναχός, ανέφερε σήμερα η Μαρία Θεοδούλου, η οποία μαζί με τον σύζυγο της καταχώρησαν αγωγή εναντίον του Μητροπολίτη Αθανάσιου, του ηγούμενου Επιφάνιου, της Μονής Μαχαιρά, της Εκκλησίας της Κύπρου και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για πράξεις και παραλείψεις τους.

Η αντεξέταση της μητέρας από το δικηγόρο του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, Μάριο Χαρτζιώτη, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Χάρη Πογιατζή, μέσα στα πλαίσια της ακρόασης της αγωγής, με την οποία ζητούνται αποζημιώσεις μέχρι και €2.000.000.

Οι γονείς υποστηρίζουν ότι ο γιος τους εγκλωβίστηκε από τους εναγόμενους και μετατράπηκε σε ένα άβουλο όργανο στα χέρια τους, με αποτέλεσμα να παρατήσει τις σπουδές του και να ακολουθήσει τον μοναχισμό.

Κατά την αντεξέτασή της, η κ. Θεοδούλου διερωτήθηκε “πως γίνεται ένας άνθρωπος που αρχίζει μια χριστιανική ζωή αντί να βλέπει αγγέλους, βλέπει δαίμονες;”, για να σημειώσει ότι ο γιος της ήταν “δογματισμένος” τότε και ότι ο φόβος του τον οδήγησε σε υπερβολικές ενέργειες.

“Γι` αυτό είπα να πάμε σε ψυχίατρο. Και όλα αυτά γίνανε από τη μέρα που μπήκε ο γέροντας στη ζωή του”, είπε η κ. Θεοδούλου.

Κληθείσα από το συνήγορο υπεράσπισης του Μητροπολίτη Αθανάσιου να αναφέρει στο δικαστήριο τι έγινε όταν τα Χριστούγεννα του 2002 ο Γιώργος (πάτερ Ιουστίνος σήμερα) της ανακοίνωσε ότι θα πάει για τις εορτές να μείνει στο Άγιον Όρος, η κ. Θεοδούλου είπε ότι η απόφαση του την ανησύχησε πολύ σε σημείο που αποφάσισε ότι έπρεπε να κάνει κάτι.

“Εκείνο το διάστημα πήγαιναν πολλά παιδιά στο Βατοπαίδι. Ένα ρεύμα νεαρών επιστημόνων που πήγαιναν και δεν επέστρεφαν ποτέ. Νόμιζα πως ο Γιώργος θα πήγαινε και δεν θα ξαναγυρνούσε”, είπε η μητέρα του 44χρονου σήμερα μοναχού.

Συνέχισε λέγοντας πως ο πνευματικός της, ο πάτερ Τέλλος, της είχε πει τότε ότι θα έπρεπε να το διερευνήσει και να το συζητήσει με το γιο της, για να προσθέσει ότι ακολούθως έτυχε να ακούσει στην τηλεόραση το Θρησκειολόγο Κλείτο Ιωαννίδη να μιλά για περιπτώσεις παιδιών που πήγαιναν στο Άγιον Όρος και δεν επέστρεφαν πίσω.

Εξήγησε στο δικαστήριο ότι ο Κλείτος Ιωαννίδης ήταν συμμαθητής του αδερφού της και ότι δεν δίστασε να του τηλεφωνήσει να μιλήσουν.

Όπως είπε, συναντήθηκαν στο σπίτι της και ο ίδιος της είπε ότι οι άνθρωποι στο Βατοπαίδι δεν κάνουν μοναχισμό. Είπε στο δικαστήριο ότι ο Κλείτος Ιωαννίδης της είπε συγκεκριμένα: “Αυτοί οι άνθρωποι δε κάνουν μοναχισμό. Είναι σφηκοφωλιά...Είναι ληστές...Κλέβουν παιδιά. Μην τον αφήσετε να πάει”.

Ο δικηγόρος του Μητροπολίτη Λεμεσού αναφέρθηκε και στη συνομιλία που είχε η ενάγουσα με τον μακαριστό Ηγούμενο Αρσένιο, που ηγείτο της Μονής Μαχαιρά το διάστημα εκείνο.

Ο κ. Χαρτζιώτης ανέφερε ότι η συνομιλία τους ήταν επεισοδιακή, αφού η ενάγουσα εκτόξευσε σωρεία απειλών και άσχημων χαρακτηρισμών εναντίον του Ηγούμενου Αρσένιου, σε σημείο που της είπε ότι θα κινείτο δικαστικά με αγωγές εναντίον της.

Αναφερόμενη στη συνομιλία της με τον Ηγούμενο Αρσένιο, η κ. Θεοδούλου είπε ότι του τηλεφώνησε για του πει πως ανησυχεί για το γιο της και ότι από τον καιρό που τον γνώρισε άλλαξε πολύ.

Όπως είπε στο δικαστήριο, ο Ηγούμενος Αρσένιος της είπε ότι μπήκε ο δαίμονας μέσα της, ενώ η ίδια του απάντησε ότι “ο δαίμονας είστε εσείς”.

Η υπεράσπιση του Μητροπολίτη Αθανάσιου υπέβαλε στην ενάγουσα ότι στην πραγματικότητα η ίδια τηλεφώνησε στον Αρσένιο και του είπε να μη δεχτεί το γιο της στη Μονή τις ημέρες των Χριστουγέννων, γιατί πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα, με την ενάγουσα να απορρίπτει την υποβολή του δικηγόρου.

Στην υποβολή του συνήγορου υπεράσπισης ότι ο γιος της της εκμυστηρεύτηκε το Νοέμβριο του 2002 ότι περνάει από το μυαλό του ο μοναχισμός, η κ. Θεοδούλου απάντησε ότι ο γιος της τη διαβεβαίωνε ότι δεν θα πάει πάει μοναχός.

Επίσης, ο κ. Χαρτζιώτης υπέβαλε στην κ. Θεοδούλου ότι ο γιος της επισκέφθηκε μια και μοναδική φορά τον ψυχίατρο, Λούη Καριόλου, μετά από επιμονή δική της, και ότι σε εξέταση που υποβλήθηκε μίας ώρας τα αποτελέσματα ήταν φυσιολογικά. Επιπλέον, της υπέβαλε ότι ο γιατρός της είπε πως μετά από την εξέταση που έκανε στο Γιώργο δεν χρειαζόταν να ξαναπάει.

Η ενάγουσα. απορρίπτοντας την υποβολή του κ. Χαρτζιώτη, είπε: “Διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα. Ο γιατρός ο Καριόλου μου είπε ότι ο Γιώργος μπήκε σε ένα τούνελ και σε ένα ανάποδο τρόπο σκέψης...Μου είπε ότι έχει κόμπους στο μυαλό και ότι θα έπρεπε να τους ξεκαθαρίσει. Απλώς δεν μπορούσε να τον βοηθήσει αν πρώτα δεν το ήθελε ο ίδιος”.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι με τη διαδικασία της αγωγής νιώθει ότι στηρίζει το γιο της, η κ. Θεοδούλου απάντησε πως αναγκάστηκε να το κάνει, ώστε να βγάλει το γιο της από το λάκκο που τον έχουν βάλει.

Ανέφερε ακόμα ότι η πολιτεία και η εκκλησία πρέπει να λάβουν μέτρα και να κάνουν τέτοιες ρυθμίσεις, ώστε να μην υποχρεώνονται οι γονείς να αποκληρώνουν τα παιδιά τους, που γίνονται μοναχοί, για μην καταλήγει η περιουσία τους στην Εκκλησία, αφού το καταστατικό λέει ξεκάθαρα ότι η περιουσία του κάθε μοναχού μεταβιβάζεται στην εκκλησία, όπου είναι μοναχός.

Σημείωσε ότι η ίδια αναγκάστηκε να μεταβιβάσει όλη της την περιουσία στην κόρη της.

Ο κ. Χαρτζιώτης υπέβαλε στην ενάγουσα ότι χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη διαδικασία ως μια δωρεάν διαφήμιση ανά το παγκύπριο των θέσεων της, όπως η ίδια τις αντιλαμβάνεται, με την κ. Θεοδούλου να διαψεύδει κατηγορηματικά τη θέση του.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε, για να συνεχιστεί την προσεχή Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, στις 10:30.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα