Μηνύματα στις Βρυξέλλες για εγγυήσεις και πολυμερή διάσκεψη

Τρία είναι τα ζητήματα που βρίσκονται επί τάπητος στις Βρυξέλλες, όσον αφορά στο Κυπριακό: η εκ περιτροπής Προεδρία, το εδαφικό και οι εγγυήσεις.

Η σειρά με την οποία παρατίθενται τα ζητήματα, είναι «σειρά ευκολίας», σε σχέση με την ενδεχόμενη λύση τους, θεωρώντας ωστόσο ότι στα δύο πρώτα υπάρχει μια «πακετοποίηση».

Ως προς το θέμα των εγγυήσεων, θεωρούν ότι για να συζητηθεί, θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένα προαπαιτούμενα,

δηλαδή θα πρέπει να ολοκληρωθεί το θέμα με την εκ περιτροπής προεδρία και το εδαφικό.

Υποστηρίζουν μάλιστα, ότι από την πλευρά της Κυβέρνησης, τίθεται ως βασική προϋπόθεση, προτού τα εμπλεκόμενα μέρη προσέλθουν σε μια πολυμερή διάσκεψη, να πρέπει να προηγηθεί διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε να μην υπάρξει καμία περίπτωση ναυαγίου.

Έτσι, απαραίτητη προϋπόθεση φαίνεται να είναι, πρώτα «να τα βρουν» η Ελλάδα με την Τουρκία στο θέμα των εγγυήσεων.

Ταυτοχρόνως, άλλο ένα θέμα εγείρεται από πλευράς Λευκωσίας, καθώς επιδιώκεται η εμπλοκή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μέχρι στιγμής η Κύπρος έχει επιτύχει τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, ενώ εκείνο που μένει είναι να επιτευχθεί και η συμμετοχή των ΗΠΑ και της Κίνας.

Η Λευκωσία επιθυμεί αυτή την εμπλοκή, καθώς εκτός από το ερώτημα για το αν θα υπάρχουν εγγυήσεις ή όχι και ποιας μορφής, κατά πόσο θα υπάρξουν στρατεύματα και πόσο αυτά θα μείνουν στην Κύπρο, αν υπάρξει μεταβατικό στάδιο, εγείρεται και το ζήτημα της περιόδου για την εφαρμογή της λύσης.

Εκείνο που επιθυμεί η Λευκωσία, είναι αυτή η εφαρμογή της λύσης να τεθεί κάτω από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Όπως τονίζεται, ωστόσο, το πρόβλημα έρχεται από την τουρκική πλευρά, η οποία δεν αποδέχεται τη συμμετοχή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο θέμα των εγγυήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα