Η Κύπρος τιμά την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού η σημερινή και 193 χώρες - μεταξύ των οποίων και η Κύπρος - στρέφουν το βλέμμα σε κάθε ανήλικο πλάσμα του πλανήτη, τιμώντας και αναγνωρίζοντας τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματά του.

Όπως δήλωσε η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, «είναι νομική υποχρέωση του κράτους και ηθική ευθύνη της κοινωνίας – λέω εγώ – να δίνει στα παιδιά ευκαιρία να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από

τη βία, την κακοποίηση, να έχουν τις ευκαιρίες που χρειάζονται για να αναπτυχθούν φυσιολογικά... να έχουν υπηρεσίες υγείας, υπηρεσίες εκπαίδευσης και να μην είναι αντικείμενο οποιασδήποτε κακοποίησης».
Πρόσθεσε, δε, ότι στην Κύπρο ο δρόμος για την επίτευξη των στόχων είναι ακόμα μακρύς.

«Πάντα υπάρχει δρόμος, έχουμε αρκετό δρόμο, αλλά έχουμε κάνει και πολλά... Γενικά έχουν αλλάξει πράγματα. Ένα παράδειγμα είναι το θέμα της κακοποίησης των παιδιών, της σεξουαλικής κακοποίησης... ήταν ένα τεράστιο ταμπού και τώρα με ικανοποίηση.. περισσότεροι γονείς έχουν το θάρρος και μιλούν... την ώρα που θα ανοιχτείς για το θέμα, το παιδί θα μπορέσει να πάρει τη στήριξη που χρειάζεται για να μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του», δήλωσε.

Αναφερόμενη στα πρόσφατα περιστατικά νεανικής παραβατικότητας και παραβίασης δικαιωμάτων παιδιών από άλλα παιδιά, η Επίτροπος ήταν κάτι περισσότερο από σαφής.

«Είναι αυτή η αντίδραση η ενστικτώδης από την κοινωνία ‘’πιο αυστηρά μέτρα’’. Η απάντηση δεν είναι αυτή. Η απάντηση είναι πρόληψη…. Πρέπει επιτέλους να γίνει μια επιστημονική έρευνα και να ακουστούν και τα ίδια τα παιδία. Να δούμε το πραγματικό μέγεθος του τί υπάρχει. Να ξέρουμε γιατί υπάρχει και από εκεί και πέρα να γίνουν μέτρα, τα οποία ανάγονται στην πρόληψη και η πρόληψη δεν είναι ο αυταρχισμός», επισήμανε.

Η Λήδα Κουρσουμπά, στο επετειακό μήνυμά της επικεντρώθηκε στα παιδιά-πρόσφυγες, τονίζοντας ότι είναι ευθύνη του κράτους και της κοινωνίας να σταθεί στο πλευρό τους, γιατί γι' αυτά τα παιδιά, η μόνη και πολυτιμότερη αποσκευή, είναι τα δικαιώματά τους.

Η σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδιού υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 και μόνο δύο χώρες ανά το παγκόσμιο - η Σομαλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής - παρόλο που την υπέγραψαν, δεν της έδωσαν νομική ισχύ.

Keywords
Τυχαία Θέματα