Μήνυμα φιλίας και ειρήνης στέλνουν Ε/κ και Τ/κ έφηβοι

Μήνυμα φιλίας, συνεργασίας και ειρηνικής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων στέλνουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έφηβοι, οι οποίοι συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Φιλίας Κύπρου που περιλαμβάνει περίοδο κοινής φιλοξενίας σε οικογένειες στις ΗΠΑ, το καλοκαίρι.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ ο Πρέσβης Ανδρέας Πιρίσιης, ο οποίος

πρόσφατα έχει αναλάβει ως επικεφαλής της επιτροπής του προγράμματος στην Κύπρο, ανέφερε ότι ο ίδιος θεωρεί ότι «είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και φιλίας μεταξύ των κοινοτήτων». Αρχίζει από τα παιδιά, είπε, προσθέτοντας ότι «αμέσως απευθύνεται στους γονείς και γενικότερα στις οικογένειες όσων συμμετέχουν σ’ αυτές τις εκδηλώσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, από αυτά που έχει αποκομίσει από οικογένειες που έχουν λάβει μέρος στο πρόγραμμα σε προηγούμενα χρόνια «πραγματικά δημιουργείται κατ’ αρχήν μια πολύ στενή φιλία μεταξύ των παιδιών, η οποία μεταδίδεται και στους γονείς», .

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι συνολικά στο πρόγραμμα έχουν λάβει μέρος γύρω στα 600 παιδιά. Φέτος ταξίδεψαν στην Αμερική και φιλοξενήθηκαν 54 παιδιά και από τις δύο κοινότητες.

«Όλοι έρχονται κατενθουσιασμένοι», πρόσθεσε, ενώ διευκρίνισε ότι υπάρχει και συνέχεια.

Αύριο, είπε, δικοινοτική ομάδα παιδιών αναχωρεί για τον Άγιο Νικόλαο Στέγης, για κατασκήνωση.

Ακόμη ένα θετικό στοιχείο που εντοπίζει ο κ. Πιρίσιης στο πρόγραμμα είναι ότι οι οικογένειες που φιλοξενούν τα παιδιά στην Αμερική, συμπαθούν ιδιαίτερα τα παιδιά και έρχονται στην Κύπρο για να τα ξαναδούν.

«Τα παιδιά γίνονται μικροί πρεσβευτές μας στην κοινωνία της χώρας την οποία επισκέπτονται», σημείωσε.

«Όλα αυτά δείχνουν και εντός και εκτός Κύπρου ότι οι δύο κοινότητες μπορούν και θέλουν να ζήσουν μαζί, να δημιουργήσουν φιλίες, συνεργασίες και κοινό κράτος», ανέφερε ο κ. Πιρίσιης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε ενώπιον μας μεγάλες προκλήσεις και μεγάλες ευκαιρίες και μόνο μαζί θα μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε και να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο χρόνος θα μείνει στην ιστορία», ανέφερε η 17χρονη Μελίνα Ιλαρίωνος σε σύντομη ομιλία της σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, στη Λευκωσία, πρόσφατα.

Εισηγήθηκε ότι «πρέπει να αντικρίσουμε αυτό το παλιό ζήτημα με ένα νέο τρόπο. Όχι μόνο για το σήμερα αλλά για να κάνουμε το αύριο μας καλύτερο, πιο ικανοποιητικό και πιο συναρπαστικό λόγω των αλλαγών που θα κάνουμε σήμερα».

Για το Πρόγραμμα Φιλίας Κύπρου, η Ελληνοκύπρια νέα είπε ότι εδώ και χρόνια δίνει την ευκαιρία σε εκατοντάδες νεαρούς Κύπριους και Κύπριες από ολόκληρο το νησί να «πολεμήσουν» για την ειρήνη, χρησιμοποιώντας την αγάπη και τη γνώση αντί για όπλα.

Από την πλευρά του ο νεαρός Τουρκοκύπριος Χιλμί Αρίκα, ανέφερε ότι ο ίδιος έλαβε μέρος στις περσινές δραστηριότητες του προγράμματος, περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων, εργαστηρίων, ομάδων παραδοσιακών χορών και τραγουδιών, εκδηλώσεων δενδροφύτευσης, καθαρισμού εκκλησίας και τεμένους και κατασκήνωσης.

«Θέλουμε μόνο ειρήνη σ’ αυτή τη χώρα», είπε. «Θέλουμε ειρήνη για να μπορέσουμε στο μέλλον να ζήσουμε ο ένας δίπλα στον άλλο ξανά», συνέχισε. «Αυτή η χώρα είναι δική μας: Μην ξεχνάτε ότι ανήκει σε όλους μας», υπενθύμισε.

Η ειρήνη, είπε ο νεαρός Τουρκοκύπριος, «αρχίζει με ένα χαμόγελο». Η ειρήνη, πρόσθεσε, «αρχίζει με μια φιλία». Η ειρήνη, συμπλήρωσε, «αρχίζει με την αποδοχή». «Η ειρήνη είναι στα χέρια μας», είπε.

Το πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί για 8 χρόνια στην Κύπρο, απαρτίζεται από εθελοντές και χρηματοδοτείται από ιδιωτικούς πόρους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα