Μεθοδεύσεις της Άγκυρας για την Αμμόχωστο

Η Τουρκία δεν θα σπεύσει να στερηθεί ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο που κατέχει, τουλάχιστον όχι χωρίς ανταλλάγματα, είναι η εκτίμηση της βουλευτού του ΔΗΣΥ Ελένης Σταύρου αναφορικά με το ζήτημα του ανοίγματος της πόλης της Αμμοχώστου.

Μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα, η κα Σταύρου εκτίμησε, ωστόσο, ότι αν η Τουρκία προχωρήσει σε μια τέτοια εξαγγελία, υπό τη μορφή πρωτοβουλίας, θα πρέπει να μελετηθούν και οι υπόλοιπες κινήσεις.

«Είναι τεράστιο θέμα και δεν χωράει στα στενά όρια ενός μονομερούς μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δεν πρέπει να δεχτούμε να καταβάλλουμε ανταλλάγματα

για να μας δοθεί, διότι υπάρχουν πολλά ψηφίσματα του ΟΗΕ για το θέμα», είπε και πρόσθεσε ότι το θέμα θα πρέπει να διευθετηθεί μόνο στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης.

Ερωτηθείσα, δε, αν η ίδια θα επέστρεφε στην Αμμόχωστο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, δεδομένου ότι έχει την καταγωγή της από εκεί, η κα Σταύρου απάντησε αρνητικά.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης Αμμοχώστου, μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα», ανέφερε ότι η ουσία του θέματος δεν είναι τόσο απλή.

«Το να καλείς τους Αμμοχωστιανούς να επιστρέψουν στην περίκλειστη πόλη, είναι σαν να τους λες να επιστρέψουν σε πέντε χρόνια», τόνισε.

Αναφορικά με την έρευνα που έχει γίνει για την ανοικοδόμηση της πόλης, ο κ. Μεσσαρίτης, τόνισε ότι για λειτουργήσουν τα Βαρώσια, χρειάζονται πέντε χρόνια εργασιών και διερωτήθηκε ποιος θα χρηματοδοτήσει τον ιδιοκτήτη να αποκαταστήσει την οικοδομή του και «ποιος θα τον σηκώσει κοινωνικά και επαγγελματικά από τη Λεμεσό για να έρθει να εγκατασταθεί στην Αμμόχωστο».

Για να γίνει αυτό, είπε, θα πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες και κίνητρα.

Ερωτηθείς ο ίδιος αν θα επέστρεφε, απάντησε ότι ανήκει σε εντεταλμένο όργανο της Κυπριακής Δημοκρατίας και οφείλει να λειτουργήσει στο πλαίσιο των δημοκρατικών αποφάσεων, ενώ σε προσωπικό επίπεδο η απάντηση παραμένει η ίδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα