Μετά το ΦΑ η Άγκυρα έβαλε στο μάτι το χαλούμι

Μετά τους υδρογονάνθρακες, μερίδιο και στην κατοχύρωση του χαλλουμιού απαιτεί η Άγκυρα, στη λογική του διαμοιρασμού των πάντων ανάμεσα στα δύο συνιστώντα κρατίδια.

Ενόψει της επικείμενης κατοχύρωσης της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης απο τις Βρυξέλλες, Τουρκία και ψευδοκράτος επιδιώκουν όπως υπάρξει ένας διπλός μηχανισμός, ο οποίος θα ασκεί τον απαραίτητο έλεγχο.

Στην ουσία, ωστόσο, η έγκριση του φακέλου για το χαλλούμι απο την Κομισιόν, δίνει αυτόματα στο Υπουργείο Γεωργίας το

δικαίωμα να αποφασίσει ποιά θα είναι η εποπτική Αρχή που θα ασκεί έλεγχο για την εφαρμογή των τεχνικών κριτηρίων παραγωγής του... Κάτι το οποίο η Άγκυρα παρακάμπτει.

«Η Κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά το θέμα σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες και τις εδώ αρμόδιες υπηρεσίες», ανέφερε σε δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στο μεταξύ, το θέμα του χαλουμιού, σύμφωνα με δημοσίευμα του ''Φιλελευθέρου'', βρισκόταν, κατ’ απαίτηση της τουρκικής πλευράς, ψηλά στην ατζέντα των επαφών του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπάρθ Έιντε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα με τις ευλογίες της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ο Έιντε φαίνεται να θεωρεί ότι η συμπερίληψη των ανησυχιών των Τ/κ στην υπόθεση του χαλουμιού θα υποβοηθούσε τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

«Γνωρίζουμε ότι ο κύριος Έιντε έχει συζητήσει το θέμα, ανάμεσα σε άλλα θέματα, στις επαφές του στις Βρυξέλλες... Όπως γνωρίζετε, ζητήσαμε να κατοχυρωθεί το όνομα χαλούμι και χελίμ με τόπο παραγωγής ολόκληρη την Κύπρο. Στόχος είναι να κτίσουμε πάνω στον ενοποιητικό χαρακτήρα του χαλουμιού... θα πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε δυνάμεις, όλοι ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι για να προστατεύσουμε το προϊόν μας από ξένους μιμητές», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στο μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες τους Έσπεν Μπάρθ Έιντε.

Keywords
Τυχαία Θέματα