«Αφροδίτη»: Το μεγάλο στοίχημα του Υπουργείου Ενέργειας

Η άμεση εκμετάλλευση των πιστοποιημένων αποθεμάτων του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 αποτελούν πλέον την άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά το ανεπιτυχές αποτέλεσμα της ερευνητικής γεώτρησης στο δυνητικό κοίτασμα Oνασαγόρας του οικοπέδου 9 της κυπριακής ΑΟΖ από την εταιρεία ΕΝΙ, παράλληλα με τις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και το μεταβαλλόμενο κλίμα στην αγορά

ενέργειας γενικότερα, η Κύπρος καλείται να δείξει γρήγορα αντανακλαστικά και να προχωρήσει άμεσα στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση των ήδη πιστοποιημένων αποθεμάτων φυσικού αερίου του οικοπέδου 12.

Στο συγκεκριμένο οικόπεδο, ως γνωστό, έχουν εντοπιστεί αποθέματα που σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση των εταιρειών της κοινοπραξίας, φτάνουν τα 4,5 τρις κυβικά πόδια.

Στόχος της Κυβέρνησης, είναι η εξαγωγή των αποθεμάτων στις περιφερειακές αγορές της Αιγύπτου και της Ιορδανίας. Τα δύο τερματικά της Αιγύπτου στο Ιτκού και την Νταμιέτα, φαντάζουν για την ώρα ως ιδανική λύση, εάν και εφόσον καρποφορήσουν οι συζητήσεις, οι οποίες αξίζει να σημειωθεί ότι διεξάγονται τόσο σε επίπεδο εταιρειών, όσο και σε επίπεδο κυβερνήσεων.

Ήδη, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα οικόπεδα Λεβιάθαν και Ταμάρ του Ισραήλ, έχουν υπογράψει «συμφωνία προθέσεων» για μεταφορά φυσικού αερίου στα εν λόγω τερματικά της Αιγύπτου.

Η διασύνδεση του κοιτάσματος Αφροδίτη με τα τερματικά της Αιγύπτου θα γίνει μέσω αγωγών και ήδη εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την κατασκευή, μεταξύ των οποίων και η British Gas. Στόχος είναι μέχρι το 2016, να προκύψει η τελική επενδυτική απόφαση, ούτως ώστε μέχρι το 2018-2019 η Κύπρος να μπορεί να απολαμβάνει τα πρώτα οφέλη από τους δικούς της υδρογονάνθρακες.

Οι προκλήσεις αποδεικνύουν την αμηχανία της Άγκυρας

Όπως έγκυρη διπλωματική πηγή ανέφερε στο SigmaLive, το όλο εγχείρημα, δηλαδή οι συζητήσεις για εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί και τον κυριότερο λόγο που η Τουρκία έχει αυξήσει τις προκλήσεις της τους τελευταίους μήνες, τόσο σε επικοινωνιακό επίπεδο, αλλά και με τις παραβιάσεις της εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Άρα πρόσθεσε, δεν είναι οι ερευνητικές γεωτρήσεις που ενοχλούν την Τουρκία, αλλά το γεγονός ότι πλέον έφτασε η ώρα των καθοριστικών αποφάσεων για το μέλλον αυτών των αποθεμάτων.

Η Τουρκία, βλέπει ότι μετά την ανακάλυψη των σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή, πλέον οι συζητήσεις των εμπλεκόμενων χωρών, επικεντρώνονται ως προς την ανάπτυξη και εκμετάλλευση. Από αυτές τις συζητήσεις, η Τουρκία απουσιάζει. Μια χώρα η οποία οραματίζεται να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περίοδο που η ΕΕ ψάχνει για εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Την ίδια ώρα, η Τουρκία διψά για φθηνή ενέργεια.

Βεβαίως το γεγονός ότι δεν βρέθηκε φυσικό αέριο στον Ονασαγόρα, σημαίνει ότι ο στρατηγικός στόχος για δημιουργία τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό, μπαίνει στην κατάψυξη. Το έργο δεν είναι βιώσιμο για την ώρα και ούτε υπάρχει ο χρόνος για να αναμένουμε τα αποτελέσματα άλλων γεωτρήσεων.

Follow @zannettosn !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα