Μέρκελ: Eφαρμογή συμφωνίας Μινσκ για άρση κυρώσεων Ρωσίας

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ διεμήνυσε σήμερα ότι οι κυρώσεις τις οποίες έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της επέμβασής της στην ανατολική Ουκρανία πρόκειται να αρθούν μόνον εάν εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία του Μινσκ, η οποία υπεγράφη από τις ουκρανικές αρχές και τους φιλορώσους αντάρτες τον περασμένο Σεπτέμβριο στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό

της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος επισκέπτεται το Βερολίνο, η Μέρκελ επισήμανε πως δεν αναμένει πως θα αρθούν οι χωριστές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, αφού αυτό θα προϋπέθετε την ακύρωση της απόφασης της Μόσχας να προσαρτήσει τη χερσόνησο.«Λιγοστές ελπίδες έχω όσον αφορά αυτό το μέτωπο», είπε η Μέρκελ. «Οι άλλες κυρώσεις επιβλήθηκαν ως αντίδραση στην επέμβαση [της Ρωσίας] στην ανατολική Ουκρανία. Ο τρόπος να επιτευχθεί η άρση των κυρώσεων σε αυτή την περίπτωση είναι να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία του Μινσκ. Θεωρώ ότι το σύνολο [των όρων] της συμφωνίας του Μινσκ πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή πριν μπορέσουμε να πούμε ότι οι κυρώσεις αυτές μπορεί να αρθούν», επέμεινε η καγκελάριος της Γερμανίας.Σύμφωνα με την ίδια, ο Γιατσενιούκ της παρουσίασε πειστικά τα σχέδιά του όσον αφορά την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία.Ακόμη, η Μέρκελ τόνισε ότι θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες ημέρες εάν και κατά πόσον μια συνάντηση κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας θα γίνει πράγματι, όπως σχεδιάζεται, εντός του μηνός στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη χορήγηση επιπρόσθετης οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε σήμερα περισσότερη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, η οικονομία της οποίας βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, προτείνοντας τη χορήγηση μεσοπρόθεσμων δανείων ύψους 1,8 δισεκ. ευρώ φέτος και στις αρχές του 2016, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Η πρόταση της Κομισιόν πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.«Η Ευρώπη στέκει ενωμένη δίπλα στην Ουκρανία», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε ανακοίνωσή του.«Η αλληλεγγύη με την Ουκρανία δεν είναι απλώς μια κενή λέξη», επισήμανε ακόμη ο Γιούνκερ.

Πηγή: AΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα