Μελετούν γονίδια, υπεύθυνα για νευροεκφυλιστικές παθήσεις

Τελευταίες έρευνες που γίνονται από έλληνες επιστήμονες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, έχουν εστιάσει στην ανίχνευση των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.

Οι επιστήμονες κάνουν αγώνα, προκειμένου να εντοπίσουν τα γονίδια αυτά με στόχο να υπάρξει στο μέλλον πρόληψη κατά των παθήσεων. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν από τις μέχρι στιγμής μελέτες είναι αρκετά τα γονίδια που ευθύνονται για την εμφάνιση

νευροεκφυλιστικών νοσημάτων. Σύμφωνα με του ερευνητές οι αναλύσεις γίνονται με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών στην αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος.

Η ανάλυση γίνεται σε δείγματα ατόμων με Αλτσχάιμερ και επίσης δείγματα από άτομα τα οποία έχουν πεθάνει μετά την ηλικία των 85 ετών χωρίς να έχουν καθόλου εκφυλιστικά στοιχεία στον εγκέφαλό του. Με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσουν να βρουν ποιοι είναι αυτοί οι γενετικοί παράγοντες που οδηγούν στο να προστατευτούν οι άνθρωποι από το νευροεκφυλισμό.

Μέχρι στιγμής έχουν αναλυθεί γενετικό υλικό από 30 εγκεφάλους υγιών ανθρώπων και γενετικό υλικό από 15 εγκεφάλους ασθενών. Επιπροσθέτως, αναλύονται δεδομένα μελετών που αφορούν όλο το γονιδίωμα χιλιάδων ανθρώπων ανάμεσα στους οποίους και 1.500 άτομα με Αλτσχάιμερ και 1.500 άτομα με Πάρκινσον καθώς οι δύο αυτές ασθένειες έχει βρεθεί σε άλλες μελέτες ότι έχουν κοινούς αιτιολογικούς παράγοντες.

Η μελέτη θα συνεχιστεί με την ανάλυση 400 εγκεφάλων ατόμων που είναι από την Αυστρία ενώ, υπάρχει και το ενδεχόμενο συνεργασίας με την μοναδική στην Ελλάδα Πανελλήνια Βιοτράπεζα Νευρολογικών Νοσημάτων.

Τελικός στόχος, είναι η κατανόηση των αιτιών ώστε να μπορεί να υπάρξει στο μέλλον ανάπτυξη νέων θεραπειών που θα είναι πιο αποτελεσματικές.

ΠΗΓΗ: Naftemporiki

Keywords
Τυχαία Θέματα