Μελέτη για αποτροπή της σύγχυσης

Η Κυβέρνηση απαντά σχετικά με την προκλητική επιστολή της Άγκυρας προς Κομισιόν
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε τα επίμαχα σημεία για την Κύπρο σε σχέση με την τουρκική βίζα μέσω επιστολής προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Δικαιολογημένη αναστάτωση έχει προκαλέσει δημοσίευμα που κάνει λόγο για επιστολή που έστειλε η Τουρκία τον περασμένο Νοέμβριο στις Βρυξέλλες αναφορικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής

προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη και στην οποία αναφέρεται ότι η Άγκυρα δεν διαφοροποιεί τη διαχρονική και καλά εδραιωμένη θέση σε σχέση με τη «νήσο της Κύπρου», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Θα ήταν σοφότερο σε τόσο σοβαρά θέματα να υπήρχε, πριν από την εξαγωγή συμπερασμάτων και δημοσίων δηλώσεων, επαρκής μελέτη όλων των στοιχείων για να μην προκαλείται η όποια σύγχυση», ήταν η αντίδραση της Κυβέρνησης, που επεσήμανε πως η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη φιλελευθεροποίηση θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους υπηκόους αρχίζει στις 11 Μαΐου σε τεχνοκρατικό επίπεδο και η Κυπριακή Δημοκρατία θα παραμείνει συνεπής στις θέσεις που εξαρχής εξέφρασε.

Απάντησαν καταλλήλως…
Σχολιάζοντας συγκεκριμένα το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤΕΝΝΑ, αλλά και δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης παραδέχτηκε μέσω ανακοίνωσης ότι η Τουρκία απέστειλε το 2013 και το 2015 επιστολές τόσο προς την Επιτροπή όσο και προς το Συμβούλιο, επαναλαμβάνοντας την άρνησή της για εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής και του Οδικού Χάρτη για φιλελευθεροποίηση θεωρήσεων έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Το Συμβούλιο και η Επιτροπή, και στις δύο περιπτώσεις, μετά από διαβήματα και παραστάσεις της Λευκωσίας, αλλά και σε συντονισμό τους με την Κυπριακή Δημοκρατία, απάντησαν καταλλήλως στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι οι μονομερείς δηλώσεις δεν έχουν καμία νομική ισχύ, ότι η Ε.Ε. αποτελείται από 28 κράτη μέλη, καλώντας την ταυτόχρονα να συμμορφωθεί», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σημειώνοντας παράλληλα πως η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε και στις δυο περιπτώσεις τη στήριξη των εταίρων της.

Η Κυβέρνηση παρακολουθούσε
Ο κ. Χριστοδουλίδης υποστήριξε πως η Κυβέρνηση παρακολουθούσε στενά την πορεία εφαρμογής του Οδικού Χάρτη, υποδεικνύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις απαράδεκτες ενέργειες της Άγκυρας σε όλα τα επίπεδα. «Η Συμφωνία Επανεισδοχής πρέπει να εφαρμοστεί έναντι και της Κύπρου, πλήρως και αποτελεσματικά. Οι σχετικές δε δηλώσεις της Τουρκίας που αντιβαίνουν στο γράμμα και στο πνεύμα των συμφωνηθέντων πρέπει να αποσυρθούν», σημειώνει ο Εκπρόσωπος.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Γιούνκερ, ξεκαθαρίζοντας τα επίμαχα για την Κύπρο σημεία, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί της φιλελευθεροποίησης η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής και του Οδικού Χάρτη έναντι και της Κύπρου και να υπάρξει η απαιτούμενη αποτελεσματική συνεργασία.

Δυσφορία και επικρίσεις κομμάτων
«Η Τουρκία συστηματικά και εδώ και πάρα πολλά χρόνια με επίσημα έγγραφα στην Ε.Ε. έχει δηλώσει ότι ακριβώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και την θεωρεί εκλιπούσα. Αυτό δεν είναι κάτι το ξένο, δεν είναι κάτι το παράξενο», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, προσθέτοντας, ωστόσο, πως αυτό που ξενίζει την ΕΔΕΚ είναι η άγνοια και η μη αξιοποίηση εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας της ευκαιρίας για άσκηση πιέσεων έναντι της Τουρκίας.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Συμμαχία Πολιτών, σημειώνοντας πως αν η Κυβέρνηση δεν έπραξε τίποτα τόσους μήνες για την επιστολή, τότε σήμερα δεν νομιμοποιείται να δηλώνει στον κυπριακό Ελληνισμό ότι έχει χρόνο μπροστά της για να υπερασπιστεί τα κυπριακά συμφέροντα. «Οι Βρυξέλλες έκλεισαν τα μάτια για τις εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τουρκικές μεθοδεύσεις στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν την Άγκυρα και να εκμαιεύσουν τη συνεργασία της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων», αναφέρει με ανακοίνωση το Κίνημα Οικολόγων, που κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για συντονισμό και κοινή δράση.

Κυρίαρχος ο Ερντογάν
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σχολιάζοντας το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία έπειτα από την παραίτηση Νταβούτογλου και τις επιπτώσεις που ενδεχομένως αυτό θα επιφέρει στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε πως πλέον ο κ. Ερντογάν είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και δεν μπορεί να έχει άλλοθι σε οποιοδήποτε τρίτο εάν η Τουρκία δεν επιδείξει μια πραγματική βούληση για επίλυση του Κυπριακού. «Είναι ένας νέος σουλτάνος και θα δείξει αν πραγματικά θέλει την επίλυση του Κυπριακού με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ανησυχεί το ΑΚΕΛ
Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία και την αντίδραση της Ε.Ε. εξέφρασε από την πλευρά του ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα κλιμακώνει την αδιαλλαξία έναντι διαφόρων απαιτήσεων της Ένωσης. «Ελπίζω και εύχομαι να μην προβούν σε περαιτέρω υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας και να επιμείνουν στα ζητήματα, τα οποία είχαν καθοριστεί από την αρχή», συμπλήρωσε, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια, επιμένοντας στις βασικές αρχές λύσης, καθώς η εναλλακτική επιλογή, δηλαδή η εγκατάλειψη των διαπραγματεύσεων, θα είναι καταστροφική».

Keywords
Τυχαία Θέματα