Μείωση μισθών κατά 20%

Εισήγηση του Γενικού Διευθυντή του ΚΕΒΕ Μάριου Τσιακκή
Ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα θα μπορούσε να υπάρξει μια μείωση της τάξεως του 20%, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΒΕ

Μάριος Τσιακκής.

Παράλληλα, ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΒΕ ανέφερε με αισιοδοξία ότι όχι μόνο δεν θα πληγεί η Κύπρος από την απόφαση των Βρετανών για έξοδό τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μπορεί και να επωφεληθεί από την εν λόγω εξέλιξη.
Αναλυτικότερα, μιλώντας χθες στο «Ράδιο Πρώτο» και στην εκπομπή Capital Today, ο κ. Τσιακκής εξήγησε πως ανάλογα και με την κατάληξη που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις, είναι πολύ πιθανόν κάποιος αριθμός αγγλικών εταιρειών, οι οποίες θα θελήσουν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην ενιαία αγορά, να ανοίξουν υποκαταστήματα σε άλλες χώρες ή να μετακινηθούν από το Λονδίνο στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή, η Κύπρος μπορεί να αντεπεξέλθει σε κάτι τέτοιο για πολλούς λόγους αφού:
- Η Κύπρος έχει υιοθετήσει το αγγλικό φορολογικό σύστημα. Επομένως, οι εταιρείες της Αγγλίας είναι εξοικειωμένες με το οικονομικό σύστημα της Κύπρου, άρα είναι πολύ πιο εύκολο να μετακινηθούν σε ένα σύστημα το οποίο γνωρίζουν, παρά σε ένα διαφορετικό.
- Οι Κύπριοι επιχειρηματίες μιλούν απταίστως την αγγλική γλώσσα.
- Η Κύπρος διαθέτει ένα ελκυστικό φορολογικό σύστημα.
- Διαθέτει ένα πολύ καλό δίκτυο συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας.
- Μια εταιρεία μέσα από την Κύπρο έχει το πλεονέκτημα να προσεγγίσει και τις γειτονικές αγορές.
- Η Κύπρος παρέχει ασφάλεια και καλή ποιότητα ζωής.

Αποστολή τον Νοέμβριο στο ΗΒ
Ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων επιτροπών της οικονομίας που υπάρχουν στο ΚΕΒΕ, ώστε να καταγράφει η σχέση Κύπρου - Αγγλίας σε όλους τους τομείς, αποφάσισε το ΔΣ του ΚΕΒΕ, δήλωσε ο κ. Τσιακκής.

Ανέφερε μάλιστα πως έχει ήδη προγραμματιστεί αποστολή προς το Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο 7-11 Νοεμβρίου, με σκοπό να παρουσιαστούν οι προοπτικές και οι δυνατότητες που προσφέρει η Κύπρος σε εταιρείες του Λονδίνου, που είναι πιθανό να μετακινηθούν ή να ανοίξουν παραρτήματα σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πέραν τούτου θα αναδειχθεί και ο ρόλος της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου στην περιοχή.

Ενδιαφέρον για την ΑΟΖ
Μόνο θετικό μπορεί να είναι το ενδιαφέρον από τον κολοσσό ExxonMobil για την κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ο κ. Τσιακκής.
Δήλωσε πως με την εξέλιξη αυτή, επιβεβαιώνεται το δικαίωμα της ΚΔ να χειριστεί και να αξιοποιήσει μέσα από τις διεθνείς διαδικασίες την αποκλειστική οικονομική της ζώνη και αποδεικνύεται γι' ακόμη μια φορά ότι υπάρχουν σοβαρά κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Μισθολογικές αυξήσεις
Να δοθούν αυξήσεις εκεί που πρέπει και εκεί όπου δικαιολογούνται, αφού οι εποχές είναι καλύτερες από το 2013, τόνισε ο κ. Τσιακκής.

Αναφερόμενος στο γεγονός πως μετά την έξοδο από το Μνημόνιο οι Συντεχνίες παρουσιάζονται πιο διεκδικητικές στο τραπέζι του διαλόγου και ζητούν σε κάποιες περιπτώσεις αυξήσεις, ο κ. Τσιακκής επισήμανε πως πρέπει να υπάρξει μια συγκρατημένη και λογική διεκδίκηση αιτημάτων.

Επισήμανε πως υπάρχουν τομείς που κινούνται καλύτερα και μπορούν να δώσουν αυξήσεις, όπως για παράδειγμα ο τομέας του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου.

Κατώτατος μισθός
Ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα θα μπορούσε να υπάρξει μια μείωση της τάξεως του 20%, ανέφερε ο κ. Τσιακκής. «Οι εργοδοτικές οργανώσεις είχαμε ζητήσει τη μείωση του κατώτατου μισθού, γιατί πιστεύαμε πως με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί και η ανεργία».

ΓΕΣΥ
Αναφερόμενος στο θέμα του ΓΕΣΥ, ο κ. Τσιακκής δήλωσε πως όσα έχουν αποφασιστεί από την Κυβέρνηση ήταν αυτά που έπρεπε να ρυθμιστούν.

«Μας ικανοποιούν όσα έχουν αποφασιστεί, με την έννοια ότι θα πρέπει να μπούμε πλέον σε έναν εντατικό διάλογο, για να αγγίξουμε όλα τα θέματα επί της ουσίας.
Διαφωνούμε στο θέμα του πολυασφαλιστικού. Πρέπει να μπει ξανά στο τραπέζι το θέμα του πολυασφαλιστικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα