Το τερματικό ξανά στο προσκήνιο

Η αξιοποίηση του φυσικού αερίου ενισχύει τη διαπραγματευτική μας θέση έναντι της Τουρκίας
Οι αυξημένες προσδοκίες από το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και η εμπλοκή των εταιρειών από ΗΠΑ και Κατάρ καθιστούν πιθανή την κατασκευή του σταθμού LNG

Ξαναβγαίνει σιγά-σιγά από το συρτάρι η ιδέα για κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποίησης στην Κύπρο, έπειτα και από το έμπρακτο ενδιαφέρον που επέδειξαν

οι μεγάλες εταιρείες κολοσσοί στον τρίτο γύρο αδειοδότησης της Κυπριακής ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται πως η κατασκευή τερματικού στο Βασιλικό υπήρξε αρχική επιλογή της κυβέρνησης Χριστόφια, την οποία συμμερίστηκε αρχικά και η κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Ωστόσο, εξαιτίας των περιορισμένων ποσοτήτων που βρέθηκαν στις πρώτες γεωτρήσεις είχε εγκαταλειφθεί. Παρ' όλ' αυτά, κυβερνητικές πηγές δήλωσαν χθες, στο Energynews, πως οι δύο εταιρείες κολοσσοί από ΗΠΑ (Exxonmobil) και Κατάρ (Qatar Petroleum) διαβλέπουν σοβαρό ενδεχόμενο οι ποσότητες που υπάρχουν στο οικόπεδο 10 να είναι τέτοιου μεγέθους, που το πλάνο δημιουργίας τερματικού υγροποίησης LNG μπορεί να καταστεί βιώσιμο.

Το γεγονός, πάντως, ότι το Οικόπεδο 10 γειτνιάζει με το υπεργιγαντιαίο κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου, πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες για εξεύρεση παρόμοιου μεγέθους κοιτάσματος και την Κυπριακή ΑΟΖ.

Χαιρετίζουν τα κόμματα
Σε ανακοινώνεις τους τα πολιτικά κόμματα χαιρέτισαν τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου αδειοδότησης, με τον ΔΗΣΥ να τονίζει με ανακοίνωσή του πως «οι αιτήσεις από κολοσσούς παγκόσμιας εμβέλειας καταδεικνύουν το αυξημένο ενδιαφέρον από επενδυτές, για διεκδίκηση τεμαχίων στην ΑΟΖ και αποτελεί ένδειξη ψήφου εμπιστοσύνης στις προοπτικές ενεργειακής ανάπτυξης της χώρας μας».

Με τη σειρά του το ΑΚΕΛ εξέφρασε την ελπίδα όπως η ολοκλήρωση του τρίτου γύρου αδειοδότησης να αποτελέσει την απαρχή, ώστε η Κυβέρνηση να διαμορφώσει επιτέλους στρατηγική και πολιτική στα ζητήματα της αξιοποίησης του ΦΑ. «Ελπίζουμε να έχει κατανοήσει πλέον, μετά από τρία χρόνια απραξίας και περιπλανήσεων, ότι ο μόνος τρόπος για να μετατραπεί η Κύπρος σε ενεργειακό κόμβο είναι να επαναφέρει την πολιτική για τερματικό υγροποίησης, αξιοποιώντας συνέργειες και συνεργασίες με άλλες χώρες της περιοχής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ΕΔΕΚ υπογραμμίζει ότι το ενδιαφέρον των εταιρειών επιβεβαιώνει την ένταξη της Κύπρου στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και καλεί την Κυβέρνηση να το αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό, προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και των πολιτών της, αλλά και προς ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας θέσης για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό. «Για την ΕΔΕΚ είναι δεδομένο πως ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στους Κυπρίους και σε καμία περίπτωση αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο, ανεξαρτήτως τουρκικών διεκδικήσεων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα