Μεγάλο και πικάντικο το αφιέρωμα της ΟΥΕΦΑ στον ΑΠΟΕΛ!

Μεγάλο και διανθισμένο με διάφορα ιστορικά γεγονότα αφιέρωμα, φιλοξενεί σήμερα για τον ΑΠΟΕΛ η ιστοσελίδα της UEFA. Αναφέρεται στην ίδρυση του συλλόγου (σε ένα ζαχαροπλαστείο), τιε επιτυχίες στην Ευρώπη, τους πορτοκαλί και την επιλογή του χρώματος. Το αφιέρωμα αγγίζει και άλλα ιστορικά στοιχεία, όπως την ίδρυση της Ομόνοιας μέσα από τα σπλάχνα του ΑΠΟΕΛ, αλλά και πως για λίγη ώρα

η ομάδα είχε σαν έδρα τη… Σικελία.

-Είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στην Κύπρο με 25 πρωταθλήματα και 21 κύπελλα. Είναι, επίσης, η πιο επιτυχημένη στην Ευρώπη, έχοντας αγωνιστεί στους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ και φτάνοντας φέτος στους 16 του Γιουρόπα. «Κάνουμε μεγάλα όνειρα, γι΄ αυτό επιτυγχάνουμε μεγάλα αποτελέσματα», σχολίασε ο αρχηγός Νούνο Μοράις.

- Ιδρύθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1926 ως ΠΟΕΛ (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας) σ' ένα ζαχαροπλαστείο, από 40 εργάτες - υπαλλήλους της επιχείρησης ζαχαροπλαστικών ειδών του Χαράλαμπου Χατζηϊωάννου για να εκπροσωπήσουν τους Έλληνες της Λευκωσίας. Μετά από δύο χρόνια, προστέθηκε και το Α (Αθλητικός) στο όνομα.

- Ο ΑΠΟΕΛ «γέννησε» και τον κύριο αντίπαλό του. Μετά από διαμάχη για πολιτικούς λόγους, μέλη του διαγράφηκαν από την ΚΟΠ και μερικά απ΄ αυτά ίδρυσαν το 1948 την Ομόνοια. Από το 1953, οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν σε 117 ντέρμπι, με τον ΑΠΟΕΛ να επικρατεί σε 64 έναντι 55 της Ομόνοιας (πιθανότατα αναφέρεται σε όλες τις διοργανώσεις / τα ντέρμπι συνολικά Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ και ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια είναι 172). Τώρα ο ΑΠΟΕΛ ελπίζει να ξεπεράσει την αντίπαλο της και σε κάτι άλλο. Να αποκλείσει την Άντερλεχτ, η οποία στο παρελθόν είχε αποκλείσει την Ομόνοια.

- Έχει δεχτεί τη μεγαλύτερη σε διαφορά ήττα στην ιστορία των Ευρωπαϊκων διοργανώσεων με 16-1 από τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας το 1963. «Το κύριο πρόβλημα ήταν ο καιρός. Έβρεχε καταρρακτωδώς και εμείς δεν είχαμε παπούτσια για χόρτο, μόνο για χώμα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο ήταν να κάνουμε κοντρόλ. Γλιστρούσαμε συνεχώς», σχολίασε ο πρώην άσος της ομάδας Ανδρέας Στυλιανού.

- Οι οπαδοί φοράνε πορτοκαλί χωρίς προφανή λόγο, παρόλο που τα χρώματα του συλλόγου είναι το μπλε και το κίτρινο, προτιμούν το πορτοκαλί, εξού και το παρατσούκλι τους. Λέγεται πως στις αρχές της δεκαετίας του '90, οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ, ακολουθώντας τη μόδα της εποχής, φόρεσαν ανάποδα τα bomber jackets τους (σε μας είναι γνωστά ως flying jackets), προβάλλοντας την πορτοκαλί επένδυση.

- Στην κορύφωση των επιτυχιών τους, δεν έβαλαν «ακριβώς» τη Λευκωσία στον παγκόσμιο χάρτη. Όταν έκαναν τη μεγάλη πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ, ποδοσφαιριστής της ομάδας παραχώρησε συνέντευξη στο CNN. Oι φίλοι, όμως, της ομάδας, απογοητεύτηκαν βλέποντας πως στα σχετικά γραφικά του ρεπορτάζ, το κανάλι είχε σημειώσει τη Λευκωσία ως μέρος πόλη της Σικελίας (υπάρχει εκεί πόλη με το όνομα Nicosia).

- Ο Νούνο Μοράις είναι η σύγχρονη σημαία του ΑΠΟΕΛ. Ο 33χρονος πρώην παίκτης της Τσέλσι, αγωνίζεται στην ομάδα από το 2007, έχοντας συνεισφορά στην κατάκτηση 6 πρωταθλημάτων και τριών κυπέλλων. O άλλοτε διεθνής με την U21 της Πορτογαλίας, έχει βοηθήσει τον ΑΠΟΕΛ σε τρεις προκρίσεις στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και με 89 συμμετοχές είναι ο ρέκορντμαν της ομάδας στην Ευρώπη.

-Ο ποδοσφαιριστής που γνωρίζει καλά το βελγικό πρωτάθλημα είναι ο Ιγκόρ Ντε Καμάργκο, που αγωνίστηκε στο Βέλγιο για 13 χρόνια. Οι Πιέρος Σωτηρίου και Γιώργος Εφραίμ είναι από τα αστέρια της ομάδας.

-Ο Ούρκο Πάρντο, που είναι γεννημένος στις Βρυξέλλες, αποτελεί δεύτερη επιλογή για τον ΑΠΟΕΛ. Αγωνίστηκε παλαιότερα για μία θέση στην εφηβική ομάδα της Μπαρτσελόνα.

-Ο ΑΠΟΕΛ δεν έχει κερδίσει ποτέ ομάδα από το Βέλγιο, αλλά πάντα υπάρχει η πρώτη φορά. Στις έξι φορές έχουν μία ισοπαλία και πέντε ήττες.

Keywords
Τυχαία Θέματα