Μεγάλη ασάφεια στην επιβολή ΦΠΑ για τα οικόπεδα

Μεγάλη ασάφεια επικρατεί στους επηρεαζόμενους αναφορικά με την επιβολή ΦΠΑ της τάξεως του 19% στη μεταβίβαση οικοπέδων, με κανέναν να μην γνωρίζει επί της ουσίας ποιες περιπτώσεις επηρεάζονται και ποιες εξαιρούνται.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο Γιώργος Στροβλίδης, Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων, ανέφερε ότι «είμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να επιβληθεί ΦΠΑ», προσθέτοντας

ότι ίσως θα έπρεπε να έχει προηγηθεί μια πιο ήπια εισαγωγή της νομοθεσίας, καθώς και να γίνει πιο ξεκάθαρο τι καλύπτεται και τι όχι.

Όσον αφορά στα αντισταθμιστικά μέτρα, όπως τόνισε, θα έπρεπε αυτά να έχουν ξεκαθαρίσει πριν την ψήφιση της νομοθεσίας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί «παράξενη», καθώς, όπως είπε, δημιουργεί αναστάτωση σε λάθος περίοδο για την Κύπρο.

Τόνισε, δε, ότι ο Σύνδεσμος είχε ζητήσει και λάβει κάποιες απόψεις από τη Διεθνή Ένωση ιδιοκτητών Ακινήτων, η οποία τον συμβούλευσε να περιοριστούν οι περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να επιβληθεί ΦΠΑ, σύμφωνα με την εν λόγω νομοθεσία.

Σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν στην εκπομπή, ΦΠΑ επιβάλλεται μόνο σε περιπτώσεις που κατά τη μεταβίβαση το οικόπεδο δεν είναι αναπτυγμένο, αν και έχει πολεοδομική άδεια, σε περιπτώσεις που δεν έχει τίτλο ιδιοκτησίας, που δεν έχει υποβληθεί αίτηση για άδεια οικοδομής, καθώς και σε μεγάλα τεμάχια γης που δεν εμπίπτουν σε ανεπτυγμένες περιοχές, αλλά κατά παρέκκλιση, έχουν λάβει άδεια.

Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της αποσαφήνισης κάποιων σημείων στη νομοθεσία, όπως του τι συμβαίνει σε μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν έχουν να κάνουν με εταιρίες ανάπτυξης γης, αλλά με κληρονομιά η οποία θα πωληθεί.

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα, τα οποία ίσως έχουν υποτιμηθεί», είπε και έφερε ως παράδειγμα κάποιες περιπτώσεις στις οποίες προβλέπεται φόρος κεφαλαιουχικών κερδών, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτές θα επιβαρύνονται και με ΦΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Μαρίνος Κυναιγείρου, Πρόεδρος Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, ανέφερε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε η νομοθεσία να δημοσιευτεί ξεκάθαρη» και επισήμανε το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει στην αγορά ακινήτων από αγοραστές.

«Η αγορά ακινήτων υπάρχει», υπογράμμισε.

Σε τηλεφωνική παρέμβασή του, ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, σημείωσε ότι η ασάφεια που υπάρχει στη νομοθεσία δεν βοηθάει να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Θα πρέπει να περιμένουμε τις ερμηνευτικές εγκυκλίους του Εφόρου ΦΠΑ, ο οποίος, προτού καταλήξει στα τελικά κείμενα, [πρέπει] να ακούσει τους επαγγελματίες του τομέα, είτε αυτοί είναι κτηματομεσίτες είτε επιχειρηματίες είτε άλλοι επηρεαζόμενοι», είπε.

Σχετικά με τα αντισταθμιστικά, ο κ. Τσιακκής θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει αναμονή, ώστε να διαφανεί σε ποιο βαθμό επηρεάζονται τα οικόπεδα.

«Εκείνο που σίγουρα προκύπτει, είναι μια αύξηση του κόστους των οικοπέδων για κάποιες περιπτώσεις», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα