Με το δεξί η Τράπεζα Κύπρου στο LSE

Πολύ καλή εικόνα παρουσίασε και η μετοχή της στο ΧΑΚ
Η εισαγωγή της εταιρείας στον κύριο δείκτη του λονδρέζικου χρηματιστηρίου συνοδεύθηκε από τελετή υποδοχής στο κτήριο της βρετανικής χρηματαγοράς στο Σίτι, το μεσημέρι της Πέμπτης

Mε κέρδη ξεκίνησε η πορεία της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριου του Λονδίνου, ενώ και στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) κατέγραψε

άνοδο. Αποτυπώνοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον που επιδείχθηκε στις δύο αγορές η μετοχή ακολούθησε πολύ καλή πορεία και στις δύο συνεδρίες.

Συγκεκριμένα η μετοχή της Τράπεζας έκλεισε στο LSE στα €3,35 με άνοδο 4% και στο ΧΑΚ στα €3,30 με κέρδη 2,48% και όγκο €1,6 εκ. Η μετοχή άνοιξε με σημαντικά κέρδη τα οποία όπεριορίστηκαν το μεσημέρι και σταθεροποιήθηκαν έως το κλείσιμο. Όσον αφορά το ΧΑΚ, ενδοσυνεδριακά η μετοχή της ΒΟCH έφτασε μέχρι τα €3,46 και στο LSE στα €3,65.

Τελετή υποδοχής
Η εισαγωγή της εταιρείας στον κύριο δείκτη του λονδρέζικου χρηματιστηρίου συνοδεύθηκε από τελετή υποδοχής στο κτήριο της βρετανικής χρηματαγοράς στο Σίτι το μεσημέρι της Πέμπτης. Την έναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής στo LSE καλωσόρισε με ανακοίνωσή του τo London Stock Exchange, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η εισαγωγή στο LSE είναι σύμφωνη με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική δέσμευση του ομίλου για ένταξη σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο».

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Γιόζεφ Άκερμαν, ο Διευθύνων Σύμβουλος Τζον Χούρικαν, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης, άλλα στελέχη της τράπεζας, οι σύμβουλοι της διαδικασίας εισαγωγής και στελέχη του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Το LSE σημείωσε ότι η μετοχή της τράπεζας αναμένεται να βελτιώσει τη ρευστότητα των μετοχών της BOCΗ, θα ενισχύσει την ορατότητα του ομίλου και θα οδηγήσει σε μια ευρύτερη βάση των επενδυτών. Η ένταξη, προστίθεται, ενισχύει επίσης την ικανότητα του συγκροτήματος να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

«Σημαντικό ορόσημο»
Οι Αρχές του χρηματιστηρίου του Λονδίνου επισημαίνουν ακόμη ότι ένταξη είναι άλλο ένα σημαντικό ορόσημο στο γρήγορο ταξίδι του ομίλου από το 2013, το οποίο περιλαμβάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά €1 δισ., διορισμό ενός νέου και πολύ έμπειρου διοικητικού συμβουλίου με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιόζεφ Άκερμαν, εκτεταμένη απομόχλευση των μη βασικών εργασιών, αύξηση του μεριδίου αγοράς στην Κύπρο, σημαντικές μειώσεις σε προβληματικά δάνεια (€4,23 δισ. από τον Δεκέμβριο του 2013) και την πλήρη αποπληρωμή της έκτακτης βοήθειας ρευστότητας.

Πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι το συνολικό εκδομένο μετοχικό της κεφάλαιο, το οποίο αποτελείται από 446,2 εκ. συνήθεις μετοχές ονομαστικής αξίας €0,10 ανά μετοχή, έχει εισαχθεί στη standard κατηγορία του επισήμου μητρώου της εποπτικής Αρχής κεφαλαιαγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου για διαπραγμάτευση στην κύρια αγορά του LSE και στο ΧΑΚ.

Η διαδικασία
Η Τράπεζα Κύπρου εκτιμά ότι η εισαγωγή μετοχών στο LSE αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα διαπραγμάτευσης των μετοχών, η οποία θα ενδυναμώνσει παράλληλα την προβολή του συγκροτήματος και θα οδηγήσει σε μία πιο διευρυμένη βάση επενδυτών, ικανή να στηρίξει το συγκρότημα μακροπρόθεσμα.

Η HSBC Bank plc έχει ενεργήσει ως σύμβουλος σε σχέση με την εισαγωγή των μετοχών της BOC Holdings στο LSEκαι η Cyprus Investment Securities Corporation Limited, ως διευθυντής έκδοσης αναδόχου σε σχέση με την εισαγωγή στο ΧΑΚ.

«Δώσαμε υπόσχεση»
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χούρικαν ανέφερε: «Δώσαμε μία υπόσχεση στους μετόχους μας, όταν συγκεντρώσαμε το πρόσθετο κεφάλαιο στο τέλος του καλοκαιριού του 2014, ότι θα προσπαθούσαμε να μεταφέρουμε τη χρηματιστηριακή συμμετοχή της εταιρείας εκτός Αθηνών προς μία μεγάλη ευρωπαϊκή χρηματαγορά, που δίνει προοπτική μεγαλύτερης ρευστότητας και αυτό πράξαμε.

Επομένως, σήμερα υλοποιούμε την υπόσχεσή μας στους μετόχους. Αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά μία ευμεγέθης κυπριακή εταιρεία έχει καταφέρει να εισαχθεί σε μια από τις μεγάλες χρηματαγορές και αυτό το κάνουμε φέροντες το όνομα της χώρας στον τίτλο μας, μια ευθύνη την οποία αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα.

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι είναι το ξεκίνημα μίας καλής πορείας της μετοχής μας, το ξεκίνημα ενός ταξιδιού ανακάλυψης της αξίας της μετοχής σε αυτή την αγορά». Στο ερώτημα, για το κατά πόσο ο ίδιος έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους απόδοσης από την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο κ. Χούρικαν περιορίστηκε στο να πει ότι δουλειά του είναι να διατηρεί τη σωστή λειτουργία της εταιρείας, ώστε να ξεπεραστεί η συζήτηση για την ποιότητα του ισολογισμού και να διατηρηθεί άθικτη η δυναμική κέρδους της τράπεζας.

«Αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί στην αξία της εταιρείας κάποια στιγμή, όταν οι επενδυτές αντιληφθούν ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος», είπε ο Τζον Χούρικαν. Σημείωσε ότι το βρετανικό σκέλος της λειτουργίας της Τράπεζας Κύπρου είναι ένα μικρό ποσοστό του συνολικού κύκλου εργασιών, αλλά «σημαντικό μέρος του τι είναι ο όμιλος, δηλαδή μία τράπεζα κυπριακή και βρετανική».

Ικανοποιημένος ο Άκερμαν
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Bank of Cyprus Holdings Γιόζεφ Άκερμαν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη της διαπραγμάτευσης της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, κάνοντας λόγο για «ακόμα ένα σημαντικό βήμα στη μεταμόρφωση του ομίλου». Συμπλήρωσε ότι το βήμα αυτό θεωρείται σημαντικό, ώστε να δημιουργηθεί ένα υψηλότερο προφίλ της εταιρείας και μεγαλύτερη ρευστότητα, αλλά και να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε κεφάλαια.

Το συνέδεσαν με Brexit
Εκ μέρους του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου ο Διευθύνων Σύμβουλος Νίχιλ Ράθι ανέφερε ότι η εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου είναι «ορόσημο» για την εταιρεία και για την Κύπρο. «Δείχνει την ισχυρή ανάκαμψη της τράπεζας μετά την οικονομική κρίση και υπογραμμίζει την ικανότητα του Λονδίνου να βοηθά τον τραπεζικό τομέα να ανακεφαλαιοποιείται με στόχο την ανάπτυξη».

Ο κ. Ράθι αλλά και ο βρετανικός οικονομικός Τύπος έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι η προσέλκυση της Τράπεζας Κύπρου στο Λονδίνο ενώ εκκρεμεί το Brexit επιβεβαιώνει τη σημασία της βρετανικής πρωτεύουσας για τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα. Ερωτηθείς ο κ. Χούρικαν σχολίασε: «Πιστεύω στο Σίτι του Λονδίνου. Εδώ οι παγκόσμιοι παροχείς κεφαλαίων συναντούν όσους αναζητούν κεφάλαια. Εδώ υπάρχει η υποδομή για τις συναλλαγές, εδώ βρίσκονται όλα τα νομίσματα. Στέκεται διακριτά από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιλέγει να βγει από την ΕΕ και αυτό είναι μία σημαντική έγνοια, αλλά νομίζω ότι το Λονδίνο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο θα επικρατήσει και το στηρίζουμε με τις πράξεις μας». Σε ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου επισημαίνεται ότι η Bank of Cyprus Holdings εισήχθη στην κύρια αγορά με κεφαλαιοποίηση 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, μία κίνηση που αναμένεται να βελτιώσει τη ρευστότητα των μετοχών της εταιρείας και να οδηγήσει σε ευρύτερη βάση επενδυτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα