Με στρατιωτικά σκάφη θα ενισχυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία

Ανακοινώσεις για την αγορά μίας ακάτου αυξημένων στρατιωτικών δυνατοτήτων αναμένονται από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με την Κυριακάτικη ΣΗΜΕΡΙΝΗ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι σημαντικές αυτές αποφάσεις ήδη έχουν ληφθεί και οι διαδικασίες είναι σε προχωρημένο στάδιο. Παράλληλα προβάδισμα έχει αυτή τη στιγμή η αγορά του στρατιωτικού σκάφους από το Ισραήλ, κίνηση η οποία συνδέεται με την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας της Κύπρου

με τη γείτονα χώρα.

Επιπλέον σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την εξασφάλιση άλλων τριών σκαφών από ευρωπαϊκή χώρα.

Διαδικαστικά οι αρμόδιοι φορείς έχουν επικεντρώσει όλη την προσοχή τους στη διαδικασία καταγραφής όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων και απαιτήσεων που θα ενταχθούν στους όρους του διαγωνισμού. Ήδη σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ελλάδα, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για προμήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας με στρατιωτικά σκάφη θαλάσσης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013, όταν ο Φώτης Φωτίου ήταν στο πηδάλιο του Υπουργείου Άμυνας, η Κύπρος είχε καταλήξει σε συμφωνία με το Ισραήλ για προμήθεια δύο πυραυλάκατων έναντι 100 εκ. ευρώ. Ωστόσο ουδέποτε υλοποιήθηκε λόγω της αντίδρασης της Βουλής.

Διευκρινίζεται πάντως ότι η αγορά των εν λόγω σκαφών ουδεμία σχέση έχει με τις εξαγγελίες του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου για δημιουργία ακτοφυλακής αλλά πρόκειται για στρατιωτικό ναυτικό.

Περισσότερα στην Κυριακάτικη ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα