Λιλλήκας: Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να έχουν κοινή στρατηγική

«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι Κύπρος και Ελλάδα έχουν κοινές απειλές και κοινή πρέπει να είναι και η στρατηγική και η προσπάθεια αντιμετώπισής τους», είναι το μήνυμα που έστειλε από την Αθήνα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Ο κ. Λιλλήκας βρέθηκε στην Ελλάδα και συναντήθηκε

με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Επιπλέον, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού ελληνισμού «για τη σθεναρή και πολύ σωστή θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης αναφορικά με τις προϋποθέσεις διενέργειας μιας διάσκεψης, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες όπως διαμορφώνονται για την πραγματοποίηση αυτής της πενταμερούς ή πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη.

«Θα πρέπει αυτή η διάσκεψη να προετοιμαστεί, να συζητηθεί διπλωματικά για να διαπιστωθεί ότι υπάρχει κοινό έδαφος που θα επιτρέπει προσδοκίες για επιτυχή κατάληξη της διάσκεψης. Ταυτόχρονα, για τη θέση ότι στη διάσκεψη θα πρέπει να συζητηθούν μόνο τα θέματα ασφάλειας και όχι να υπάρχουν άλλα ανοιχτά κεφάλαια για να μην μπει η όλη διαδικασία σε ένα πάρε-δώσε και να βρεθεί ξανά η ελληνική πλευρά κάτω από ασφυκτικές πιέσεις. Θεωρώ ότι είναι μια σωστή προσέγγιση η οποία εκτιμάται από τον Κυπριακό Ελληνισμό», είπε.

Όπως τόνισε, οι συνθήκες στις οποίες θα λάβει χώρα μια τέτοια διάσκεψη, είναι πολύ δύσκολες.

«Έχοντας όλα τα κεφάλαια να εκκρεμούν (εδαφικό, περιουσιακό, θέματα διακυβέρνησης), αλλά ταυτόχρονα και τις δύσκολες διεθνείς συνθήκες (σχέσεις Αμερικής-Τουρκίας, σχέσεις Ε.Ε-Τουρκίας) σε συνδυασμό με την αλαζονεία και την επιθετικότητα του κ. Ερντογάν, δεν δημιουργείται ένα κλίμα που θα μας επέτρεπε να είμαστε αισιόδοξοι», είπε.

«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι Κύπρος και Ελλάδα έχουν κοινές απειλές και κοινή πρέπει να είναι και η στρατηγική και η προσπάθεια αντιμετώπισης τους. Ό,τι λύση δοθεί στο Κυπριακό, αντίστοιχη φοβάμαι θα είναι και η λύση που θα δοθεί στα ζητήματα της Θράκης. Ό,τι πολιτική εφάρμοσε η Τουρκία στο Κυπριακό, την εφαρμόζει στη Θράκη και ότι πολιτική εφάρμοσε στο Αιγαίο με τις γκρίζες ζώνες, επιχειρεί να την εφαρμόσει στην Κυπριακή ΑΟΖ. Όλα αυτά θα πρέπει να τα έχουμε στο τραπέζι για να χαράξουμε Κύπρος και Ελλάδα μια κοινή στρατηγική για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα