Με ενταντικούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις

Εν μέσω εντατικών διαβουλεύσεων ο στόχος είναι να συζητηθούν όλα τα θέματα μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στις 23, 29 και 31 Αυγούστου και στις 2, 6, 8 και 14 Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, οι δύο διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί οι οποίοι πραγματοποίησαν ήδη τρεις συναντήσεις στις αρχές Αυγούστου, προετοιμάζοντας έτσι τις συναντήσεις των δύο ηγετών το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, προγραμματίζεται να αρχίσουν να συναντώνται εκ νέου από την 1η Σεπτεμβρίου τις μέρες που δεν θα έχουν συνάντηση οι δύο ηγέτες.

Το εδαφικό

και τις εγγυήσεις συζήτησαν για πρώτη φορά εδώ και 12χρόνια (Μπούργκενστοκ, 2004) Αναστασιάδης και Ακιντζί στην τελευταία τους συνάντηση στις 29 Ιουλίου, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αποκαλεί τη συνάντηση δημιουργική αλλά με υπαρκτές διαφορές.

"Σήμερα μπήκαμε στα βαθιά αλλά υπάρχει δρόμος να διανυθεί", είχε αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας πως ναι μεν διαπιστώθηκαν οι διαφορές, αλλά και η βούληση να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούν ανησυχίες στην μια ή στην άλλη πλευρά.Στη συνάντηση είχαν παρευρεθεί, εκτός από τους ηγέτες, μόνο οι διαπραγματευτές. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή η Λευκωσία παρουσιάζεται προβληματισμένη για τις προοπτικές του διαλόγου στο κυπριακό, λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία, αλλά και των τοποθετήσεων της Άγκυρας σε κρίσιμα ζητήματα.

Δεν είναι δυνατό τονίζεται η τουρκική κυβέρνηση με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις να επιμένει στη διατήρηση των συμφωνιών εγγύησης την στιγμή που η Λευκωσία έχει καταστήσει σαφές ότι αν δεν υπάρξουν κινήσεις στο εδαφικό αλλά και κατάργηση των εγγυήσεων με αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, τότε λύση δεν είναι νοητή.

Σημειώνεται ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, για τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ όπου σύμφωνα με πληροφορίες θά θέσει και τις απαράδεκτες Τουρκικές θέσεις περί εγγυήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα