Με αριθμούς ρεκόρ για τον τουρισμό κλείνει το 2016

Με αριθμό ρεκόρ ως προς τις αφίξεις τουριστών κλείνει το 2016 για την Κύπρο, δημιουργώντας ικανοποίηση και αισιοδοξία στους παράγοντες του κυπριακού τουρισμού, όπως διαφάνηκε στην πρόσφατη μεγάλη διεθνή τουριστική έκθεση του Λονδίνου World Travel Market.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Τουρισμού

Γιώργος Λακκοτρύπης, για πρώτη φορά ο αριθμός των επισκεπτών από το εξωτερικό θα ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια έως το τέλος του έτους. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό και την ηγεσία του ΚΟΤ στη βρετανική πρωτεύουσα, ενώπιον επαγγελματιών του χώρου και δυνητικών επενδυτών, ανέφεραν ετήσια αύξηση στην έλευση Βρετανών κατά 11,1%, Ρώσων κατά 44,5%, Ισραηλινών κατά 42,8%, Γερμανών κατά 6,6% και Ουκρανών κατά 26,8%.

Οι δεκάδες εκπρόσωποι τουριστικών φορέων από την Κύπρο που συμμετείχαν στην έκθεση με επιμέρους περίπτερα έδειξαν να συμμερίζονται τη μετρημένη ευφορία των αρχών, χωρίς όμως να εφησυχάζουν.

Η Αντιγόνη Ηρακλείδου από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής της Περιφέρειας Λευκωσίας είπε ότι το 2016 ήταν μία καλή χρονιά και για την πρωτεύουσα, που είδε αυξημένη κίνηση κατά 6%. «Το σημαντικό είναι ότι είχαμε ποιοτικό τουρισμό και αυτή την αύξηση παρά το γεγονός ότι η τουριστική κίνηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι προς τα παράλια. Προσβλέπουμε σε ακόμα καλύτερες επιδόσεις το 2017 όταν θα έχουμε ανακαίνιση ξενοδοχείων και έργα υποδομής όπως η ολοκλήρωση της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας, του εμπορικού κέντρου και της παλιάς Λευκωσίας», πρόσθεσε η κ. Ηρακλείδου.

Η Λευκωσία περιλαμβάνεται σε μία ευρύτερη στρατηγική που αποσκοπεί στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου πέρα από τους θερινούς μήνες. «Είναι πρόθεση του ΚΟΤ να προσφέρει προϊόν στους τουρίστες στη Λευκωσία πέρα από την περίοδο με τη μεγαλύτερη κίνηση, με διοργάνωση εκδρομών, εκδηλώσεων κ.λπ.» είπε η κ. Ηρακλείδου.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να επιμηκυνθεί μεν η τουριστική περίοδος, αλλά σταδιακά, κρατώντας κάθε χρόνο κάποια ξενοδοχεία ανοιχτά για μία πρόσθετη εβδομάδα εκατέρωθεν της κεντρικής σεζόν.

Παρατεταμένη περίοδο διακοπών προσπαθεί να προσφέρει και η Λάρνακα, μεταξύ άλλων προσθέτοντας ποικιλία στο τουριστικό προϊόν της. «Η Λάρνακα προσφέρεται για εναλλακτικές μορφές τουρισμού», είπε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Λάρνακας Ντίνος Λευκαρίτης. «Δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτό, καθώς πιστεύουμε ότι είναι το δυνατό μας χαρτί. Έχουμε π.χ. καταδυτικό τουρισμό με το ναυάγιο του Ζηνοβία να έχει περίπου 50.000 επισκέπτες το χρόνο, οι περίπατοί μας φαίνεται ότι έχουν πιάσει τόπο και βλέπουμε αρκετούς τουρίστες να ενδιαφέρονται. Έχουμε αρχίσει σίγουρα να ξεφεύγουμε στη Λάρνακα και γενικότερα στην Κύπρο από το ‘ήλιος και θάλασσα’», παρατήρησε ο κ. Λευκαρίτης.

Μία άλλη επιδίωξη του κεντρικού και περιφερειακού σχεδιασμού είναι και η προσέλκυση επενδυτών στον τομέα του τουρισμού. Η μαρίνα της Λεμεσού περιλαμβανόταν στις παρουσιάσεις προς επενδυτές στο Λονδίνο και στο Εδιμβούργο, με τον Υπουργό Λακκοτρύπη να σημειώνει ότι σε διαδικασία κατασκευής ή αξιολόγησης βρίσκονται ανάλογα έργα στην Αγία Νάπα, στην Πάφο και στο Παραλίμνι.

«Το ενδιαφέρον για επενδύσεις, τόσο στον τομέα της διαμονής όσο και των δραστηριοτήτων είναι μεγάλο», δήλωσε η Μαρία Μιχαηλίδου, διευθύντρια της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού, όπου η ετήσια αύξηση των επισκεπτών κυμαίνεται για φέτος στο 18%, με την προοπτική για το 2017 να είναι παρόμοια.

Κλειδί για να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί η δυναμική του τουρισμού στη Λεμεσό και σε όλη την Κύπρο, σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, είναι να υπάρχουν ικανοποιητικές συμφωνίες με τουριστικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες, ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής συνδεσιμότητα. «Το επόμενο βήμα για τη Λεμεσό είναι το ‘rebranding’ του προορισμού, τόσο για τουρίστες όσο και για επενδυτές», πρόσθεσε η ίδια.

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια στο World Travel Market ήταν έντονη η συζήτηση αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις της αποδυναμωμένης στερλίνας στη ροή των Βρετανών τουριστών προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Το θέμα μας προβληματίζει, αλλά αυτό που ακούμε είναι ότι οι τουριστικοί πράκτορες έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους. Σε κάθε περίπτωση, αν δημιουργούνταν προβλήματα θα ήταν τα ίδια για όλη την Ευρώπη, πολύ δε περισσότερο για την Αμερική που θα γινόταν πολύ πιο ακριβή για τους Βρετανούς», σχολίασε ο κ. Λευκαρίτης.

Ο Ιάσων Περδίος, Διευθύνων Σύμβουλος της Louis Hotels, εξήγησε ότι οι τουριστικοί πράκτορες έχουν προαγοράσει την ισοτιμία της στερλίνας για το 2016 και το 2017, αλλά εκτίμησε πως και στο απώτερο μέλλον δεν θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στην τουριστική αγορά από το Brexit.

Το στέλεχος του Συνδέσμου Ελληνοκυπρίων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Ηνωμένου Βασιλείου [AGTA (UK)], Γιάννης Ευθυμίου έθεσε μιλώντας στο ΚΥΠΕ το θέμα της μη ανάλογης με την αύξηση των αφίξεων αύξηση των εσόδων. Όπως είπε, ενώ ο AGTA (UK) θεωρεί ότι χρειάζονται όλα τα είδη τουριστικών πακέτων, αναγνωρίζει ότι το all inclusive μπορεί να περιορίσει τα έσοδα τοπικών επιχειρήσεων εκτός ξενοδοχείων.

Αντίθετη άποψη πάντως εξέφρασε ο κ Περδίος, ο οποίος είπε ότι το προϊόν του all inclusive στην Κύπρο έχει αναβαθμιστεί και ότι τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των εσόδων ως εκ τούτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα