Μ.Δημητριάδης: Άρση των περιορισμών που επιβάλλει η Άγκυρα

Άρση των περιορισμών που επιβάλλει η Άγκυρα στον τομέα των μεταφορών και οι οποίοι παρεμποδίζουν την εφαρμογή των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού, ζήτησε με δηλώσεις του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης.

Ο Υπουργός, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), TEN-T Days 2016, που πραγματοποιήθηκε στις 20-22 Ιουνίου 2016, στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, είπε επίσης ότι η Κύπρος,

ως νησιώτικο κράτος μέλος της ΕΕ, στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής θεωρεί ότι οι θαλάσσιες αρτηρίες πρέπει να αναγνωριστούν ως ένα βασικό εργαλείο για τη σύνδεση της Ευρώπης με τον υπόλοιπο κόσμο.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου διοργανώθηκαν ειδικές συνεδρίες στις οποίες συμμετείχαν οι Υπουργοί μεταφορών των κρατών μελών, καθώς και Υπουργοί μεταφορών Τρίτων Χωρών, κυρίως από τα Δυτικά Βαλκάνια, χώρες της Ανατολικής Σύμπραξης (Eastern Partnership), της Μεσογειακής Λεκάνης περιλαμβανομένης και της Τουρκίας.

Το Συνέδριο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, επικεντρώθηκε στους τρόπους ανάπτυξης και χρηματοδότησης του ΔΕΔ-Μ, κυρίως των Κεντρικών Διαδρόμων, την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται για ανάπτυξή του μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), τη διαχείριση συστημάτων μεταφορών, την ανάπτυξη των θαλάσσιων αρτηριών, και την επέκταση του ΔΕΔ-Μ σε γειτονικές τρίτες χώρες.

Στο Συνέδριο έλαβε μέρος με δικό της περίπτερο η Αρχή Λιμένων Κύπρου, η οποία συμμετέχει, μεταξύ άλλων, στο έργο του ΔΕΔ-Μ «Fresh Food Corridors», που συγχρηματοδοτείται από τη Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη (CEF).

Κατά τη συνάντηση των Υπουργών μεταφορών των κρατών μελών στις 20 Ιουνίου, συζητήθηκαν οι μελλοντικοί προσανατολισμοί των μεταφορών στην ΕΕ με έμφαση να δίδεται στη μεγιστοποίηση των επενδύσεων στον τομέα των μεταφορών, τη χρήση νέων τεχνολογιών με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των συστημάτων μεταφορών και τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, με στόχο τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων περιλαμβανομένων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Σε παρέμβασή του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη χρησιμότητα των Κεντρικών Διαδρόμων στη συντονισμένη υλοποίηση του ΔΕΔ-Μ ως της κύριας πολυτροπικής υποδομής μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη συνάντηση των υπουργών μεταφορών των κρατών μελών και Τρίτων Χωρών στις 21 Ιουνίου, συζητήθηκε κυρίως η διασύνδεση των δικτύων μεταφορών της ΕΕ με επέκταση του ΔΕΔ-Μ σε τρίτες χώρες, καθώς και τρόποι υποστήριξης της ανάπτυξης αυτών των υποδομών.

Σε παρέμβασή του ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι η Κύπρος υποστηρίζει πλήρως την περαιτέρω επέκταση του ΔΕΔ-Μ πέραν από τις άμεσα γειτνιάζουσες χώρες της ΕΕ.

«Αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς αποκλεισμούς, αλλά πάνω απ’ όλα με διαφανή τρόπο, με τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών της ΕΕ», είπε ο κ. Δημητριάδης ο οποίος, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Τουρκίας στη συνάντηση, επεσήμανε τους περιορισμούς στις μεταφορές που η Άγκυρα επιβάλλει και οι οποίοι παρεμποδίζουν την εφαρμογή των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού, προκαλούν σημαντικές αυξήσεις στο κόστος των μεταφορών, παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ και ως εκ τούτου, όπως τόνισε «θα πρέπει να αρθούν άμεσα».

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε, επίσης, ότι η Κύπρος, ως νησιώτικο κράτος μέλος της ΕΕ, στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής θεωρεί ότι οι θαλάσσιες αρτηρίες πρέπει να αναγνωριστούν ως ένα βασικό εργαλείο για τη σύνδεση της Ευρώπης με τον υπόλοιπο κόσμο.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων συναντήθηκε με τον Συντονιστή του Κεντρικού Διαδρόμου Orient/East–Med Mathieu Grosch και με τον Συντονιστή του Κεντρικού Διαδρόμου των Θαλάσσιων Αρτηριών Brian Simpson, με τους οποίους συζήτησε έργα που θα προταθούν, από πλευράς Κύπρου, για χρηματοδότηση.

Ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση της Επιτρόπου Μεταφορών της ΕΕ Violetta Bulc, ο κ. Δημητριάδης πρότεινε ποικίλες επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο για έργα Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα στον τομέα των μεταφορών προς αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI).

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα