J. O’Malley, ο δημιουργός του #londependence, στο Sigmalive

Όταν ο James O’ Malley, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα www.change.org μία καμπάνια για ανεξαρτητοποίηση του Λονδίνου (η μόνη περιφέρεια στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου επικράτησε το #Bremain, με σκοπό την παραμονή στην ΕΕ), ούτε καν ο ίδιος δεν μπορούσε να φανταστεί τις διαστάσεις που θα έπαιρνε η μάλλον αυθόρμητη πράξη του.

H εκστρατεία #londependence μετρά μέχρι στιγμής 165,108 υποστηρικτές ενώ ο Jameς έχει αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα τόσο στα Βρετανικά ΜΜΕ

αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα, έχοντας δεχτεί σοβαρές εισηγήσεις για περαιτέρω δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην ενδυνάμωση του Λονδίνου ή στη δημιουργία πολιτικού κόμματος.

O James είναι ένας νεαρός 29 ετών, ο οποίος εργάζεται ως freelance δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει γράψει για το New Statesman, CityMetric, The Independent και το Politics.co.uk ενώ είναι και συνεργάτης του BBC Asian Network ως ειδικός τεχνολογίας.

Το SigmaLive βρήκε τον James O’ Malley και του υπόβαλε 5 ερωτήσεις σχετικά με την εκστρατεία #londependence και το δημοψήφισμα, ζητώντας τις δικές του εκτιμήσεις για το θέμα το οποίο απασχολεί έντονα τις τελευταίες ημέρες.


1. Γιατί δημιούργησες την εκστρατεία #londependence;
Τη νύχτα της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος έμεινα ξύπνιος και έβλεπα τις ανακοινώσεις. Όταν το τελικό αποτέλεσμα ανακοινώθηκε στις 5 τα χαράματα, ένιωσα υπερβολικά απογοητευμένος. Έτσι σκέφτηκα πως πρέπει να κάνω κάτι και έτσι ξεκίνησα την εκστρατεία. Εξάλλου, ξέρουμε πως οι διαδικτυακές εκστρατείες πάντα δουλεύουν...σωστά; Έτσι ξεκίνησε και λίγο σαν αστείο ή αν θέλετε ως μια συλλογική έκφραση απόγνωσης. Στην πορεία εξελίχθηκε σε κάτι πραγματικό με πραγματική προοπτική!

2. Πιστεύεις πως το #londependence μπορεί να είναι μία βιώσιμη επιλογή;
Δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσε ποτέ να συμβεί, αλλά από την άλλη αν με ρωτούσατε πριν 2 χρόνια, θα σας έλεγα πως και η έξοδος μας απο την ΕΕ μου μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Το παράξενο είναι πως ενώ ξεκίνησε με καλοπροαίρετο χιούμορ, λαμβάνω πολλά μηνύματα από άτομα τα οποία το έχουν πάρει πολύ σοβαρά. Πολλοί προτείνουν πως πρέπει να ιδρύσουμε ένα πολιτικό κόμμα, ή να διοργανώσουμε μία πορεία ή εκδήλωση διαμαρτυρίας- άρα ίσως πρέπει να κάνουμε κάτι έμπρακτα. Η προσωπική μου γνώμη είναι πως η εκστρατεία αυτή μας δίνει την ευκαιρία να ξεκινήσει μια συζήτηση για μεγαλύτερη μεταβίβαση αποφάσεων και δυνάμεων στο Λονδίνο για το Λονδίνο- ένα είδος ακολουθώντας ίσως το παράδειγμα της Σκωτίας;

3. Ποια είναι η γνώμη σου για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος; Ποιες είναι οι προβλέψεις σου για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Βρετανίας;
Θεωρώ πως το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό. Ήδη βλέπουμε να ξεδιπλώνονται περίπου 10 διαφορετικές κρίσεις ταυτόχρονα. Η Σκωτία ξαναφλερτάρει με την ανεξαρτησία και με ένα δεύτερο δημοψήφισμα, στην Β. Ιρλανδία βλέπουμε κινητικότητα για ένωση με την Ιρλανδία, η Ισπανία ίσως να ξαναδιεκδικήσει το Γιβραλτάρ, μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, πιθανή ύφεση και χάος στην ηγεσία των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων, για να μην αναφερθώ και στην προσπάθεια διαπραγμάτευσης νέων σχέσεων με την ΕΕ. Έχουμε, θεωρώ, καταστρέψει οποιαδήποτε καλή θέληση και έχουμε βλάψει την ΕΕ στο σύνολό της ( το οποίο αποτελεί εξαιρετικά νέα για τον Πούτιν). Υποψιάζομαι πως σε κάποια φάση θα δημιουργηθεί μία νέα συμφωνία, η οποία όμως θα συμπεριλαμβάνει, υποχρεωτικά, πρόνοιες για την ελεύθερη διακίνηση ατόμων. Αυτό θα ήταν καλή εξέλιξη, αλλά τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων υπέρ του #Brexit θα νιώσουν προδομένοι.

4. Πιστεύεις πως η ανεξαρτησία της Σκωτίας (και η προοπτική της Β. Ιρλανδίας για ένωση με την Ιρλανδία) και η συμμετοχή τους στην ΕΕ ως ανεξάρτητα κράτη-μέλη είναι μια πιθανότητα; Eίναι το δημοψήφισμα η αρχή του τέλους για το Ηνωμένο Βασίλειο;
Πιστεύω πως και τα δύο σενάρια που αναφέρετε, έχουν μεγάλες πιθανότητες. Εκτός από το γεγονός ότι τόσο η Σκωτία όσο και η Β.Ιρλανδία θα θέλουνα να μείνουν στην ΕΕ, και οι δύο έχουν πολύ ιδιαίτερες πολιτικές καταβολές και πραγματικότητες. Η Σκωτία αντιμετωπίζει σχεδόν πάντα κυβερνήσεις των Συντηρητικών, τις οποίες δεν ψήφισε- κάτι που σίγουρα θα ενισχύσει την υποστήριξη προς εθνικιστικά κόμματα. Η Β. Ιρλανδία είναι πιο περίπλοκη περίπτωση αλλά όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, τώρα θα πρέπει να δημιουργούν γεωγραφικά όρια μεταξύ της Β.Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, κάτι το οποιο δεν έχει ξανασυμβεί, και το οποίο ίσως επαναλάβει δυσάρεστες εξελίξεις από την εποχή των Ταραχών.

5. Ποιο είναι το γενικό λαικό αίσθημα που λαμβάνεις;
Ο περισσότερος κόσμος που γνωρίζω προσωπικά είναι απογοητευμένος και ανήσυχος. Το πρόβλημα είναι πως η εκστρατεία για το Βrexit, η εκστρατεία Leave, δηλαδή, ήταν εξαιρετικά βρώμικη και έχει βασιστεί σχεδόν εξ’ ολοκλήρου σε ψέματα και ανακρίβειες. Τώρα που η οικονομία είναι σε αναβρασμό, και έπονται και άλλα, τα νέα δεν είναι καλά για κανένα. Και ακόμη και μερικοί ψηφοφόροι υπέρ του Brexit άρχισαν να το αντιλαμβάνονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα