Μαυρογιάννης: Ο Γκουτέρες στο δείπνο κατέθεσε άτυπο έγγραφο

"Στο τελευταίο δείπνο του Crans-Montana ο κ. Γκουτέρες κατέθεσε μονοσέλιδο άτυπο έγγραφο προς συζήτηση", ανέφερε ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ο κ. Μαυρογιάννης σε δηλώσεις του στο Μεσημέρι και κάτι, επεσήμανε ότι "πρόκειται για ένα ανεπίσημο έγγραφο, ανεπίσημη ιδέα του Αντόνιο Γκουτέρες στη διαδικασία της συζήτησης του δείπνου".

Εντύπωση πάντως προκαλεί το ότι ο κ. Κοτζιάς μετά τη συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα

Υόρκη, κάνει λόγο για "ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου των Ηνωμένων Εθνών, που κατατέθηκε στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης", χωρίς να επισημαίνει ότι αυτό ήταν μια άτυπη ιδέα.

Το έγγραφο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη, αναφερόταν "αποκλειστικά στην εφαρμογή της λύσης, στη διαδικασία εφαρμογής της λύσης, στην επίβλεψη, την παρακολούθηση της εφαρμογής της λύσης, ενώ ανέθετε σε διάφορα επίπεδα αναβαθμισμένο ρόλο στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα αυτό".

Ο κ. Μαυρογιάννης ξεκαθάρισε ότι το έγγραφο δεν κατατέθηκε ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το τι λέμε, "γιατί αν αποκτήσει δικαίωμα ο Γ.Γ ΟΗΕ και ο ΟΗΕ γενικότερα να καταθέτει επίσημα έγγραφα στη διαδικασία τότε χάνεται ο χαρακτήρας της κυπριακής ιδιοκτησίας της διαδικασίας".

"Στα έξι σημεία που ανέφερε στο πλαίσιό του ο κ.Γκουτέρες, έλεγε ότι θα πρέπει να καταργηθούν τα επεμβατικά δικαιώματα και η Συνθήκη Εγγυήσεων και να αντικατασταθούν από μηχανισμό εφαρμογής, παρακολούθησης, επίβλεψης και προς αυτή την κατεύθυνση ήταν το έγγραφο αυτό", επεσήμανε ο Ε/κ διαπραγματευτής.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη, ο Γ.Γ. ΟΗΕ "εξέφρασε την επιθυμία το άτυπο έγγραφο να γίνει αντικείμενο συζήτησης στο δείπνο, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό, καθώς έγιναν μόνο κάποια σχόλια".

Το ενδιαφέρον της συζήτησης μονοπώλησαν εγγυήσεις επεμβατικά δικαιώματα και στρατεύματα, όπως είπε.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι "είχε κάνει κάποιες παρατηρήσεις ο κ. Αναστασιάδης και ο Νίκος Κοτζιάς αλλά δεν προχώρησε η συζήτηση σε ουσιώδη διαπραγμάτευση".

Συνέχισε λέγοντας ότι ο Γ.Γ. ΟΗΕ στα έξι σημεία που ανέφερε στις 30 Ιουνίου, "έκανε αναφορά σε ένα ισχυρό μηχανισμό εφαρμογής, παρακολούθησης και επίβλεψης της λύσης και είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει διασύνδεση και των νυν εγγυητριών δυνάμεων. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι δεν μπορούν να επιβλέπουν και να παρακολουθούν τις δικές τους υποχρεώσεις οι εγγυήτριες δυνάμεις".

"Εμείς στις προτάσεις που καταθέσαμε στις 6 Ιουλίου, βρήκαμε τρόπο για άτυπη διαδικασία ενημέρωσης και σύνδεσης των εγγυήτριών δυνάμεων, αλλά όχι ανάληψη ευθύνης και ρόλου στην εφαρμογή της λύσης, πέραν της ευθύνης να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους", ξεκαθάρισε ο κ.Μαυρογιάννης.

Σε σχέση με το αν η ε/κ πλευρά συμφωνεί με το περιεχόμενο του εγγράφου αυτού, τόνισε ότι "υπάρχει ένα χαρτί που μπήκε στο τραπέζι, θα πρέπει να συζητηθεί, έχουμε παρατηρήσεις και ενστάσεις αλλά θα πρέπει να τύχει διαπραγμάτευσης. Υπάρχουν στοιχεία που μας βρίσκουν σύμφωνους και άλλα που έχουμε διαφωνίες".

"Η Τουρκία όμως έχει σοβαρές ενστάσεις καθώς όπως είναι γνωστό κατέθεσε πρόταση η οποία προνοεί ότι ο μηχανισμός παρακολούθησης θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από τις εγγυήτριες δυνάμεις με τη συμμετοχή της κυβέρνησης", είπε σχετικά ο κ. Μαυρογιάννης.

Όλες οι λεπτομέρειες στο βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα