Τουρκικά παράπονά για την τύχη των Τ/κ αγνοουμένων

«Η απουσία αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), για διαδικαστικούς λόγους, εμποδίζει τα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης να εξετάσουν κατά πόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά διεξάγει αποτελεσματική διερεύνηση για την τοποθεσία και τύχη των Τουρκοκύπριων αγνοουμένων», αναφέρεται σε τουρκικό έγγραφο προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το έγγραφο δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη, ως απάντηση σε επιστολή της ΜΚΟ “Truth Now”΄προς την Επιτροπή Υπουργών, εν όψει της συζήτησης του θέματος των

αγνοουμένων. Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι θα εξετάσουν μεταξύ 19 και 21 Σεπτεμβρίου τον βαθμό συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ για τους αγνοούμενους, στο πλαίσιο της διακρατικής προσφυγής «Κύπρου εναντίον Τουρκίας», αλλά και στην υπόθεση «Βαρνάβας και Άλλοι εναντίον Τουρκίας».


Στο έγγραφο που δημοσιεύεται υπό τον τίτλο «απάντηση από την Τουρκία» για τα σχόλια της ΜΚΟ “Truth Now”, η τουρκική πλευρά λέει επίσης πως σε αντίθεση με τους Τ/κ αγνοούμενους, το θέμα των Ε/κ αγνοουμένων βρίσκεται στην ατζέντα την Επιτροπής Υπουργών.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι η τουρκική πλευρά συνεργάζεται με τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων «ώστε να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητά της», ενώ γίνεται εκτενής αναφορά σε διαδικασίες που ακολουθούνται στο ψευδοκράτος για την κατ’ ισχυρισμό διερεύνηση της τύχης Ε/κ αγνοουμένων από την ψευδοαστυνομία.

Στάληκε έκθεση στην τουρκική σε συγγενείς Ε/κ αγνοουμένων, καμία διερεύνηση από την Τουρκία λέει η ΜΚΟ

Όπως αναφέρεται σε επιστολή της ΜΚΟ “Truth Now” προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που δημοσιεύτηκε στις 8 Σεπτεμβρίου, το ψευδοκράτος έστειλε στους νομικούς εκπροσώπους συγγενών αγνοουμένων έκθεση στην τουρκική γλώσσα για να ενημερώσει σχετικά με την έκβαση κατ’ ισχυρισμό ερευνών της ψευδοαστυνομίας σε 8 περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, στις περιπτώσεις αυτές δεν έγινε καμία διερεύνηση από την εναγόμενη χώρα, την Τουρκία. Προστίθεται ότι το δικηγορικό γραφείο Λέλλος Δημητριάδης, που χειρίζεται τις υποθέσεις, ζήτησε παράλληλα να σταλεί μετάφραση της έκθεσης στην ελληνική ή αγγλική, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια απάντηση.

Παράλληλα, αναφέρει ότι σύμφωνα με ανεπίσημη μετάφραση που έκανε το δικηγορικό γραφείο, οι Αρχές του ψευδοκράτους ισχυρίζονται στην έκθεσή τους ότι οι έρευνες που διεξήγαγαν απέβησαν άκαρπες και ως εκ τούτου οι υποθέσεις αυτές κλείνουν.

Πρόκειται για τους αγνοούμενους Ιωάννη Παπαγιάννη, Χριστόφορο Σκορδή, Αντωνάκη Κορέλλη, Γεώργιο Παπαγεωργίου, Ανδρέα Σταυράκη, Φίλιππο Χατζήκυριάκου και Παναγιώτη Νικολάου, για τις οποίες το δικηγορικό γραφείο έλαβε έκθεση στην τουρκική στις 14 Αυγούστου. Παρόμοια έκθεση λήφθηκε στις 28 Αυγούστου και για την υπόθεση του αγνοούμενου Οδυσσέα Ηλία.

Παράλληλα, η ΜΚΟ ενημερώνει την Επιτροπή Υπουργών ότι σε άλλες δύο υποθέσεις, στην «Χατζηνικολάου και Άλλοι εναντίον Τουρκίας» και «Ευθυμίου και Άλλοι εναντίον Τουρκίας», οι συγγενείς δεν έλαβαν καμία απάντηση από την άλλη πλευρά, παρότι οι συγγενείς «έδωσαν αναφορά στις αστυνομικές αρχές της υποτελούς στην εναγόμενη χώρα τοπικής διοίκησης στις 6 Ιανουαρίου 2011 και 21 Σεπτεμβρίου 2012, αντίστοιχα». Προστίθεται ότι και στις δύο περιπτώσεις, ακολούθησε προσφυγή στο ΕΔΑΔ, τις οποίες το Δικαστήριο έκρινε ως μη παραδεκτές στις 3 Απριλίου του 2012 και Μαΐου του 2013, αντίστοιχα.

«Μέχρι στιγμής, το δικηγορικό γραφείο δεν έλαβε κάποια μετάφραση αυτών των εκθέσεων, ως εκ τούτου δεν μπορούν να εξηγήσουν στους αιτητές το περιεχόμενό τους», αναφέρεται στην επιστολή της ΜΚΟ.

Όσον αφορά το κλείσιμο των υποθέσεων, που προκύπτει στη βάση της ανεπίσημης μετάφρασης από την τουρκική, η ΜΚΟ αναφέρει ότι «ξεκάθαρα, αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από τους αιτητές, που επιμένουν ότι πρέπει να διεξαχθεί αποτελεσματική διερεύνηση».

Σύμφωνα με την ΜΚΟ “Truth Now”, «η τουρκική Κυβέρνηση έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να διεξάγει έρευνα, πόσο μάλλον μια αποτελεσματική έρευνα, και οι οικογένειες των αγνοουμένων που εμπλέκονται, θα ήθελαν να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για αυτό το θέμα».

Η τουρκική είναι «επίσημη γλώσσα στην ε/κ πλευρά», απαντά η Τουρκία
----------------------------------------------
Στο τουρκικό έγγραφο, γίνεται εκτενής αναφορά στις διαδικασίες που ακολουθεί το ψευδοκράτος αναφορικά με την κατ’ ισχυρισμό διερεύνηση των υποθέσεων που αφορούν Ε/κ αγνοούμενους. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι το γραφείο του «γενικού εισαγγελέα» μπορεί να αποφασίσει το προσωρινό κλείσιμο της διερεύνησης μιας υπόθεσης, η οποία ενδέχεται να ξανανοίξει αν προκύψουν νέα στοιχεία.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, μέχρι στιγμής ολοκληρώθηκαν 197 εκθέσεις, οι οποίες γνωστοποιήθηκαν στους συγγενείς των αγνοουμένων, είτε άμεσα είτε μέσω των νομικών εκπροσώπων τους.

Σύμφωνα με την τουρκική απάντηση προς το ΣτΕ, έχουν σταλεί προς το δικηγορικό γραφείο «Λέλλος Δημητριάδης» εκθέσεις για όλες τις περιπτώσεις στις οποίες γίνεται αναφορά στο έγγραφο της ΜΚΟ, περιλαμβανομένης της υπόθεσης Ευθυμίου, με έκθεση στις 4 Μαρτίου του 2016. Ωστόσο, στην περίπτωση Χατζηνικολάου, αναφέρεται ότι η έκθεση στάληκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2017, μετά δηλαδή από την αποστολή της επιστολής της ΜΚΟ στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, οι εκθέσεις που στάληκαν στο δικηγορικό γραφείο «είναι στην τουρκική, επίσημη γλώσσα στην ε/κ πλευρά, όπου εδρεύει το δικηγορικό γραφείο».

Προστίθεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες γίνεται αναφορά, η ψευδοαστυνομία επικοινώνησε με τους συγγενείς αγνοουμένων και τους ενημέρωσε για την έκθεση στην ελληνική.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα