Μαυρίδης: Το ευρωπαϊκό όραμα να είναι σύγκλιση οικονομιών

Ο τρίτος πυλώνας της κοινής τραπεζικής ένωσης εγκαταλείπεται και αυτό είναι μια μεγάλη ανατροπή, που δημιουργεί και αθέμιτο ανταγωνισμό, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) Κώστας Μαυρίδης, σημειώνοντας ότι το ευρωπαϊκό όραμα δεν μπορεί να είναι μόνο αρχές και αξίες, αλλά να περιλαμβάνει και σύγκλιση πραγματικών οικονομιών.

Μιλώντας σε συνάντηση με ομάδα Κυπρίων δημοσιογράφων που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει

σε σεμινάριο για το μέλλον της Ευρώπης, που διοργανώνουν από κοινού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι αυξάνεται η ανισορροπία υπέρ των γερμανικών πολιτικών εις βάρος της Γαλλίας, σε βάρος του ευρωπαϊκού νότου.

Αφού αναφέρθηκε στην τελευταία ομιλία του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γούνκερ, εκφράζοντας την άποψη ότι «είχε περιεχόμενο και ήταν διαφορετικό από άλλες χρονιές και έδωσε μια κατεύθυνση ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην εμβάθυνση της ΕΕ», είπε ότι ο κ. Γιούνκερ έδωσε έμφαση π.χ. στην ενιαία αρχή εφαρμογής εργασιακών θεμάτων, διότι σε πολλές χώρες δεν εφαρμόζονται. Όμως, είπε, αυτή η επιλογή είναι σε αντίφαση με αυτό που προτείνει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

«Από την Επιτροπή Οικονομικών στην οποία συμμετέχω, διαπιστώνω ότι αυξάνεται η ανισορροπία υπέρ γερμανικών πολιτικών εις βάρος της Γαλλίας και σε βάρος του ευρωπαϊκού νότου», είπε ο κ. Μαυρίδης, για να τονίσει ότι «μια ΕΕ στο μέλλον θα έχει πολλές ταχύτητες, αν το όραμα παραμείνει το ίδιο», αναφέροντας ως παραδείγματα την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, που η συμμετοχή θα είναι για κράτη μέλη που επιθυμούν και έχουν δυνατότητες. Το ίδιο και για άλλες πολιτικές, π.χ. θέματα ενέργειας, εργασιακά.

«Άποψή μου, είναι, αν έχουμε να επιλέξουμε, επιλέγουμε περισσότερη εμβάθυνση, με μία ταχύτητα. Αλληλεγγύη και κοινές αρχές είναι αυτά που θα μας κρατήσουν δεμένους», είπε στη συνέχεια.

Ένα παράδειγμα, είπε, που συνέβη πρόσφατα, είναι ότι εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται σε εφαρμογή κοινή τραπεζική ένωση. «Ως απάντηση στην κρίση, η ΕΕ πήρε απόφαση να έχουμε κοινές τράπεζες, που να έχουν ίδιους κανόνες εποπτείας, αντιμετώπισης προβλημάτων, ίδια προστασία καταθέσεων είτε είναι στη Μάλτα είτε στη Γερμανία π.χ.», σημείωσε.

«Θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από τον τρίτο πυλώνα, με την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών. Όμως, η Κομισιόν μας λέει ότι ο τρίτος πυλώνας δεν πρόκειται να γίνει. Αυτό είναι μεγάλη ανατροπή», δήλωσε ο κ. Μαυρίδης, για να προσθέσει ότι τώρα «μιλούν για κάποιου είδους αντασφάλιση και όχι για σχέδιο προστασίας καταθέσεων».

Τα κράτη μέλη, συνέχισε, έχουν υποχρέωση να εγγυώνται καταθέσεις μέχρι 100 χιλ. ευρώ. Η ευθύνη νομικά είναι στα κράτη μέλη και δεν υπάρχει πανευρωπαϊκός οργανισμός. «Αυτό δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και μια τράπεζα στην Κύπρο πρέπει να ανταγωνιστεί τράπεζα στη Γερμανία», ανέφερε, για να καταλήξει τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει επανα-ισορρόπηση εντός ΕΕ. Το ευρωπαϊκό όραμα δεν μπορεί να είναι μόνο αρχές και αξίες, αλλά να περιλαμβάνει και σύγκλιση πραγματικών οικονομιών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα