ΓΕ για κατάρρευση Οικονομίας: Υπάρχουν αίτια και υπαίτιοι

Σε κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών για την πορεία των ερευνών και για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων, που αφορούν την καταστροφή της οικονομίας το 2013, προχώρησε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας.

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Κληρίδης ενημέρωσε την επιτροπή για το ποιες υποθέσεις έχουν διερευνηθεί μέχρι τώρα, ποιες έχουν καταλήξει στα δικαστήρια, ποιες έχουν αρχειοθετηθεί, επειδή έχει διακριβωθεί ότι δεν υπάρχουν ευθύνες, ποιες ερευνώνται ακόμη και ποιες μένει να ερευνηθούν.

ΓΕ για κατάρρευση Οικονομίας: Υπάρχουν αίτια και υπαίτιοι

Δεν

θυμήθηκα σήμερα ότι υπάρχουν και πολιτικές και άλλες ευθύνες για την οικονομική κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος του τόπου, απλώς το υπενθυμίζω για να μην το ξεχνούν και να μην εθελοτυφλούν κάποιοι, δήλωσε εξερχόμενος της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής θεσμών ο Γ. Εισαγγελέας.

Ο Κώστας Κληρίδης, τόνισε ότι οι ευθύνες είναι κατεξοχήν πολιτικής και διοικητικής φύσεως.

Είναι, είπε, μια σειρά από διαχρονικές πράξεις, παραλείψεις και αποφάσεις οι οποίες με τον ένα ή άλλο τρόπο συνέτειναν στην τελική κατάρρευση.

Συχνά, πρόσθεσε, καταλογίζονται ευθύνες για καθυστερήσεις στην ανακριτική ομάδα της αστυνομίας η οποία ενεργεί και υπό την εποπτεία του Γ. Εισαγγελέα, ότι περνούν τα χρόνια και δεν έγινε ικανοποιητικό έργο. Το έργο τόνισε αυτής της ανακριτικής ομάδας είναι περιορισμένο.

Μόλις χθες είπε βιώσαμε όλοι αλληλοκατηγορίες από μια πλευρά εναντίον της άλλης επιμερίζοντας ευθύνες γιατί φτάσαμε ως εδώ χωρίς καμιά ομάδα να αναγνωρίζει και ν' αναλαμβάνει τις δικές τις ευθύνες, τονίζοντας ότι οι ευθύνες, οι εξηγήσεις, τα αίτια και οι υπαίτιοι είναι εκεί.

Στην Κύπρο επισήμανε, υπάρχουν πέντε υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν αυτή τη στιγμή ενώπιον των δικαστηρίων με κατηγορούμενα πρόσωπα γύρω στα 31, για διάφορα αδικήματα που δεν μπορούν να αφορούν παρά θέματα.

Μεταξύ άλλων απόκρυψη στοιχείων, χειραγώγησης της αγοράς, διαφθορά και πλαστογραφία.

Ιωνάς: Αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση

Σε δηλώσεις με το πέρας της συνεδρίας, ο Υπ. Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, τόνισε ότι η Κυβέρνηση στήριζε και θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Εισαγγελέα για εξιχνίαση της υπόθεσης και ακολούθως ν’ αποδοθούν ευθύνες σ’ όποιον εμπλέκεται.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Νικολάου, η διερεύνηση της εν λόγω υπόθεσης είναι υψίστης προτεραιότητας για την Κυβέρνηση.

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της φωτιάς που άναψε ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, μιλώντας στο Σίγμα, με αφορμή το βιβλίο του για την οικονομική κρίση στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα