Πάφος: Εκδήλωση μνήμης για την επέτειο του πραξικοπήματος

Σε στιγμές κρίσιμες για την πατρίδα και τον ελληνισμό, σε στιγμές οικονομικής και πολιτικής κρίσης, η ιστορική αυτογνωσία αποτελεί βασικό στοιχείο της επιβίωσης του λαού, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, μιλώντας χθες βράδυ στην Πάφο στο πλαίσιο της εκδήλωσης μνήμης και τιμής που διοργάνωσαν στο Μαρκίδειο θέατρο ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μαχητών της Αντίστασης και η οικογένεια Εθνάρχη Μακαρίου Γ` σε συνεργασία με τα κόμματα ΑΚΕΛ,

ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως οι αντιστασιακοί της περιόδου 1967 – 1974 έγραψαν τη δική τους ηρωική ιστορία. “Πατριώτες, αγωνιστές, προασπιστές της δημοκρατικής και συνταγματικής νομιμότητας που εκφραζόταν στο πρόσωπο του νόμιμου προέδρου Αρχ. Μακαρίου, με άδολο πατριωτισμό, μακριά από προβολείς και δημοσιότητα με παλληκαριά και ανθρωπιά.”

Τα αποτελέσματα της εγκληματικής συνωμοσίας με αποκορύφωμα το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου εξακολουθούν να είναι οδυνηρά, είπε, προσθέτοντας πως αντιμετωπίζουμε και σήμερα κρίσιμες καταστάσεις με εθνοκτόνα σχέδια να βρίσκονται σε εκκόλαψη.

“41χρόνια μετά το έγκλημα του 1974 συνέχισε, οφείλουμε στο πλαίσιο της αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας να αποκαλύψουμε το πλέγμα της συνωμοσίας για να γνωρίζει ο λαός μας ποιοι και γιατί τον πρόδωσαν, ποιοι και πόσοι τον υπερασπίσθηκαν,” πρόσθεσε.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου δεν ήταν αποτέλεσμα της γνωστής επιστολής Μακαρίου προς Γκιζίκη, αλλά το αποκορύφωμα πραξικοπηματικών σχεδίων που εκπονήθηκαν στην Αθήνα. Η τελική απόφαση, συνέχισε, για την εφαρμογή του λήφθηκε τον Απρίλιο του 1974, σημειώνοντας πως ταυτόχρονα με την απόφαση η Τουρκία άρχισε την προετοιμασία για την εισβολή με συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και πραγματοποίηση αποβατικών ασκήσεων στα νότια παράλια της.

Υπενθύμισε ότι πριν από το πραξικόπημα του 1974 είχαν προηγηθεί άλλα δυο σχέδια πραξικοπήματος που εκπονήθηκαν στην Αθήνα, την Άνοιξη του 1965 και το Φεβρουάριο του 1972. Τρία σχέδια πραξικοπήματος, με βάση το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου, είπε ο κ. Σιζοπουλος, εκπόνησε και ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας ως αρχηγός της ΕΟΚΑ Β. Το φθινόπωρο του 1971 με την επωνυμία «σφενδόνη», την Άνοιξη του 1972 με την επωνυμία «Απόλλων» και τον Ιούλιο του 1973 με την επωνυμία «Νίκη».

Ο κ. Σιζόπουλος ακολούθως ανέλυσε τα πορίσματα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου παρουσίασε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία στόχος ήταν –όπως είπε- να εξουδετερωθεί ο Μακάριος και να αναλάβει την εξουσία ο Γρίβας.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των απόρρητων εγγράφων για την προδοσία του 74, ο κ. Σιζόπουλος ανέλυσε πληροφορίες και γεγονότα που φωτίζουν σκοτεινές πτυχές της κυπριακής τραγωδίας και αποκαλύπτουν το σκοτεινό ρόλο που διαδραμάτισαν κορυφαίοι πρωταγωνιστές – όπως είπε- εκείνης της περιόδου.

Ανέφερε επίσης πως όσοι στην Ελλάδα και στην Κύπρο επεξεργάζονταν σχέδια πραξικοπηματικής ανατροπής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου αλλά και οποιουδήποτε άλλου εκλελεγμένου προέδρου στην ουσία έδιναν επίσημη πρόσκληση στην Τουρκία για επέμβαση στην Κύπρο.

Το μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Προδοσίας της Κύπρου ( ΔΗΚΟ) Νίκος Κλεάνθους στο πλαίσιο της ομιλίας του είπε πως χρειάζεται από μέρους όλων μας, ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, και η αναζήτηση των δικών μας λαθών και ευθυνών, γιατί – όπως είπε- αν δεν το πράξουμε δεν θα είναι δυνατό να διορθωθούμε.

Πρόσθεσε πως εκτός από την αναγνώριση των λαθών χρειάζεται αφύπνιση του κόσμου, αφού επανέλθουν οι αξίες και οι αρχές στην ίδια την πολιτική ζωή και στρατευθεί και ο πνευματικός κόσμος. Τέλος ανέφερε πως πρέπει να μάθουμε να επιλέγονται οι σωστοί και οι άξιοι γιατί έτσι κτίζεται η αξιοπιστία και η πειστικότητα.

Εξάλλου επίσης το μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Προδοσίας της Κύπρου (ΑΚΕΛ) Αριστοφάνης Γεωργίου ανέφερε πως για όλους μας αντίσταση σημαίνει σεβασμός στον εαυτό μας, στον άνθρωπο και στην ανθρώπινη αξία αλλά και σεβασμός τις αρχές και στους κανόνες της Δημοκρατίας.

Είπε ακόμα πως θα πρέπει πάντοτε να είμαστε αλύγιστοι αντιστασιακοί και πάντοτε να επιμένουμε να είμαστε με τους καλούς. Για μας, συνέχισε, ο φάκελος της Κύπρου ήταν λέξεις με μεγάλο και ουσιαστικό περιεχόμενο, ήταν το σύνολο της πολιτικής ιστορίας αυτού του λαού, το σύνολο των δεινών αυτού του λαού.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μαχητών της Αντίστασης Λεόντιος Φιλίππου ανέφερε “Ας μην γελιούνται κάποιοι από το γεγονός ότι δεν φωνασκούμε και από την απουσία μας από τα ΜΜΕ. Οι συναγωνιστές μας και οι οικογένειες τους μας αισθάνονται δίπλα τους γιατί είμαστε δίπλα τους καθημερινά. Ας γνωρίζουν άπαντες ότι εμείς σεμνά και αθόρυβα δηλώνουμε παρόντες, θυμόμαστε και αντιστεκόμαστε, δεν ξεχνούμε και δεν παραγράφουμε τίποτε”.

Σε χαιρετισμό του εκ μέρους της οικογένειας Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’ ο Σταύρος Μαλάς ανέφερε πως ο Μακάριος υπήρξε η μεγαλύτερη πολιτική φυσιογνωμία της χώρας μας όχι μόνο γιατί ήταν χαρισματικός και μεγαλοπρεπής αλλά γιατί ήταν οξυδερκής και διέβλεπε τους κινδύνους από μονοδιάστατες επιδιώξεις.

Ο κ. Μαλάς παρατήρησε επίσης πως τα εθνικά θέματα δεν αντιμετωπίζονται με ηχηρά συνθήματα και η επίλυση τους δεν προωθείται με συναισθηματικές εκρήξεις αλλά με ρεαλισμό, σύνεση, ενότητα, αποφασιστικότητα και πάνω από όλα ομαδικότητα. Πρόσθεσε πως οι εθνικιστικές εξάρσεις και τα κενά περιεχομένου συνθήματα αποτέλεσαν διαχρονική συνταγή παταγώδους αποτυχίας σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας θέματα.

Ο Γιώργος Γιαλλούρης Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε πως το ΑΚΕΛ κλείνει ευλαβικά το γόνυ στους αντιστασιακούς, σ’ όλα τα παιδιά μας που στάθηκαν απέναντι στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα του 1974 και ιδιαίτερα στους ήρωες μας που πρόσφεραν τη ζωή τους θυσία για την Δημοκρατία και την ελευθερία της Κύπρου. Δεν ξεχνούμε τους αγνοούμενους, τις χιλιάδες των εκτοπισθέντων μας. Πρόσθεσε επίσης πως το ΑΚΕΛ συνεχίζει τον αγώνα μαζί με τον κυπριακό λαό ενάντια στην κατοχή, πιστεύοντας ότι μόνο μια λύση, που θα ενώνει το λαό μας και θα δικαιώνει τους αγώνες και τη θυσία τους.

Ο πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου σε χαιρετισμό του ανέφερε πως έστω και τώρα χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε τον κίνδυνο που διατρέχουμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Οφείλουμε όλοι μαζί, συνέχισε, να δράσουμε αμέσως για να ανακόψουμε αυτή την καταστροφική πορεία, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για ολιγωρία. Η ιστορία μας, είπε, είναι μπροστά μας, αλάθητος κριτής και θα μας κρίνει όπως πάντα σκληρά και αλύπητα.

Ο πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιώργος Νικάνδρου ανέφερε στο χαιρετισμό του “όρκος βαρύς στους ζώντες συντρόφους των νεκρών ηρώων μας η υπόσχεση ότι από σήμερα κιόλας θα δουλέψουμε ακούραστα για να μετατρέψουμε τον Ελληνισμό σε γρανίτη. Όχι με λόγια – αλλά με έργα. Επιβάλλοντας την αρετή στην εξουσία και εμπνέοντας τον άδολο πατριωτισμό στον λαό μας”. Το Σοσιαλιστικό Κίνημα της Κύπρου, συνέχισε, λυγίζει το γόνυ στους νεκρούς μας, στους περήφανους ζώντες αγωνιστές του λαού μας, σημειώνοντας πως η ιστορία όρισε πια τη θέση του κάθε ενός.

Εξάλλου ο Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι “τιμούμε απόψε όλους εκείνους τους αγνούς και πατριώτες που στάθηκαν απέναντι στην παρανομία και τα εγκληματικά σχέδια της χούντας και της ΕΟΚΑ Β, πληρώνοντας βαρύ τίμημα άλλοι νεκροί να γυρίζουν τον τροχό του ήλιου και άλλοι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους” . Αναζητούμε την ιστορική αλήθεια μέσω της επιβεβαίωσης της μνήμης αφού – όπως είπε – οι φιλόλογοι λένε ότι η αλήθεια ορίζεται ως η απουσία της λήθης.

Τέλος ο Α’ Αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Δώρος Παφίτης ανέφερε πως αυτές τις ώρες, επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε η σύσταση ενός παλλαϊκού αγωνιστικού μετώπου, ικανού να ανατρέψει τους σχεδιασμούς που εξυφαίνονται στην Τουρκία και σε άλλα ξένα κέντρα αποφάσεων. Αυτή είναι υποχρέωση όλων όσοι πιστεύουν πραγματικά σε μια δίκαιη λύση και όχι σε κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. “Για μας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε. Την ενισχύουμε και την προασπιζόμαστε. Και δηλώνουμε έτοιμοι για ενότητα των δυνάμεων που κινούνται στην ίδια φιλοσοφία. Ενότητα στη βάση κοινών θέσεων και αρχών, στη βάση της διεκδικητικότητας. Ας αφεθούν κατά μέρος, κομματικές ατζέντες και μικροπολιτικές σκοπιμότητες και ας δώσουμε προοπτική και ελπίδα στο λαό,” κατέληξε.

Η εκδήλωση που συντόνιζε η Ερμίνα Μάη ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Σωτήρη Καραγιώργη και τον Στέλιο Κακογιάννη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
παφος, για μας, εδεκ, θεατρο, ακελ, δηκο, αθηνα, βουλη, κυπρος, εοκα, ελλαδα, σημαίνει, μμε, λύση, κυπε, ρια αντωνιου, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοκρατικη συμμαχια, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αξια, Μιχάλης Κακογιάννης, τονια αντωνιου, τελος του κοσμου, κομματα, αποτελεσματα, δημοκρατια, κυπρου, μμε, πλαισιο, προγραμμα, χθες βραδυ, αγωνες, αιμα, ακελ, ανοιξη, αρετη, αριστοφανης, βραδυ, γεγονοτα, γεγονος, γεωργιου, γριβας, δηκο, δικη, εγγραφα, εδεκ, ειπε, ελευθερια, ελπιδα, εργα, εοκα, ζωη, ιδια, ηρωες, θυσια, λύση, λογια, μαη, μακρια, παντα, οικογενεια, ουσιαστικο, ουσια, παιδια, πρωταγωνιστες, ρολο, σεβασμος, συγκεντρωση, συνταγη, συνθηματα, σχεδια, τουρκια, τρια, φθινοπωρο, χρονικα, ωρες, αφυπνιση, εφαρμογη, εθνικα θεματα, φακελος, για μας, ιδιαιτερα, εισβολη, λεξεις, μπροστα, νεκροι, πληροφοριες, σημαίνει, θεματα
Τυχαία Θέματα