Μαυρίδης: Να αξιοποιήσουμε τα κυπριακά κοιτάσματα

Επαίνεσε την συμπερίληψη αναφορών που καθιστούν επιτακτική ανάγκη την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, όπως εκείνων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και ανέδειξε ιδιαίτερα την ενεργειακή ασφάλεια που προσφέρουν σε ένα ασταθές περιβάλλον μαζί με σημαντικές συνέργειες με χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και ο Λίβανος, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης.

Η παρέμβαση του πραγματοποιήθηκε

ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή στρατηγική για το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης τόνισε αρχικά τις αυξανόμενες ανάγκες της ΕΕ για ενέργεια, τον στόχο για γεωγραφική διαφοροποίηση των προμηθευτών φυσικού αέριου και μείωση της υφιστάμενης εξάρτησης από ένα προμηθευτή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα ασφάλειας που προκύπτουν λόγω εξάρτησης από περιοχές εκτός ΕΕ όπου επικρατεί η πολιτική αστάθεια και οι συγκρούσεις. Στη συνέχεια υπέδειξε το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κύπρου που, μαζί με την δημιουργία τερματικού αποθήκευσης φυσικού αέριου στην Κύπρο, μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη συνέργειας με άλλες γειτονικές χώρες της περιοχής.

Επίσης, ο ευρωβουλευτής επεσήμανε την ανάγκη χρηματοδοτικών μέσων για τέτοιες υποδομές, όπως προτεραιότητα στο πλαίσιο του Σχεδίου Στρατηγικών Επενδύσεων Γιούνγκερ, με δεδομένο ότι η Κύπρος είναι μικρό κράτος και βρίσκεται σε οικονομική δυσχέρεια λόγω της κρίσης. Κατέληξε με την υπόδειξη ότι μια Ευρωπαϊκή στρατηγική που θα περιλαμβάνει ανάπτυξη των κοιτασμάτων στην Αν. Μεσόγειο θα εξαλείψει το πρόβλημα τη ενεργειακής απομόνωσης που αντιμετωπίζουν κράτη μέλη όπως η Κύπρος και η Μάλτα.
Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα