Μαθήματα δεοντολογίας προς «Χαραυγή» και Αναστασιάδη

Όταν το ΑΚΕΛ φοβάται να φθάσουν οι διαφορετικές θέσεις στους ψηφοφόρους του, και όταν Πρόεδρος νουθετεί με όσα δεν πράττει ο ίδιος...

Προχθές, είχα δημοσιεύσει σε περίοπτη θέση της εφημερίδας απάντηση του Κωνσταντίνου Στυλιανού, μέλους του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, σε άρθρο μου. Αυτούσια και χωρίς καμία περικοπή ή αλλοίωση. Το έπραξα από σεβασμό προς τη δημοσιογραφική δεοντολογία και προς την αντίθετη άποψη. Και κάτω από την απάντηση του

κ. Στυλιανού, δημοσίευσα τη δική μου ανταπάντηση.

Ούτε ανέμενα, ούτε ήλπιζα, ούτε απαίτηση είχα όπως η «Χαραυγή» δημοσιεύσει, όπως απαιτεί η δεοντολογία, τη δική μου απάντηση. Και δεν έπεσα από τα σύννεφα, επειδή δεν την δημοσίευσε. Όμως, αυτή η περίπτωση δείχνει και τη διαφορά αντίληψης μεταξύ εμάς, εδώ στη «Σημερινή», και εκείνης που επικρατεί στο εκφραστικό όργανο του ΑΚΕΛ. Εμείς δεν έχουμε κανένα φόβο να προβάλλουμε απόψεις-απαντήσεις στις δικές μας.

Ούτε να φιλοξενήσουμε θέσεις, διαφορετικές από αυτές που υποστηρίζει η εφημερίδα και οι αρθρογράφοι της. Αντίθετα, τις επιζητούμε. Θέλουμε τον πλουραλισμό απόψεων, γνωμών και θέσεων. Στην πλευρά του ΑΚΕΛ, όμως, τι επικρατεί; Επικρατεί ο σκοταδισμός, ο φόβος και η μη προβολή αντίθετων θέσεων.

Δεν θέλουν να φθάνει στους ψηφοφόρους του κόμματος η διαφορετική άποψη. Φοβούνται τον προβληματισμό των μαζών τους. Στήνουν στεγανά. Θέλουν οι ψηφοφόροι τους να ακούν μόνο τις θέσεις του κόμματος, της ηγεσίας του και των ανακοινώσεών της. Δεν κατενόησαν ακόμη ότι οι κομμουνιστικές πρακτικές έχουν προ πολλού τεθεί στο μουσείο της ιστορίας. Πως η διαφάνεια, η γνώση της αντίθετης άποψης και ο πλουραλισμός πρέπει να αποτελούν κτήμα όλων των πολιτών.

Δυστυχώς, το ΑΚΕΛ και το δημοσιογραφικό του όργανο παραμένουν προσηλωμένοι σε νοοτροπίες και αντιλήψεις, οι οποίες έχουν προ πολλού εκπνεύσει. Θέλουν να κρατούν δέσμιους τους ψηφοφόρους τους, μονόφθαλμους και μερικώς κωφούς. Να ακούν μόνο όσα λέγει το κόμμα, να τα θεωρούν θέσφατα και να μην έχουν γνώση τού τι λένε και τι απαντούν στις θέσεις τους οι διαφωνούντες με αυτούς.

Να συνεχίσουν έτσι. Και να είναι βέβαιοι πως, όταν στερέψει η δεξαμενή των τελευταίων σταλινικών ψηφοφόρων τους, θα αναζητούν νέους ανθρώπους και νέους ψηφοφόρους και δεν θα ευρίσκουν.

Αυτά όσον αφορά το ΑΚΕΛ. Διότι υπάρχει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος επεχείρησε προχθές σε ομιλία του να διδάξει δημοσιογραφική δεοντολογία και σωστή παρουσίαση των γεγονότων από τους δημοσιογράφους.

Πρώτον: Ας απευθυνθεί σε Μέσα που στηρίζουν τον ίδιο και την πολιτική του.
Δεύτερον: Προτού νουθετήσει άλλους, καλό θα ήταν να προσπαθήσει να διδάξει στον Νίκο Αναστασιάδη αρχές που διέπουν έναν σωστό και υπεύθυνο ηγέτη. Διότι δυστυχέστατα όσα στοιχεία συνθέτουν έναν ειλικρινή, συνεπή και ευθύ Πρόεδρο έχουν καταστεί άγνωστα για τον κ. Αναστασιάδη.

Θα του υποδείξουμε μερικά:
1. Οι ειλικρινείς και ευθείς ηγέτες δεν δεσμεύονται ενώπιον του λαού, για να υφαρπάσουν την ψήφο του και αφού την υφαρπάσουν απο-δεσμεύονται και μετεξελίσσονται.

2. Οι υπεύθυνοι ηγέτες δεν κρύβονται. Ενημερώνουν τον λαό για τα ύψιστα εθνικά θέματα και δεν έχουν καταστήσει σήμα κατατεθέν τους την αδιαφάνεια, την κρυψίνοια και την παραπλάνηση.

3.Υπέρτατος νόμος και αποστολή τους είναι η εξυπηρέτηση της πατρίδας και όχι η προσωπική και κομματική αυτοδικαίωση.

4. Οφείλουν να καταθέτουν ενώπιον του λαού την πάσα αλήθεια και την πραγματική κατάσταση. Και όχι να την παρουσιάζουν όπως οι ψευδαισθήσεις και οι ευσεβοποθισμοί τους υπαγορεύουν.

5. Οφείλουν να διεκδικούν τα δίκαια του λαού τους και όχι να τα παραχωρούν στο βωμό μίας win win διαδικασίας, η οποία σε τελευταία ανάλυση σημαίνει προσφορά δικαιωμάτων του λαού στον κατοχικό επιδρομέα.

6. Η ενημέρωση του λαού πρέπει να υπαγορεύεται από την αλήθεια και όχι το πάθος και το γινάτι της αυτοδικαίωσης.

7. Οι ηγέτες πρέπει να γνωρίζουν ιστορία. Δεν νομιμοποιούνται να εκφωνούν ομιλίες στα Οικουμενικά Πατριαρχεία και να αποδίδουν τις σφαγές των Τούρκων εις βάρος του Ελληνισμού στην «αφροσύνη των Ελλήνων».

8. Οι έχοντες ελάχιστη τόλμη ηγέτες καταγγέλλουν τις επιδρομικές ενέργειες του εχθρού. Δεν τις αποκρύβουν και την ώρα που η Τουρκία προβαίνει σε επιδρομικές πράξεις κατά της Ελλάδας μιλούν για «θετικές ρητορικές» του εχθρού.

9. Οι γενναίοι ηγέτες έχουν το θάρρος να ομολογήσουν τα λάθη τους και να απολογηθούν στον λαό. Δεν συνεχίζουν μία πολιτική, η οποία θα νεκραναστήσει σε χειρότερη μορφή το ρατσιστικό σχέδιο, το οποίο είχαν αποδεχθεί..

10. Οι πραγματικοί ηγέτες μεριμνούν για ένα καλύτερο εθνικό μέλλον για την πατρίδα τους. Δεν μεριμνούν για την προσωπική αυτοδικαίωσή τους.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει ανάγκη νουθεσιών. Δεν νομιμοποιείται να απευθύνει σε άλλους νουθεσίες, είτε προσαρμοσμένες στις δικές του επιλογές, είτε αντίθετες προς όσα ο ίδιος νουθετεί...

Keywords
Τυχαία Θέματα