Μάθετε πως να αποκτήσετε ένα ασφαλές τζάκι

Η τεχνολογία κατασκευής ενός τζακιού καθώς και oι μετέπειτα διαδικασίες στις οποίες οφείλει να προβαίνει ένας χρήστης τζακιού είναι σημαντικά για την ασφαλή του χρήση. Έτσι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου προβαίνει σε συστάσεις προς το κοινό για ασφάλεια των τζακιών καθώς κάθε χρόνο ανταποκρίνεται σε αριθμό πυρκαγιών σε οικίες που αιτία έχουν την ελαττωματική κατασκευή τζακιών.

Οι πυρκαγιές αυτές, που σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν ολοκληρωτική καταστροφή περιουσιών, μπορεί να αποφευχθούν, αναφέρει σε ανακοίνωση η

ΠΥ δίνοντας οδηγό χρήσης προς το κοινό.

Η ΠΥ τονίζει ότι η τοποθέτηση ή η κατασκευή τζακιού που θα καίει ξύλα πρέπει να αναλαμβάνεται από υπεύθυνο προσοντούχο τεχνικό και η εστία να τοποθετείται σε χώρους όπου δεν υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης και διάδοσης πυρκαγιάς.

Το πάτωμα και η κατασκευή γύρω και κάτω από το τζάκι να είναι κατασκευασμένα με πυρίμαχα υλικά και να μην τοποθετείται πάνω σε ξύλινα ή εύφλεκτα πατώματα.

Η βάση του τζακιού και γενικά η κατασκευή που θα το περικλείει πρέπει να είναι τέτοια που να επιτρέπει τη σωστή και ασφαλή λειτουργία του.

Ο χώρος που θα εγκατασταθεί το τζάκι να αερίζεται ικανοποιητικά. Η ΠΥ εφιστά την προσοχή ώστε ώστε να μην υπάρχουν ηλεκτρικά καλώδια ή άλλα εύφλεκτα υλικά , μέσα στους τοίχους, τα ταβάνια και γενικά τους χώρους που θα περικλεισθούν από την κατασκευή. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις προκατασκευασμένες οικίες όπου το τζάκι και η καπνοδόχος πρέπει να διαχωρίζονται εξολοκλήρου από την υπόλοιπη οικοδομή με πυρίμαχα υλικά 2 ωρών.

Οι πολίτες καλούνται να μην χρησιμοποιούνται υγρά καύσιμα.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα