Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ: Ο Θρυλικός ηγέτης των Αφροαμερικανών

Μπορεί να πέρασαν 48 oλόκληρα χρόνια απο την δολοφονία του Αμερικανού πολιτικού αγωνιστή και ηγέτη των Αφροαμερικανών, Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, αλλά η πορεία που χάραξε θα μείνει για πάντα ανεξίτηλη στην μνήμη μας.

Η Ιστορική ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ: "Έχω ένα όνειρο"

Ο Κινγκ, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα, την ισότητα, τη δικαιοσύνη

και την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων. Στις 28 Αυγούστου 1963, 200.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του Λίνκολν στην αμερικανική πρωτεύουσα διεκδικώντας την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων και διαδηλώνοντας υπέρ της φυλετικής ισότητας. Στη συγκέντρωση αυτή εκφωνήθηκε και ο θρυλικός λόγος του Βαπτιστή ιερέα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τζούνιορ, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 1964 θα βραβευόταν με το Νόμπελ Ειρήνης από τη Σουηδική Ακαδημία.

"Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα αυτό το έθνος θα ξεσηκωθεί και θα ζήσει το αληθινό νόημα της πεποίθησής του: "Θεωρούμε αυτές τις αλήθειες αυταπόδεικτες, ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δημιουργηθεί ίσοι".Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα στους κόκκινους λόφους της Τζόρτζια, οι γιοί των πρώτων σκλάβων και οι γιοί των πρώτων ιδιοκτητών θα μπορέσουν να καθίσουν μαζί στο τραπέζι της αδελφότητας. Έχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα παιδιά μου μια μέρα θα ζήσουν σε ένα έθνος, όπου δε θα κριθούν από το χρώμα του δέρματος τους, αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους" αναφέρει στη ομιλία του ο θρυλικός Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.

Η δολοφονία του Κινγκ

Στις 4 Απριλίου του 1968 ο κόσμος πάγωσε με την είδηση πως ο Αμερικανός ηγέτης πολιτικών δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ είχε δολοφονηθεί στο Μέμφις του Τενεσί.

Βαπτιστής ιερέας και ιδρυτής του Νότιου Συνεδρίου Χριστιανικής Ηγεσίας, ο Κινγκ οδηγούσε το κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων από τα μέσα του 1950, χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό ισχυρών λέξεων και μη-βίαιων τακτικών όπως καθιστικές διαμαρτυρίες, μποϊκοτάζ και πορείες διαμαρτυρίας (όπως η γιγαντιαία πορεία στην Ουάσιγκτον το 1963) με στόχο να καταπολεμήσει τον διαχωρισμό και να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στα πολιτικά δικαιώματα και τα δικαιώματα ψήφου των Αφροαμερικανών. Η δολοφονία του έγινε αφορμή για ένα ξέσπασμα οργής της Αφροαμερικάνικης κοινότητας καθώς και για μια μεγάλη περίοδο εθνικού πένθους, η οποία βοήθησε ωστόσο στο να ανοίξει ο δρόμος και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για ένα ίσο νομοσχέδιο στέγασης που θα ήταν και το τελευταίο σημαντικό νομοθετικό έργο της εποχής των πολιτικών δικαιωμάτων.

Τα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αντιμετώπιζε ολοένα και αυξανόμενες επικρίσεις από νεαρούς Αφροαμερικανούς ακτιβιστές που προτιμούσαν μεθόδους σύγκρουσης και αντιπαράθεσης για την επίτευξη της αλλαγής, σε αντίθεση με τους ειρηνικούς τρόπους του Κινγκ. Ως αποτέλεσμα αυτής της αντιπολίτευσης, ο Κινγκ προσπάθησε να διευρύνει την απήχησή του πέρα από τον δικό του αγώνα, μιλώντας δημοσίως κατά του πολέμου του Βιετνάμ και προσπαθώντας να δημιουργήσει μια συμμαχία μεταξύ των φτωχών Αμερικανών, μαύρων και λευκών, ώστε να αντιμετωπίσει τα θέματα της φτώχειας και της ανεργίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα