Μαλάς: Κέντρο Εκπαίδευσης για Τουρισμό στη Λάρνακα

Η Λάρνακα δικαιούται να έχει ένα Κέντρο Εκπαίδευσης Προσωπικού της τουριστικής βιομηχανίας, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, μετά από συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας.

Ο κ. Μαλάς χαρακτήρισε «πολύ καλή» τη συζήτηση που έγινε και πρόσθεσε ότι «για μας, η Λάρνακα έχει τεράστια προτεραιότητα, γιατί είναι μια πόλη που πληρώνει βαρύτατο τίμημα, συνεπεία της παρουσίας και των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και

του αεροδρομίου. Συνεπεία αυτής της επιβάρυνσης, στο δικό μας πρόγραμμα θα υπάρχει ειδική πρόνοια αντισταθμιστικών μέτρων, τα οποία θα στηρίζουν τη Λάρνακα κατ’ εξαίρεση, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης και βελτίωσης της πόλης».

Είπε ότι συζητήθηκαν και «κάποιες επί μέρους δράσεις τις οποίες θεωρούμε ότι πρέπει η Λάρνακα να απολαμβάνει. Η τουριστική βιομηχανία έχει άμεση ανάγκη για εκπαίδευση μεγάλου αριθμού προσωπικού για επαγγελματική κατάρτιση και κατά την άποψη μας η Λάρνακα δικαιούται να έχει ένα κέντρο εκπαίδευσης προσωπικού που δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας». Αυτό, συνέχισε, «θα είναι προτεραιότητα της δικής μας κυβέρνησης, να δημιουργήσουμε τέτοιες υποδομές για να μπορέσει και η Λάρνακα να αποκτήσει, παράλληλα με τις πανεπιστημιακές σχολές, αυτού του είδους την υποδομή».

Επίσκεψη στην κτηνοτροφική περιοχή Αραδίππου

Στις δηλώσεις του, ο κ. Μαλάς αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στην κτηνοτροφική περιοχή Αραδίππου και είπε ότι «για μας, η κτηνοτροφία, που είναι μέρος της τοπικής οικονομίας, βασισμένη στην επιστήμη και τη σωστή αναβάθμιση, αποτελεί μια εθνική προτεραιότητα. Δεν νοείται μια χώρα που είναι ημικατεχόμενη και έχει τεράστιες ανάγκες από παραγωγή κρέατος και γάλακτος να μην δώσει μεγάλη σημασία και στη γαλακτοπαραγωγή, συνεπεία και της κατάθεσης του φακέλου του χαλουμιού».

Πρόσθεσε ότι «θα έχουμε ένα πολύ ολοκληρωμένο πλάνο δημιουργίας ενός δικτύου με ειδικές φάρμες, με γενετικά βελτιωμένα ζώα (με φυσικό τρόπο, χωρίς καμία επέμβαση στο DNA), έτσι ώστε να αυξήσουμε τη γαλακτοπαραγωγή και να είμαστε συμβατοί με τον φάκελο που έχει κατατεθεί».

Επέκταση Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας

Αναφερόμενος στο θέμα της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, ο Σταύρος Μαλάς είπε πως «επί δικής μας υπουργίας, η Λάρνακα σχεδιαζόταν να είναι Νοσοκομείο αναφοράς και επί δικής μας υπουργίας άρχισε η επέκταση του Νοσοκομείου Λάρνακας. Μας ανησυχεί πάρα πολύ το τι συμβαίνει στα νοσοκομεία, γι’ αυτό υποσχόμαστε, δεν δεσμευόμαστε, ότι η Λάρνακα στον δικό μας σχεδιασμό, θα είναι το Νοσοκομείο αναφοράς, θα αναβαθμιστεί, θα ενισχυθεί και η χειρουργική κλινική, και θα είναι Νοσοκομείο αναφοράς ενός συμπλέγματος που θα συνδέει τη Λάρνακα με την Αμμόχωστο».

Ανέφερε, ακόμα, ότι αυτό «το δικαιούται η Λάρνακα, έχει το καλύτερο Νοσοκομείο από την παλαιά κοπή Νοσοκομείων, το πιο καλά συντηρημένο και είναι ένα Νοσοκομείο το οποίο κράτησε τις υπηρεσίες του σε πολύ ψηλό επίπεδο. Εμείς θα το στηρίξουμε και με την νέα επέκταση βεβαίως θα το στελεχώσουμε».

Στις δικές του δηλώσεις, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας εξέφρασε την «ιδιαίτερη χαρά» του για την επίσκεψη στο Δημοτικό Μέγαρο του Σταύρου Μαλά και είπε ότι «μέσω της συζήτησης, διαπιστώθηκε ότι είναι ένας πολύ καλός γνώστης των θεμάτων και προβλημάτων που απασχολούν την πόλη. Συζητήσαμε και ζητήσαμε τη στήριξή του για τα μεγάλα και σημαντικά θέματα που μας απασχολούν ως Λάρνακα, όπως είναι η μετακίνηση των δεξαμενών, η ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας, η δημιουργία πανεπιστημιακής Σχολής, το οδικό δίκτυο της πόλης και η ανάπτυξη της Αλυκής».

Πρόσθεσε ότι «συζητήθηκαν επίσης και άλλα θέματα, τα οποία, όπως ανέφερε και ο Σταύρος Μαλάς και με δικές του εισηγήσεις, όπως η δημιουργία Ινστιτούτου Κατάρτισης για την ξενοδοχειακή βιομηχανία, μάς έδωσε και κάποιες ιδέες αλλά και εισηγήσεις για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την πόλη μας σ’ αυτό τον πάρα πολύ σημαντικό τομέα».

Ταυτόχρονα, ευχαρίστησε τον κ. Μαλά «για την επίσκεψή του και για τη στήριξή του στις ενέργειες του Δήμου Λάρνακας», τού ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στις Προεδρικές εκλογές, σημείωσε ότι «εάν εκλεγεί, θα μας έχει καθημερινά να διεκδικούμε αυτά που θέλουμε ως Λάρνακα. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε ένα συμπαραστάτη και φίλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς κατά πόσον αληθεύουν πληροφορίες ότι οι εταιρείες υγραερίου φαίνεται να υπαναχωρούν στο θέμα της δημιουργίας Κοινοπραξίας για την εμπορία υγραερίου, ο κ. Βύρας απάντησε πως «δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση. Σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με εκπροσώπους κάποιων από τις εταιρείες υγραερίου, μού ανέφεραν ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, ενώ λήφθηκαν και αποφάσεις εκ μέρους των εταιρειών, ότι τελικά δεν θα προχωρήσουν με τη δημιουργία Κοινοπραξίας, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός», είπε και σημείωσε πως «οι λόγοι είναι ότι δεν συμφωνούν με κάποιους από τους όρους που έχει θέσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ότι τώρα κάνουν πλάνα για άλλες μορφές συνεργασίας και κυρίως για δημιουργία από μόνες τους, εγκαταστάσεων».

Φαίνεται, συνέχισε, «ότι έχουμε υπαναχώρηση πάλι από τα αρχικά πλάνα και τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, γι’ αυτό έντονα και επίμονα ζητήσαμε συνάντηση με τα αρμόδια Υπουργεία και ορίσαμε συνεδρία της Επιτροπής Ανάπτυξης της πόλης για να συζητήσουμε τα νέα δεδομένα. Ήδη ορίστηκε συνάντηση στις 10 Νοεμβρίου στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου ελπίζουμε να έχουμε επίσημη ενημέρωση από επίσημα χείλη για το τι μέλλει γενέσθαι, όσον αφορά ιδιαίτερα τις εταιρείες υγραερίου».

Ανέφερε, ακόμα, πως «αυτό που είναι γνωστό, είναι πως για ακόμα μια φορά δεν θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, αλλά και με αυτή την εξέλιξη αλλάζουν και οι σχεδιασμοί που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Απαιτούμε να ξέρουμε τι γίνεται και πώς προχωρούμε σ’ αυτόν τον τομέα», είπε. Διερωτήθηκε, επιπλέον, τι θα γίνει σε περίπτωση που αύριο αλλάξουν πάλι απόφαση οι εταιρείες υγραερίου και σημείωσε πως «είναι κάποια πράγματα που μας απασχολούν ως πόλη και θέλουμε απαντήσεις, δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον αυτή η κατάσταση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα