Μακριά από τον δανεισμό παραμένουν τα νοικοκυριά

Μακριά από τον δανεισμό φαίνεται ότι παραμένουν τα νοικοκυριά, καθώς παρά τη μείωση στις συνολικές χορηγήσεις που σημειώθηκε στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια εξακολουθούν να μειώνονται.

Συγκεκριμένα, πτώση κατά 0,5% κατέγραψαν τα καταναλωτικά δάνεια από μείωση 0,7% τον Ιούλιο ενώ στα στεγαστικά δάνεια η μείωση ανήλθε στο 1% όσο ήταν και τον Ιούλιο. Όσον αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια, αυτά σημείωσαν επίσης μείωση κατά 0,4% αντί 1% μείωσης που είχαν καταγράψει τον Ιούλιο.

Αύξηση ωστόσο, σημείωσαν οι νέες χορηγήσεις συνολικά, γεγονός

που αναμένεται να τονώσει, στο βαθμό που δύναται, την πραγματική οικονομία, δίνοντας μια ανάσα σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και βοηθώντας άλλες να ξεμπλοκάρουν από τη στασιμότητα.

Το σύνολο των δανείων που χορήγησε το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, μετά την προσαρμογή για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, στις 31 Αυγούστου ανήλθε στα €54,5 δισ. από €54,1 δισ. τον Ιούλιο, σημειώνοντας αύξηση €457,2 εκ., ενώ για τον αντίστοιχο μήνα πέρσι διαμορφωνόταν στα €61,5 δισ.

Όσον αφορά τους υπολογισμούς σε ετήσια βάση, τα δάνεια προς όσους διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο, μειώθηκαν κατά 8,2% τον Αύγουστο, έναντι μείωσης 9,3% τον Ιούλιο, ενώ τον Αύγουστο του 2015 σημείωσαν αύξηση κατά 0,7%.

Επιστρέφει η εμπιστοσύνη των καταθετών

Από την άλλη πλευρά, αργά αλλά σταθερά επιστρέφει η εμπιστοσύνη των καταθετών στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ενώ η κάνουλα της χρηματοδότησης από τα τραπεζικά ιδρύματα παραμένει ακόμα σχετικά κλειστή, καθώς η αύξηση που παρατηρήθηκε στα δάνεια που χορηγήθηκαν είναι σχετικά μικρή, με καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια να σημειώνουν πτώση.

Στις καταθέσεις, η αύξηση που σημειώνεται δίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, αναφορικά με το κατά πόσο νοικοκυριά κι επιχειρήσεις δείχνουν να εμπιστεύονται το κυπριακό σύστημα, μετά την κατάρρευση της οικονομίας και τις ζημιές που υπέστησαν οι πελάτες στις καταθέσεις τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα για τον περασμένο Αύγουστο τα οποία παρουσιάζονται προσαρμοσμένα ως προς τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι καταθέσεις έχουν ενισχυθεί κατά €872,7 εκ. σε σχέση με την αύξηση κατά €269,4 εκ. που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο.
Ανεξαρτήτως συναλλαγματικών ισοτιμιών, οι καταθέσεις του κυπριακού χρηματοπιστωτικού κλάδου αυξήθηκαν κατά €865,8 εκ. έναντι αύξησης €229,2 εκ. που σημείωσαν τον Ιούλιο.

Σε ετήσια βάση, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 6,4% έναντι αύξησης 5,5% τον περασμένο Ιούλιο. Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο του 2015, οι ετησιοποιημένες καταθέσεις είχαν μειωθεί κατά 3,1%.

Όσον αφορά τους Κύπριους πολίτες, οι καταθέσεις ανέβηκαν στα €35,4 δισ. από τα €34,6 δισ. τον προηγούμενο μήνα και €32,2 δισ. τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους.

Σχετικά με τις καταθέσεις των κατοίκων των άλλων χωρών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ανήλθαν στα €3,09 δισ. από €3,07 δισ. τον προηγούμενο μήνα και €2,58 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, οι καταθέσεις πολιτών τρίτων χωρών έκλεισαν στα €9,44 δισ. από €9,36 δισ. τον προηγούμενο μήνα, ενώ τον Αύγουστο του 2015 ανέρχονταν στα €11,5 δισ.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα