«Λύση και όχι μομέντουμ»

Στην Κύπρο για επαφές με Αναστασιάδη, Ακιντζί και Έιντε η Βικτώρια Νούλαντ
Εκνευρισμός Ερντογάν, με τις αναφορές της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Κυπριακό και Αιγαίο. Υποχρεωμένες να συνεργαστούν οι δυο «διοικήσεις», είτε υπάρξει λύση είτε όχι, διαμηνύει ο Ντενκτάς

Στη σκιά της επίσκεψης της Υφυπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις των ΗΠΑ

Βικτόρια Νούλαντ, πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Κατά την πρώτη συνάντηση εντός Απριλίου, η οποία άρχισε η ώρα 6 το απόγευμα και διήρκεσε μέχρι αργά, τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα και από τις δύο πλευρές, ώστε να δοθούν διευκρινίσεις και να ξεκαθαρίσουν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα, ενώ παράλληλα συνεχίστηκε ο διάλογος για το περιουσιακό και τη διακυβέρνηση.

«Νομίζω ήταν μια καλή συνάντηση. Έχουν γίνει βήματα προόδου και αυτό είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ερωτηθείς συγκεκριμένα, αν οι συναντιλήψεις έγιναν συγκλίσεις, ο Πρόεδρος είπε «όχι το σύνολο, κάποιες έγιναν». Σε ερώτηση, αν διαπιστώνει διαφοροποίηση στη στάση του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας λόγω και των εξελίξεων στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «όχι, αντιθέτως».

Να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη σημαντικότητα της επίσκεψης Νιούλαντ στο νησί μας, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο διεθνής παράγοντας φαίνεται να επιθυμεί πάση θυσία τη διατήρηση του μομέντουμ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που θέλουμε εμείς δεν είναι το μομέντουμ, είναι η λύση. Μια λύση που να γίνεται αποδεκτή, που να απαντά στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και, βεβαίως, που δεν θα παραγνωρίζει εκείνες των Τουρκοκυπρίων.

Το θέμα είναι οι ανησυχίες της μιας πλευράς να μην επηρεάζουν τα δικαιώματα της άλλης». Οι επόμενες συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Απριλίου και τις 9 Μαΐου. Η κ. Νούλαντ αναμένεται πως θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Η Αμερικανίδα ΥΦΕΞ θα έχει συνάντηση και με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Δυσαρεστημένοι με την έκθεση
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε σακάτικο (ελλιπή) τον τρόπο που η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αντιμετωπίζει το Κυπριακό και τα προβλήματα του Αιγαίου. Σε ομιλία του κατά την 24η συνάντησή του με τους Κοινοτάρχες της χώρας, ο Τούρκος Πρόεδρος επέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ΕΕ για το θέμα του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, ενώ εξέφρασε και τη δυσαρέσκειά του για τις αναφορές σε σχέση με το Αρμενικό.

Όσον αφορά τη συνάντηση που είχε χθες ο Προέδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στο Στρασβούργο, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς είπε πως και τα δυο μέρη επεσήμαναν τον σεβασμό των προβλέψεων στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, της οποίας έκαναν μια λεπτομερή ανασκόπηση και η οποία εφαρμόζεται ήδη με αποτελέσματα. Σε σχέση με το επίδικο κομμάτι της απελευθέρωσης των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες, ο κ. Σχοινάς ξεκαθάρισε ότι για την εφαρμογή της συμφωνίας απαιτείται αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Ενοποιούν τις «περιφέρειες»
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της «βουλής» στα κατεχόμενα, δεν θα υπάρχουν πλέον πέντε «εκλογικές περιφέρειες» αλλά μία, και οι «υποψήφιοι» θα περιλαμβάνονται πλέον σε έναν ενιαίο κατάλογο, ενώ οι «ψηφοφόροι» θα μπορούν να ψηφίσουν «βουλευτές» σε ολόκληρη την κατεχόμενη περιοχή και όχι μόνο στην περιοχή στην οποία κατοικούν. Αυτός ήταν ο πρώτος «νόμος» που «ψήφισε» η «διακυβέρνηση» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο «νόμος» αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μόλις υπογραφεί από τον Τ/κ ηγέτη. Η Γενί Ντουζέν αναφέρει ότι ο αριθμός των «βουλευτών» θα παραμείνει ίδιος, 50 και θα κατανέμονται, όπως και τώρα, αναλογικά με τον πληθυσμό της κάθε περιοχής, δηλαδή, η Λευκωσία θα έχει 16 «βουλευτές», η Αμμόχωστος 13, η Κερύνεια 10, η Μόρφου 6 και το Τρίκωμο 5 «βουλευτές».

Συνεργασία με το ζόρι
Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε πως είτε υπάρξει λύση είτε όχι, υπάρχουν δύο «διοικήσεις» που είναι υποχρεωμένες να συνεργάζονται από καιρού εις καιρόν, και συνομιλητής της «ε/κ διοίκησης» είναι η «διοίκηση» στον βορρά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τ/κ Τύπου, ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός» δημοσιονομικών ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές όταν ζοριστούν θα υποχρεωθούν να έχουν ως συνομιλητές ο ένας τον άλλον, και οι δηλώσεις τύπου «δεν είναι συνομιλητές μας η κυβέρνηση στον βορρά», όπως είπε ο κ. Ντενκτάς, εννοώντας δηλώσεις από την ε/κ πλευρά, είναι προσβολή προς τους Τ/κ, υποτίμηση, θεωρώντας μη υπαρκτή τη «δημοκρατία» τους και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα