Ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώπιον Ολομέλειας την Παρασκευή

Τη συζήτηση για επέκταση κατά τρεις μήνες της προθεσμίας υποβολής αίτησης για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών προς το Τμήμα Φορολογίας, από την 3η Οκτωβρίου του 2017 μέχρι την 3η Ιανουαρίου του 2018, συνέχισε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με τους βουλευτές να κάνουν σκέψεις και για επιπλέον παράταση της χρονικής περιόδου, μέχρι τον Μάρτιο του 2008.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα τοποθετηθούν τελεσίδικα επί της πρότασης νόμου που κατέθεσαν εκ μέρους του ΔΗΣΥ οι βουλευτές Αβέρωφ Νεοφύτου, Μάριος Μαυρίδης και Ονούφριος Κουλλά και εκ μέρους του ΔΗΚΟ

οι βουλευτές Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Άγγελος Βότσης και Μαρίνος Μουσιούττας, κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 3.085 αιτήσεις που αφορά συνολικό ποσό 95 εκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων οι 2.341 πλήρωσαν εφάπαξ ποσό που ανέρχεται μετά την έκπτωση στα 55 εκ. ευρώ από τα 66 εκ. ευρώ που ήταν η φορολογία που είχε επιβληθεί.

Ανέφερε ότι 1.300 φορολογούμενοι οφείλουν μόνο το ΦΠΑ και το Τμήμα τους έχει οδηγήσει ενώπιον δικαστηρίου και σημείωσε ότι μόνο 15 από αυτούς έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας που προσφέρει ο νόμος για ρύθμιση των οφειλών τους.

Επιπλέον, είπε ότι 110.000 φορολογούμενοι χρωστούν από ένα σεντ μέχρι 1.000 ευρώ, ενώ 1.681 φορολογούμενοι οφείλουν φορολογίες πέρα των 100.000 ευρώ έκαστος.

Περαιτέρω, το σχετικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει τον καθορισμό καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων για σκοπούς ένταξης σε σχέδιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών η οποία προτείνεται να είναι η 30η Ιουνίου του 2018. Η καταληκτική ημερομηνία μέχρι τον Ιούνιο του 2018, η οποία αφορά μόνο αιτήσεις σε σχέση με φορολογίες πριν το 2015, κρίνεται αναγκαία ώστε να καλυφθεί το νομικό κενό που έχει διαπιστωθεί κατά την εφαρμογή του νόμου, το οποίο αφήνει ανοικτή επ' αόριστο την ημερομηνία υποβολής των απαιτούμενων δηλώσεων για ένταξη σε σχέδιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, η προτεινόμενη παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ρύθμιση φορολογικών οφειλών κρίνεται αναγκαία καθότι η έναρξη της ισχύος της περιόδου υποβολής των εν λόγω αιτήσεων συνέπεσε με τους καλοκαιρινούς μήνες των διακοπών και για τεχνικούς λόγους κατά τον πρώτο μήνα της εν λόγω περιόδου ήταν δυνατή η υποβολή αιτήσεων μόνο σε πρόσωπα που θα επέλεγαν την καταβολή εφάπαξ ποσού για τη διευθέτηση των φορολογικών οφειλών τους και ως εκ τούτου παρέμεναν μόνο δύο μήνες στα πρόσωπα που επέλεγαν να υπαχθούν σε σχέδιο ρύθμισης των οφειλών με την καταβολή δόσεων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου μιλώντας κατά τη συνεδρία προέβη σε παράκληση, εκ μέρους της Επιτροπής, προς τον Έφορο Φορολογίας να αποστείλει επιστολή, μετά την ψήφιση της πρότασης νόμου, στους 1.300 φορολογούμενους που έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια για οφειλές στο ΦΠΑ και να τους ενημερώνει ότι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με δόσεις, καλώντας τους να επισκεφθούν το Τμήμα Φορολογίας για να διευθετήσουν τις οφειλές τους.

Επιπλέον, ο κ. Νεοφύτου κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τη δυνατότητα που προσφέρει η νομοθεσία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Τμήμα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι στη σημερινή συνεδρία έχει γίνει κατανοητό από όλους πως η προθεσμία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της 3ης Οκτωβρίου θα πρέπει να επεκταθεί, προσθέτοντας ότι «έχει γίνει κατανοητό πως για πρακτικούς λόγους αρκετοί συμπολίτες μας δεν έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους για ρύθμιση είτε εφάπαξ είτε με δόσεις των οφειλών οποιασδήποτε μορφής στο Τμήμα Φορολογίας».

«Από τις 150.000 των συμπολιτών μας που έχουν κάποιου είδους, έστω και μικρή οφειλή στο Τμήμα περίπου έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο σχέδιο γύρω στις 3.300», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αυτό μπορεί να έγινε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης λόγω του ότι έτυχε το σχέδιο να τεθεί σε εφαρμογή εντός των καλοκαιρινών διακοπών είτε για άλλα τεχνικά προβλήματα, όπως η συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, η αγορά υπηρεσιών από λογιστές και ούτω καθεξής».

Είπε ακόμη ότι η πρόταση του ΔΗΣΥ φαίνεται να γίνεται κατανοητή για επέκταση της χρονικής προθεσμίας και μένει να δούμε ποια θα είναι αυτή.

Ο κ. Κουλλά είπε ότι «κατά τα φαινόμενα η παράταση τριών μηνών που είχαμε προτείνει, δηλαδή μέχρι τις 3 Ιανουαρίου του 2018 ενδεχομένως να είναι και λίγο πάρα κάτω» και κάλεσε όλους τους πολίτες, που είναι γύρω στις 150.000, να ρωτήσουν «κατά πόσον έχουν έστω μία μικρή οφειλή στο φόρο και να προχωρήσουν στην διευθέτηση τους».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι η Βουλή ομόφωνα έχει ψηφίσει ειδική νομοθεσία για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία παρέχει τη δυνατότητα σε πολίτες και εταιρείες αντί να κινδυνεύουν και να σύρονται στα δικαστήρια να μπορούν με ειδικές ρυθμίσεις, με μηνιαίες δόσεις να τακτοποιήσουν οφειλές έναντι του ενοποιημένου Τμήματος Φορολογίας.

Ανέφερε ότι «έχουν διαπιστωθεί κάποιες αδυναμίες στην εφαρμογή της νομοθεσίας, αλλά κυρίως έχει διαπιστωθεί αδυναμία πολλών συμπολιτών μας να αξιοποιήσουν το χρονικό πλαίσιο που δόθηκε για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους» και πρόσθεσε ότι γι΄ αυτό το λόγο συζητούμε μια ενδεχόμενη μικρή παράταση της προθεσμίας, η οποία λήγει στις 3 Οκτωβρίου και συμφωνήσαμε άμεσα οι κοινοβουλευτικές ομάδες να τοποθετηθούν και πρόθεση μας είναι την ερχόμενη Παρασκευή τελεσίδικα η Ολομέλεια της Βουλής να τοποθετηθεί επί της ενδεχόμενης παράτασης».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι το ΔΗΚΟ έχει συνυπογράψει την πρόταση νόμου που αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ώστε να δοθεί παράταση της προθεσμίας για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Τμήμα Φορολογίας μέχρι τις 3 Ιανουαρίου του 2018, προσθέτοντας ότι «σκοπός της επέκτασης του ορίου είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στους οφειλέτες να ετοιμάσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, που αφορούν τα προηγούμενα έτη».

Ανέφερε ότι το μέτρο αυτό έχει καταστεί επωφελές τόσο για τα έσοδα του κράτους όσο και για τους φορολογούμενους πολίτες και πρόσθεσε ότι η παράταση δίνεται για το λόγο ότι ο κόσμος δεν είχε ενημερωθεί και ότι λόγω του όγκου εργασιών του Τμήματος δεν είναι δυνατό να ανταπεξέλθει σε τόσο μεγάλο αριθμό αιτήσεων.

Ο κ. Μουσιούττας είπε ότι αναμένεται ότι τα συνολικά έσοδα του κράτους θα φθάσουν τα 76 εκατομμύρια ευρώ και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει οι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν έχουν ενημερωθεί για το μέτρο αυτό, να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό στη ρύθμιση οφειλών τους διότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση πέραν της προαναφερόμενης ημερομηνίας ή άλλης ημερομηνίας που θα αποφασίσει η πλειοψηφία της Επιτροπής Οικονομικών και κατ΄ επέκταση η Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ κάλεσε τον Έφορο Φορολογίας να προβεί άμεσα σε λεπτομερή ενημέρωση των πολιτών με δημοσιεύσεις στον Τύπο ώστε οι πολίτες να έχουν πλήρη γνώσης της παράτασης αυτής.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να κλείσουμε όλα τα παράθυρα, τα οποία πιθανόν να δίδουν την ευκαιρία στον οποιονδήποτε φοροδιαφυγά να νομιμοποιήσει παράνομες δραστηριότητες».

«Θέλουμε περισσότερα στοιχεία που να μας πείθουν ότι η επέκταση της διορίας για υποβολή αίτηση για εισδοχή στο πρόγραμμα για τον οποιονδήποτε οφειλέτη θα ευνοήσει τους μικροοφειλέτες και δεν θα δώσει την ευκαιρία σε μεγαλοοφειλέτες να συγκαλύψουν φαινόμενα η προσπάθεια φοροδιαφυγής».

Δεν είναι φορολογική αμνηστία που έχουμε ψηφίσει, είναι μια προσπάθεια να δώσουμε την ευκαιρία σε ανθρώπους που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους φόρους τους να τους πληρώσουν με δόσεις, ανέφερε και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει εκπτώσεις της τάξης των 19 και 20 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι σήμερα, αυτά τα ποσά είναι ποσά που έχουν χαθεί για τα δημόσια οικονομικά».

Ο κ. Περδίκης είπε ότι αυτή η πληροφορία μας προβληματίζει και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να εισπράξει το κράτος τη φορολογία αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να νομιμοποιήσουμε την φοροαπαλλαγή και μέσω από αυτή τη διαδικασία κάποιοι συστηματικά να αποφεύγουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα