Λιλλήκας: Αχρήστευσε και ευτέλισε το Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι “με την όλη στάση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει αχρηστεύσει και ευτελίσει το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο συγκαλεί πάντοτε εκ των υστέρων για δικούς του επικοινωνιακούς λόγους και στο οποίο προβαίνει σε ελλιπή -για να μην πούμε παραπλανητική- ενημέρωση”.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως “φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποδεχτεί και

έχει, πίσω από τις πλάτες του λαού και της πολιτικής ηγεσίας, συμφωνήσει για εφαρμογή του `Οδικού Χάρτη`, που κατέθεσε το περασμένο καλοκαίρι ο Ντερβίς Έρογλου”.

“Από τα λεγόμενα τόσο του κ. Ακιντζί όσο και του κ. Ναμί, φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παρά τα όσα κατά καιρούς έλεγε και δεσμευόταν στο Εθνικό Συμβούλιο, έχει αποδεχτεί τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης πριν από το τέλος του χρόνου, ενώ γνωρίζει ότι σε αυτή τη διάσκεψη η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι “εκλιπούσα” και θα συμμετέχουν ισότιμα οι δυο κοινότητες, υποβαθμίζοντας έτσι το νόμιμο κράτος και αναβαθμίζοντας το κατοχικό καθεστώς”, είπε ο κ. Λιλλήκας.

Υπενθυμίζουμε, συνέχισε, ότι το τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο της 4ης Ιουνίου διήρκεσε μόλις μια ώρα και ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα το συγκαλούσε εκ νέου για να αξιολογήσουμε τις εξελίξεις στην Τουρκία αλλά και για να ανταλλάξουμε απόψεις για την πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών”.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι “έκτοτε η πολιτική ηγεσία κρατείται στο σκοτάδι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η μόνη ενημέρωση που έχουμε για το τι πραγματικά γίνεται στις συνομιλίες είναι από τις δηλώσεις της τ/κ ηγεσίας”.

Σημείωσε, επίσης, “με θλίψη πως παρά τη γενική κατακραυγή για την απαράδεκτη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας που εξισώνει την Ελλάδα και την Τουρκία σε ευθύνες για την εισβολή και κατοχή της Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν βρήκε ακόμη το θάρρος και το ανάστημα να απολογηθεί και να αποσύρει τα όσα ανιστόρητα ισχυρίστηκε”.

Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει υποχρέωση απέναντι στον κυπριακό ελληνισμό και απέναντι στην Ελλάδα να παραδεχτεί το λάθος του και να προβεί σε διορθωτική δήλωση έτσι ώστε να μην αναγκαστεί το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει ανακοίνωση όπως έπραξε και στην αντίστοιχη περίπτωση της ομιλίας του κ. Χριστόφια το 2010”.

Πρόσθεσε ότι “η Ελλάδα περνά κρίσιμες στιγμές, δίνει μεγάλες μάχες για το μέλλον της και το τελευταίο που έχει ανάγκη είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να την ενοχοποιεί στη διεθνή κοινότητα, φορτώνοντας της ανύπαρκτες ευθύνες για την εισβολή και κατοχή στην Κύπρου”.

“Αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με αυτή του τη δήλωση, στοχεύει στο να δημιουργήσει αισθήματα ενοχοποίησης στον κυπριακό ελληνισμό για να αποδεχτεί μια κακή λύση, ως φυσιολογική τιμωρία, πλανάται πλάνην οικτρά, γιατί οι πολίτες σε αντίθεση με τον ίδιο γνωρίζουν την ιστορία και έχουν ανεπτυγμένη εθνική συνείδηση”.

Εξάλλου, η Συμμαχία Πολιτών, “χαιρετίζει τα αισιόδοξα μηνύματα που εξήλθαν του χθεσινού Eurogroup αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα”.

“Η κυπριακή Κυβέρνηση οφείλει να σταθεί αλληλέγγυα στην ελληνική προσπάθεια γιατί πρόκειται για μια προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης που θα διατηρήσει την ευρωπαϊκή ενότητα αλλά και θα εξυπηρετήσει την προοπτική ανάπτυξης της Ελλάδας και όχι μόνο”, αναφέρει η Συμμαχία Πολιτών.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα