Λέσβος: Η τραγική σύμπτωση με τον σεισμό του 1845

Η ιστορία στη Λέσβο επαναλαμβάνεται με τον πιο δραματικό τρόπο.

Ο χθεσινός σεισμός των 6,1 Ρίχτερ, που ισοπέδωσε τη Βρίσα, με αποτέλεσμα μια γυναίκα να βρει τραγικό θάνατο στα ερείπια του σπιτιού της, δεν είναι ο πρώτος, δήλωσε ο Καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Η καταγεγραμμένη ιστορία του νησιού, είπε, έχει έναν πανομοιότυπο σεισμό το 1845

στην ίδια περιοχή από το ίδιο ρήγμα και μάλιστα με την ίδια τραγική κατάληξη. Και τότε, πριν από 172 χρόνια, ο σεισμός είχε σαν αποτέλεσμα να ισοπεδωθεί η Βρίσα. Και τότε υπήρξε ένα θύμα και ήταν μια γυναίκα, που είχε καταπλακωθεί από το σπίτι της.

Η φύση, δήλωσε ο καθηγητής Παπαζαχος, διδάσκει. Ο σεισμός είναι ένα φαινόμενο επαναλαμβανόμενο.

Τέσσερις οικογένειες ρηγμάτων υπάρχουν στην περιοχή της Λέσβου, λέει ο Κώστας Παπαζάχος, τονίζοντας ότι βόρεια, δυτικά, νότια, αλλά και πάνω στο νησί υπάρχουν ενεργά και γνωστά ρήγματα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ισχυρούς σεισμούς.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο σεισμός αυτός έχει ενεργοποιήσει κάποιο από τα άλλα ρήγματα και κυρίως κάποιο από τα ενεργά ρήγματα πάνω στο νησί.

Τα ρήγματα πάνω στον κορμό της Λέσβου έχουν δώσει καταστροφικούς σεισμούς και η πρόσφατη ιστορία της Ιταλίας δείχνει ότι μια περιοχή μπορεί να ενεργοποιηθεί και να δώσει επαναλαμβανόμενα φαινόμενα με καταστροφικά αποτελέσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα