Λακκοτρύπης: Υπάρχουν προοπτικές για περισσότερο ΦΑ

Η Κυπριακή Δημοκρατία επικεντρώνεται ενεργειακά στα επιβεβαιωμένα στοιχεία για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 12, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η ερευνητική δραστηριότητα και στο οικόπεδο 9 σε νέα γεώτρηση που θα αρχίσει το επόμενο διάστημα στο κοίτασμα «Αμαθούσα». Απομακρυσμένο θεωρείται πλέον το ενδεχόμενο δημιουργίας τερματικού.

Στο απόηχο της γνωστοποίησης των αρνητικών αποτελεσμάτων στο κοίτασμα Ονασαγόρας του οικοπέδου 9 της κυπριακής ΑΟΖ, ο υπουργός

ενέργειας διαμηνύει ότι η ερευνητική δραστηριότητα συνεχίζεται και δεν σημαίνει ότι ο κόσμος πρέπει να απογοητευθεί. Συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία.

Μιλώντας στην εκπομπή «Έχουμε Θέμα» του Ράδιο Πρώτο, ο Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε ότι το γεγονός ότι η ΕΝΙ είναι πρόθυμη να ξοδέψει εκατομμύρια για τη νέα γεώτρηση στο «Αμαθούσα», αποτελεί από μόνο του απόδειξη ότι υπάρχουν προοπτικές για εξεύρεση περισσότερου ΦΑ.

Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι για την ώρα επικεντρωνόμαστε στο τεμάχιο 12, συζητώντας με την Αίγυπτο και την Ιορδανία την πιθανότητα πώλησης ΦΑ από την Αφροδίτη.

«Στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για μεταφορά του ΦΑ προς την Αίγυπτο, μέσω αγωγού προς ένα από τα τερματικά της χώρας, αν καταλήξουμε, προχωρούμε σε τελική συμφωνία», πρόσθεσε. Παράλληλα εξετάζεται και το σενάριο συμπιεσμένου ΦΑ.

Ερωτηθείς για το τερματικό, ο υπουργός ανέφερε ότι αν και παραμένει στρατηγικός στόχος, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν ασύμφορη.

Σε ότι αφορά την επιβεβαιωτική γεώτρηση της noble στο οικόπεδο 12 που αναμένεται στις αρχές του 2015, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η εταιρεία διερευνά εάν υπάρχει στόχος που να αξίζει για να γίνει η γεώτρηση. «Αρχές του νέου χρόνου θα γνωρίζουμε», κατέληξε ο υπουργός ενέργειας.

Ο υπουργός διέψευσε ψίθυρους ότι η TOTAL καθυστερεί το ερευνητικό της πρόγραμμα λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα