Λακκοτρύπης: Στο 9,6% το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών

Μέχρι το τέλος του 2015 το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην τελική ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας ανήλθε, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, στο 9,6%, ανέφερε το απόγευμα της Παρασκευής ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Τα στοιχεία προδιαγράφουν, σύμφωνα με τον Υπουργό, μια καλή πορεία για την επίτευξη του εθνικού υποχρεωτικού στόχου του 13% μέχρι το 2020.

Το Υπουργείο Ενέργειας, αξιοποιώντας πόρους από τα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020, προχωρεί σε υλοποίηση έργων και σχεδίων χορηγιών για εξοικονόμηση

ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημόσια κτίρια, σχολεία, κατοικίες και επιχειρήσεις.

Μιλώντας στα εγκαίνια της 12ης Έκθεσης Εξοικονόμησης Ενέργειας «Savenergy» και της 9ης Έκθεσης Τεχνολογιών Νερού και Περιβάλλοντος «Envirotec», αλλά και της παράλληλης Έκθεσης «Ecodomica», ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι η Κυβέρνηση προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη μείωση του κόστους της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι το Υπουργείο προχωρά με την αγορά υπηρεσιών για να ολοκληρωθεί η εξέταση του μεγάλου όγκου των αιτήσεων για σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι τον Φεβρουάριο του 2016 έληξε η πρώτη προκήρυξη του Σχεδίου «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες», κατά την οποία παραλήφθηκαν 1.138 αιτήσεις. Επιπρόσθετα, τον Μάιο 2016 έληξε η πρώτη προκήρυξη του Σχεδίου «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Επιχειρήσεις», με συνολικά 164 αιτήσεις.

Πρόσθεσε ότι τα δύο Σχέδια αγκαλιάστηκαν από το κοινό, με συνέπεια τον μεγάλο όγκο αιτήσεων, κάτι που, όπως είπε, δημιουργεί δυστυχώς καθυστερήσεις στην εξέτασή τους.

«Έχουν, λοιπόν, πραγματοποιηθεί ήδη οι προβλεπόμενες επιθεωρήσεις στο 90% των κατοικιών και στο 60% των επιχειρήσεων και προχωρούμε πλέον, μέσω ανοικτού διαγωνισμού, στην αγορά υπηρεσιών από πτυχιούχους επιλεγμένων ειδικοτήτων, οι οποίοι και θα μας βοηθήσουν να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση όλων των αιτήσεων μέχρι το τέλος του 2016», είπε ο Υπουργός.

Ανέφερε εξάλλου ότι στο πλαίσιο του αναθεωρημένου Σχεδίου «Ηλιακή Ενέργεια για Όλους» έχουν εγκατασταθεί, από την έναρξή του το 2013, πέραν των 8.800 φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ένα ακόμη Σχέδιο για την ένταξη στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έληξε μόλις τον Αύγουστο και έχει ως στόχο τη διευκόλυνση υλοποίησης έργων από επενδυτές που δεν είχαν ενταχθεί σε προηγούμενα Σχέδια.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ακόμη ότι το Υπουργείο Ενέργειας προχωρεί με τη διενέργεια μελετών, με στόχο τη βελτιστοποίηση του υφιστάμενου εθνικού σχεδιασμού και την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής μέχρι το 2030 για την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Είπε τέλος ότι, παρόλο που το ενεργειακό μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας προδιαγράφεται ευοίωνο, ιδιαίτερα σε σχέση με την ανακάλυψη και αξιοποίηση του φυσικού αερίου, η Κυβέρνηση δεν εφησυχάζει και εντατικοποιεί τις προσπάθειες για ομαλή μετάβαση στην επιδιωκόμενη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη, προσαρμόζοντας την ενεργειακή της στρατηγική.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα