Κοινή αμυντική πολιτική ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες

Το ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, και ιδιαίτερα εντός του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας, ανέδειξε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, μιλώντας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Sun Hall στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «η Κύπρος

διοργανώνει επί ετήσιας πλέον βάσης συνέδρια και σεμινάρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο που στόχο έχουν την προώθηση της κοινής αμυντικής ταυτότητας και την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης».

Ο Χριστόφορος Φωκαϊδης αναφέρθηκε στη «διοργάνωση πολυεθνικής άσκησης σπουδαστών στρατιωτικών σχολών που έγινε στην Κύπρο πριν λίγες μέρες στο πλαίσιο του προγράμματος Military Erasmus και είπε ότι «η Κύπρος σε συνεργασία με την Αυστρία έχει αναλάβει την έκδοση του Εγχειριδίου για θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας».

Ο Υπουργός στο χαιρετισμό του έκανε αναφορά στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας, της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας ότι «η πολιτική αυτή υπηρετεί τα συμφέροντα, όχι μόνο της Κύπρου και της περιοχής, αλλά και τα ευρύτερα συμφέροντα της ΕΕ».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, κατά τη τελετή λήξης του συνεδρίου, που άρχισε στις 26 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε σήμερα, ο Υπουργός Άμυνας απένειμε τα διπλώματα στους συμμετέχοντες στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας.

Στο συνέδριο συμμετείχαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας και άλλων υπηρεσιών, καθώς και ακαδημαϊκοί από οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ. Συμμετείχαν επίσης διακεκριμένοι καθηγητές και διευθυντικά στελέχη τόσο από την Κύπρο, όσο και από θεσμούς της ΕΕ, μεταξύ των οποίων ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας, η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ και το Στρατιωτικό Επιτελείο της ΕΕ (EUMS).

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλάμβανε θέματα όπως η παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ, η ενεργειακή ασφάλεια, η κατάσταση ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου και η διαχείριση κρίσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα