Με τον Διευθυντή της Διεθ. Αμνηστίας συναντήθηκε ο Φ.Φωτίου

Συνάντηση με τον Γιον Νταλχόιζεν, Διευθυντή Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της Διεθνούς Αμνηστίας είχε σήμερα στο Λονδίνο ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον αξιωματούχο της διεθνούς οργάνωσης για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα και τις προκλήσεις ως προς την επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων, επισημαίνοντας τον πόνο και την αγωνία που βιώνουν οι οικογένειες για τόσες δεκαετίες και λέγοντας ότι επείγει η επίλυση αυτής της ανθρωπιστικής

τραγωδίας χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Ο κ. Φωτίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο και τις ευθύνες που έχει η Τουρκία, τόσο στη δημιουργία όσο και για τη μη επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων, τονίζοντας ότι επιτέλους η χώρα αυτή θα πρέπει να συνεργαστεί ουσιαστικά και με ειλικρίνεια.

Επισήμανε ότι το πρόβλημα των αγνοουμένων δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες και υποχρεώσεις της απέναντι στις δοκιμαζόμενες οικογένειες των αγνοουμένων, όπως και στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και άλλων διεθνών οργανισμών.

«Η Τουρκία», πρόσθεσε, «έχει πολιτική, ηθική και νομική υποχρέωση να παράσχει όλες τις πληροφορίες που κατέχει για την τύχη των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων από τα αρχεία που διατηρεί και ειδικά για τους μαζικούς τάφους που δημιουργήθηκαν από τα πεδία των μαχών, από τις περισυλλογές των νεκρών, καθώς και για τις σκόπιμες μετακινήσεις λειψάνων από τους πρωτογενείς χώρους ταφής.

»Από πλευράς μας», συμπλήρωσε ο κ. Φωτίου, «θεωρούμε ότι η ανθρωπιστική πτυχή του προβλήματος των αγνοουμένων δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνδεθεί με οποιοδήποτε τρόπο με τις εξελίξεις, θετικές ή αρνητικές, στις προσπάθειες επίλυσης του πολιτικού προβλήματος. Πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν και παραμένει η αποκατάσταση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ιδίων των αγνοουμένων και των οικογενειών τους».

Ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε τον κ. Νταλχόιζεν για τη μακρόχρονη συνεισφορά και το συνεχές ενδιαφέρον της Διεθνούς Αμνηστίας στις προσπάθειες για σωστή επίλυση του ζητήματος των αγνοουμένων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιοποιήθηκε το 1996 για το πρόβλημα των αγνοουμένων της Κύπρου.

Ο αξιωματούχος της Διεθνούς Αμνηστίας επαναβεβαίωσε το αμείωτο ενδιαφέρον της οργάνωσης για τις προσπάθειες λύσης του προβλήματος, τονίζοντας ότι η σωστή επίλυση της τραγωδίας που βιώνουν οι οικογένειες των αγνοουμένων συνεπάγεται τη διασφάλιση,
αποκατάσταση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα