Κυβέρνηση: Η Βουλή δημιούργησε ανάγκες στο Συνεργατισμό

Ανάγκη για επιπλέον κεφάλαια στο Συνεργατισμό δημιούργησαν οι αλλαγές που επέφερε η Βουλή στα νομοσχέδια των εκποιήσεων και της αφερεγγυότητας, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστο Πατσαλίδη.

Η αναφορά του κ. Πατσαλίδη έγινε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία συζήτησε σήμερα τα πέντε νομοσχέδια που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο για τη δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου για

την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού, ο οποίος χρειάζεται ενίσχυση της κεφαλαιουχικής του βάσης κατά €200 εκ., ως απόρροια των αποτελεσμάτων του ελέγχου που διενήργησε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός.

Απαντώντας στη θέση του κ. Πατσαλίδη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι «η εύκολη προσέγγιση είναι να τα ρίξουν όλα στη Βουλή», ωστόσο τα στοιχεία με βάση τα οποία διαπιστώνεται έλλειμμα κεφαλαίων στο Συνεργατισμό αφορούν το 2014, έτος κατά το οποίο δεν είχαν ακόμα ψηφιστεί από τη Βουλή οι νομοθεσίες των εκποιήσεων και της αφερεγγυότητας.

«Πώς είναι δυνατόν η Βουλή να έχει ευθύνες πριν να έχει ψηφίσει οποιαδήποτε νομοσχέδια», διερωτήθηκε, σημειώνοντας ότι η Βουλή δέχθηκε τα συγχαρητήρια της Κυβέρνησης όταν προχώρησε στη ψήφιση των εν λόγω νομοσχεδίων, ενώ ακολούθησαν και οι θετικές αξιολογήσεις από πλευράς της Τρόικας.

Κάποιοι, είπε, «θέλουν να αποπροσανατολίσουν, να μην αναγνωρίσουν τα προβλήματα του κυπριακού προγράμματος και να ρίξουν με τόση ευκολία ευθύνες στη Βουλή». «Το να έρχεται σήμερα κάποιος να μας λέει ότι εσείς έχετε ευθύνες για το Συνεργατισμό είναι καταδικαστέο και ασυγχώρητος λαϊκισμός» πρόσθεσε.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ακόμα ότι το νομοσχέδιο με το οποίο ζητούνται επιπλέον κεφάλαια €200 εκ. για το Συνεργατισμό αντικρούει τον ισχυρισμό της Κυβέρνησης που πανηγυρίζει εδώ και ένα χρόνο ότι η Κύπρος είναι «φαινόμενο και πρωταθλητής των μνημονίων».

«Κάποιοι πρέπει να μας εξηγήσουν πώς είναι δυνατόν να είμαστε φαινόμενο αλλά για τρίτη φορά να ζητάμε χρήματα για να βάλουμε λεφτά στις τράπεζες» είπε και πρόσθεσε πως απ` ό,τι φαίνεται δεν θα είναι η τελευταία φορά, αφού προφανώς δεν έχει λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας που είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ).

Ανέφερε ακόμα ότι καμία δέσμευση δεν δόθηκε σήμερα από πλευράς Κυβέρνησης και Συνεργατισμού ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που ο Κύπριος φορολογούμενος θα βάλει λεφτά στο Συνεργατισμό.

«Κανείς δεν μπορεί να κάνει τέτοια δέσμευση από τη στιγμή που έχουμε 50% μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις κυπριακές τράπεζες» ανέφερε, προσθέτοντας ότι όλες οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια, όχι μόνο ο Συνεργατισμός. Σε αυτό το σημείο διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η Τράπεζα Κύπρου να έχει καλέσει γενική συνέλευση και να μην έχει αναφερθεί στους μετόχους ότι αντιμετωπίζει έλλειμμα κεφαλαίων €600 εκ.

Σημείωσε ακόμα ότι «αν και πάλι ο Συνεργατισμός του χρόνου θέλει χρήματα δεν θα υπάρχουν, η μόνη επιλογή θα είναι η ιδιωτική επένδυση, που θα σημαίνει πώληση του Συνεργατισμού σε ιδιώτες».

Ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε τους κυβερνώντες να πουν το σχέδιο τους για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και για την προστασία του τραπεζικού συστήματος και ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ έχει εναλλακτικές εισηγήσεις, όπως η δημιουργία φορέα διαχείρισης ΜΕΔ, αναθεώρηση των αποφάσεων του 2013 και επιστροφή των κουρεμένων καταθέσεων για να μπορούν οι δανειολήπτες να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, εξαγορά από τους δανειολήπτες των δανείων τους με εκπτώσεις για να μη χρειαστεί να πωληθούν σε επενδυτικά ταμεία με μεγαλύτερες ζημιές για τις τράπεζες.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου είπε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει το Συνεργατισμό, ο οποίος πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να ενδυναμωθεί με στόχο να επιστρέψει πίσω στα μέλη του και στον κοινωνικό του ρόλο.

«Με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι θα πρέπει ο φορολογούμενος να στηρίξει τον Συνεργατισμό, είναι μια καλή επένδυση διότι αν ένας ιδιώτης έβαζε αυτά τα χρήματα, ουσιαστικά με μικρό ποσό θα έπαιρνε στα χέρια του τον έλεγχο όλου του Συνεργατισμού» συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση που εξέφρασε ενώπιον της Επιτροπής ο ΓΔ του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι ο Συνεργατισμός είναι υποχρεωμένος με βάση ακραία σενάρια να αναθεωρήσει την κεφαλαιουχική του βάση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα