Κύπρος: Ο πόνος 25 και πλέον γονιών «χώρεσε» σ’ένα δωμάτιο

Μια διαφορετική συνάντηση πραγματοποίησαν 25 και πλέον γονείς, οι οποίοι έχασαν τα παιδιά τους και ζουν με την απώλεια τους.

Όλα άρχισαν με τη συνάντηση της κυρίας Κούλας Καραπατέα με την κυρία Σκεύη, μητέρες και οι δύο που βίωσαν και βιώνουν την απώλεια των παιδιών τους από θανατηφόρα τροχαία.

Οι δύο μητέρες αποφάσισαν να συναντηθούν με γονείς που έχασαν και αυτοί τα παιδιά τους, με σκοπό να γνωριστούν, να μοιραστούν τον πόνο τους αλλά και να θέσουν κάποιους στόχους.

Η συνάντηση της ομάδας που πήρε το όνομα «Αδικοχαμένα Νιάτα» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Xοιροκοιτία.

Όπως μας ανέφερε η κυρία Κούλα Καραπατέα 25 περίπου γονείς βρέθηκαν στη Xοιροκοιτία και για πάνω από τρεις ώρες μοιράστηκαν τις ιστορίες τους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πολλοί γονείς τηλεφωνούσαν για να γραφτούν και αυτοί στην ομάδα, με τον αριθμό να φτάνει πλέον τους 50, ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από άλλους.

Η κυρία Κούλα μας εξομολογείται ότι για πρώτη φορά ένιωσε ότι βρισκόταν ανάμεσα σε ανθρώπους που μπορούσαν να καταλάβουν τον «ισόβιο» πόνο που βιώνουν οι γονείς που χάνουν τα παιδιά τους.

Οι ιστορίες που ακούστηκαν πολλές. Δεν αφορούσαν μόνο τροχαία δυστυχήματα, αλλά το κάλεσμα αφορούσε κάθε γονιό που ζει με αυτή την απώλεια. Όπως μας ανέφερε η κυρία Κούλα, ακούγοντας ο ένας τις ιστορίες του άλλου έφτασαν στο συμπέρασμα ότι η δικαιοσύνη του τόπου νοσεί. Τα παραδείγματα για την κυρία Κούλα είναι πολλά. Από τη δικιά της εμπειρία κατά την εκδίκαση της υπόθεσης πρόκλησης θανατηφόρου τροχαίου από τον γιο του Δημήτρη Συλλούρη, μέχρι την περίπτωση ενός γονιού στην Κύπρο που το παιδί του σκοτώθηκε από το σκύλο του γείτονα και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή.

Όμως, η συνάντηση δεν είχε στόχο μόνο την ανταλλαγή εμπειριών. Όπως αναφέρει στο Sigmalive η κυρία Κούλα αποφασίστηκαν ορισμένες δράσεις και ορισμένοι στόχοι, ώστε η ομάδα να βοηθήσει έμπρακτα την κοινωνία.

Συγκεκριμένα οι δράσεις της ομάδας αφορούν:

- Απαιτούμε από τους αρμόδιους προστασία για τα παιδιά μας και ασφάλεια.

- Απαιτούμε δικαίωση των ψυχών των αδικοχαμένων παιδιών μας.

- Απαιτούμε να εφαρμόζονται οι νόμοι.

- Οι ποινές να γίνουν πολύ αυστηρές για να’ ναι και αποτρεπτικές.

- Η τιμωρία των ενόχων να είναι άμεση και αυστηρή. Παραδειγματικές τιμωρίες.

Οι στόχοι της ομάδας είναι:

- Να μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας, τις σκέψεις μας και τις
συμβουλές, χωρίς να ντρεπόμαστε για το πένθος μας. Πάντοτε με
αλληλοσεβασμό, κατανόηση, αλληλεγγύη.

- Να θυμόμαστε και να τιμούμε τα παιδιά μας κάθε μέρα κι ιδιαίτερα τη
μέρα των γενεθλίων τους και την χειρότερη μέρα της ζωής μας, τη μέρα
που έφυγαν.

- Να στηρίζουμε και να συμπαραστεκόμαστε σε όλα τα μέλη, στα
προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

- Να συμμετέχουμε από κοινού σε δράσεις και εκδηλώσεις κατά των
τροχαίων εγκλημάτων.

- Να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις συμβουλές μας για την
απονομή δικαιοσύνης για τα τροχαία δυστυχήματα των παιδιών μας.

- Να συμπαραστεκόμαστε μεταξύ μας με όποιο τρόπο μπορούμε στον
αγώνα για δικαίωση των παιδιών μας.

Μεγάλη αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη της κυρίας Κούλας ότι η πρόσκληση αφορούσε και άτομα που έχουν προκαλέσει τροχαίο και το έχουν μετανιώσει. Θεωρεί ότι θα ήταν θετικό κάποιος που προκάλεσε τροχαίο να μοιραστεί τις εμπειρίες του. Δυστυχώς όμως, όπως μας ανέφερε η κυρία Κούλα, δεν εμφανίστηκε κανείς.

Η ομάδα, όπως εξομολογείται η κυρία Καραπατέα, κόσμια και με αξιοπρέπεια απαιτεί πλέον, δεν ζητεί, να γίνουν κάποιες αλλαγές, ώστε να μειωθούν τα τροχαία δυστυχήματα, τα οποία έγιναν η αιτία τα περισσότερα από τα μέλη της ομάδας να χάσουν τα παιδιά τους.

Η ομάδα θεωρεί ότι η παρούσα νομοθεσία δεν προστατεύει τα παιδιά, αφού ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται. «Μια τροχαία παράβαση δεν είναι παράλειψη αλλά έγκλημα» για την κυρία Κούλα, αφού μπορεί να γίνει αιτία να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή.

Κλείνοντας διερωτάται όμως ακόμα και εάν αλλάξει η νομοθεσία και μπουν πιο αυστηρές ποινές, θα εφαρμοστούν στην πράξη;

Δείτε τις φωτογραφίες στην γκαλερί

Keywords
Τυχαία Θέματα