Κύπρος και Ιορδανία υπέγραψαν στρατιωτική συνεργασία

Κύπρος και Ιορδανία υπέγραψαν Μνημόνιο Στρατιωτικής Συνεργασίας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Υπουργού `Αμυνας Χριστόφορου Φωκαϊδη στην Ιορδανία. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Κύπριου Υπουργού Άμυνας στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο κ. Φωκαΐδης έγινε δεκτός από τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah και είχε μεταξύ άλλων συναντήσεις με τον Αρχηγό του Διακλαδικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Αντιστράτηγο Mahmoud A. Freihat, τον Επικεφαλής των

Μυστικών Υπηρεσιών Υποστράτηγο Adnan Al-Jundi, καθώς και τον Πρίγκιπα Faisal bin Al-Hussein.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφτηκε Μνημόνιο Συναντίληψης για Αμυντική και Στρατιωτική Συνεργασία, ενώ ανακοινώθηκε και ο διορισμός Στρατιωτικού Ακολούθου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Αμμάν, ο οποίος θα έχει παράλληλη διαπίστευση στο Κάιρο.

Συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων, το περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας και η απειλή της τρομοκρατίας, καθώς και η μεταναστευτική ανθρωπιστική κρίση λόγω του Συριακού, που έχει επιβαρύνει ιδιαίτερα τη γειτονική χώρα.

Ο κ. Φωκαΐδης, κατά τη συνάντηση με τον Βασιλιά Abdullah, μετέφερε τη βούληση για έμπρακτη υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στον αγώνα που καταβάλλει η Ιορδανία για αντιμετώπιση τόσο του μεταναστευτικού όσο και της τρομοκρατικής απειλής. Ο Βασιλιάς Abdullah ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Κυπριακή Δημοκρατία για τη βοήθεια που απέστειλε η Κύπρος σε στρατιωτικό εξοπλισμό, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας της Ιορδανίας, γνωστή ως Aqaba Process, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Την ίδια ώρα, αναφέρεται, η Κύπρος αποφάσισε όπως διαθέσει το συνολικό ποσό των 2.3 εκ. που της αναλογεί στο πλαίσιο της χορήγησης οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία για το προσφυγικό, αντί στην Τουρκία, στην Ιορδανία και στον Λίβανο. Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη στήριξη που προσφέρει η Κύπρος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξήρε τις αδελφικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χώρων.

Ο Υπουργός Άμυνας, αφού επεσήμανε τη βαρύνουσα σημασία της Ιορδανίας για την ασφάλεια της περιοχής και τον κομβικό ρόλο της στον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα σε σχέση με την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία όλων των μετριοπαθών κυβερνήσεων της περιοχής προκειμένου να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η τρομοκρατία και οι νέες ασύμμετρες απειλές, και να διαμορφωθούν συνθήκες που θα επιτρέψουν τη σταδιακή μετατροπή της περιοχής από μια ασταθή ζώνη προβλημάτων, απειλών και διαιρέσεων σε περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης.

Ο κ. Φωκαΐδης, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, είχε την ευκαιρία να αναφερθεί και στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επίλυση του προβλήματος.

Ο Υπουργός `Αμυνας, ο οποίος συνοδεύεται από επιτελείς του Υπουργείου Άμυνας, τον Γενικό Διευθυντή και στελέχη του ΥΠΕΞ, επιστρέφει αργότερα σήμερα στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα