Κύπρος και Φινλανδία ενισχύουν τη συνεργασία τους στον τομέα της υγείας

Κύπρος και Φινλανδία υπέγραψαν την Παρασκευή Μνημόνιο Συναντίληψης, προωθώντας τη μεταξύ τους συνεργασία με στόχο τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Υπουργείων Υγείας των δύο χωρών, το οποίο προνοεί την προώθηση της κοινής αρωγής με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, υπέγραψαν ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα και ο Φινλανδός Πρεσβευτής στην Κύπρο

Χάρι Μάκι Ρέινικα.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλα, το μνημόνιο ανοίγει τον δρόμο για πρόσβαση Κύπριων καρκινοπαθών σε μια πρωτοποριακή θεραπεία που αρχίζει στη Φινλανδία μέσω της δέσμευσης νετρονίων βορίου (Boron Neutron Capture Therapy) της οποίας η λειτουργία αναμένεται στις αρχές Μαρτίου.

Η υπογραφή του μνημονίου λαμβάνει χώρα μετά την επίσκεψη του απερχόμενου Υπουργού στην Φινλανδία τον περασμένο Αύγουστο.

«Το μνημόνιο επαναβεβαιώνει τις στενές σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Φινλανδίας στην προώθηση κοινής αρωγής στους τομείς της υγείας και της παροχής ιατρικών υπηρεσιών στις δύο χώρες, εστιάζοντας στην ψηφιακή υγεία, τη διακυβέρνηση συστημάτων υγείας και στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο», ανέφερε σε ομιλία κατά την τελετή υπογραφής ο κ. Χατζηπαντέλα.

Σε αυτούς τους τομείς, είπε, φιλοδοξούμε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά μας μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης και διευκολύνοντας τις άμεσες επαφές μεταξύ εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός Πρεσβευτής είπε πως Φινλανδία και Κύπρος μοιράζονται εξαίρετες σχέσεις και μια ισχυρή δέσμευση στην ενίσχυση των συστημάτων δημόσιας υγείας, προσθέτοντας πως το Μνημόνιο θα ενδυναμώσει επιπλέον το έργο αυτό.

Όπως είπε, οι μη μεταδοτικές ασθένειες αποτελούν μια κοινή πρόκληση για τις ευρωπαϊκές χώρες και η θεραπεία του καρκίνου αποτελεί έναν από τους κεντρικούς τομείς του Μνημονίου.

«Προσβλέπουμε στη συνεργασία σε αυτό τον τομέα, περιλαμβανομένων νέων τεχνολογιών προκειμένου να ενισχύσουμε τη θεραπεία του καρκίνου», τόνισε.

Ο κ. Ρέινικα είπε ότι η χώρα του βρίσκεται στη διαδικασία μιας μεγάλης μεταρρύθμισης με στόχο την ενίσχυσης της ίσης πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες για όλους και τη μείωση της ανισότητας στην υγεία τη ευημερία, στη βάση της καθολικής κάλυψης υγείας.

«Προσβλέπουμε στην ανταλλαγή εμπειριών και να μάθουμε από τις εμπειρίες της Κύπρου στον τομέα της διακυβέρνησης συστημάτων υγείας», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξει δυνατότητα μετάβασης Κυπρίων καρκινοπαθών για θεραπεία στη Φινλανδία, ο κ. Χατζηπαντέλα αναφέρθηκε στη επίσκεψή του στο πρωτοποριακό κέντρο για θεραπεία καρκίνου στη Φινλανδία τον περασμένο Αύγουστο, η λειτουργία του οποίου αρχίζει από την 1η Μαρτίου, προσθέτοντας πως κατά την επίσκεψη υπεβλήθη αίτημα όπως σε περίπτωση διαθεσιμότητας θεραπείας για ξένους ασθενείς, οι πρώτοι ασθενείς να είναι Κύπριοι.

«Μιλάμε για μια τεχνική που θα επιφέρει μια ολοκληρωτική αλλαγή στη θεραπεία του καρκίνου κεφαλής και στον λαιμό», πρόσθεσε ο Υπουργός Υγείας.

Από τη πλευρά του, ο Φινλανδός διπλωμάτης υπογράμμισε τη σημασία εισαγωγής νέων τεχνικών και τεχνολογιών για τη θεραπεία του καρκίνου.

«Πιστεύω ότι η διμερής συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ θα ενισχύσει τα συστήματα υγείας στην ΕΕ και πιστεύω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε καλά πρότυπα και παραδείγματα για πολλές άλλες χώρες και συνεπώς είμαι πολύ ευτυχής που η θεραπεία του καρκίνου είναι μέρος αυτού του Μνημονίου», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κύπρος, Φινλανδία,kypros, finlandia