Κυπριανού: Η Αθήνα επέδειξε αξιοθαύμαστη συνέπεια

Κανένα μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μετέφερε στην Ελλάδα, αλλά ούτε άδεια ζήτησε για να πραγματοποιήσει το ταξίδι του στην Αθήνα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι η Αθήνα επέδειξε αξιοθαύμαστη συνέπεια στο θέμα του Κυπριακού.

Μιλώντας στις «Τομές

στα γεγονότα» ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι επρόκειτο για ένα ταξίδι που είχε συμφωνηθεί με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών την περασμένη Δευτέρα.

Στόχος του ταξιδιού, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ήταν ο ίδιος να συζητήσει με τον κ. Κοτζιά αλλά και τον κ. Τσίπρα, όσο πιο ολοκληρωμένα γινόταν, τόσο τις εξελίξεις όπως διαμορφώνονται στο Κυπριακό μετά τη δεύτερη φάση στο Μοντ Πελεράν, όσο και τις θέσεις της Ελλάδας για διάφορα σημαντικά ζητήματα.

Όπως διευκρίνισε, το ταξίδι αυτό έγινε εις γνώση του ΠτΔ, ενώ σήμερα, ο κ. Κυπριανού τον ενημέρωσε για το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Αναφορικά με την πορεία της Αθήνας στο Κυπριακό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η Ελλάδα κινείται με αξιοθαύμαστη συνέπεια στις θέσεις αρχών, όπως τις είχε διατυπώσει στην αρχή της διαδικασίας.

«Η Ελλάδα είπε ότι δεν πρόκειται να αναμειχθεί στα εσωτερικά ζητήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά θα ασχοληθεί μόνο με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, όπου έχει λόγο και ρόλο. Εκεί, σωστά κατά την άποψή μου, επιθυμεί να υπάρξει μια προετοιμασία, έτσι ώστε μεταβαίνοντας στην διεθνή διάσκεψη να υπάρχει δυνατότητα επιτυχίας», είπε.

Αναφορικά με τις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να λαμβάνει πρωτοβουλία επί του θέματος, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι έχουν ανταλλαχθεί σκέψεις και προβληματισμοί με τον Έλλην Πρωθυπουργό. Τόνισε, δε, ότι ο κ. Τσίπρας έχει διατυπώσει ήδη τις σκέψεις του για το πώς θα κινηθεί την επόμενη περίοδο.

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι κατά την άποψή του, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. «Πρέπει να συνεχίσει η διαδικασία, αλλά αυτό δεν θα εξαρτηθεί από την Ελλάδα, αλλά από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Έχει αρχίσει μια προσπάθεια από την πλευρά του κ. Έιντε, ενώ αύριο αναμένεται να συναντηθεί με αντιπροσωπείες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο ίδιος επιθυμεί να ενώσει τη φωνή του με τις φωνές άλλων κομμάτων και τις διαμαρτυρίες τους, αναφορικά με το ότι ο κ. Έιντε επιλέγει μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα να συναντηθεί.

«Θεωρώ ότι θα έπρεπε να συναντηθεί και με τα υπόλοιπα κόμματα και να ακούσει και τις δικές τους απόψεις και δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται αυτή η επιλεκτική προσέγγιση από την πλευρά του», προσθέτοντας ότι αύριο θα του το υπογραμμίσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα