Κυπριακό: Στα βαθιά από σήμερα η Διάσκεψη στο Crans-Montana

Η Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017, θα καταγραφεί στην Ιστορία, ως η ημέρα έναρξης της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις στο Crans-Montana της Ελβετίας. Μια Διάσκεψη στην οποία καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν για μια ακόμα φορά οι προθέσεις της Τουρκίας.

Το πρόγραμμα της ημέρας ξεκινά με συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, την πρώτη επί ελβετικού εδάφους ενόψει της Διάσκεψης, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 9:45 ώρα Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να ενημερώσει για όλα όσα συζητήθηκαν την Τρίτη, στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις με όλες τις πλευρές, αλλά και για το δείπνο που παρέθεσαν Ηνωμένα Έθνη και ελβετικές αρχές.

Η επίσημη έναρξη της Διάσκεψης έχει προγραμματιστεί για τις 11:15 ώρα Κύπρου, έτσι ώστε να προλάβει να είναι παρών ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικές υποθέσειςΤζέφρι Φέλντμαν, ο οποίος θα κάνει και την εισαγωγική τοποθέτηση από μέρους του ΟΗΕ.

Παρόντες σε αυτή την πρώτη συνάντηση αναμένεται να είναι επίσης ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, οι Κοτζιάς, Τσαβούσογλου και επιβεβαιωμένα μέχρι στιγμή ο Τζόναθαν Άλεν από πλευράς Βρετανίας, ενώ την ΕΕ θα εκπροσωπήσει ο Φρανς Τιμμερμανς.

Σε αυτή την πρώτη συνάντηση αναμένεται να κάνουν οι όλες οι πλευρές τις εναρκτήριές τους τοποθετήσεις σε σχέση με το επίμαχο ζήτημα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να γίνει μια πρώτη εκτίμηση για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με την κατάργηση των Εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν από το Crans-Montana και τον απεσταλμένο του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ, Χρίστο Χαραλάμπους, η εναρκτήρια δήλωση Αναστασιάδη θα κινείται στη βάση της ομιλίας που είχε κάνει στις 12 Ιανουαρίου, κατά την πρώτη σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο, διανθισμένη βέβαια με λεπτομέρειες και στοιχεία που προέκυψαν κατά τη συνάντηση τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν 3 αλλά και τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, μεταξύ Αλέξη Τσίπρα-Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Πηγή κοντά στη διαπραγματευτική διαδικασία αναφέρει πως από την έκβαση της πρώτης αυτής συνάντησης, αναμένεται να κριθούν πολλά, σε σχέση με το πως θα συνεχιστεί η μετέπειτα διαδικασία, καθώς όπως αναφέρει αν δεν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα Ασφάλειας και Εγγυήσεων σε αυτή τη συνάντηση, δεν θα πρέπει να αναμένουμε πρόοδο σε κανένα από τα υπόλοιπα ζητήματα, των οποίων η συζήτηση αναμένεται να αρχίσει το απόγευμα, σε παράλληλο τραπέζι διαπραγμάτευσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διεμήνυσε ήδη από την Τρίτη, προς τον Έιντε, ότι πιθανή αναφορά στο περιεχόμενο του εγγράφου που ετοίμαστε, θα συνιστούσε ακόμα και λόγο αποχώρησης της ε/κ πλευράς από τη Διάσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, η Λευκωσία θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει από σήμερα κιόλας, ότι δεν υπάρχουν θέματα προς συζήτηση που να αφορούν την εσωτερική ασφάλεια, καθώς σε μεγάλο βαθμό έχουν ήδη συμφωνηθεί από τους Αναστασιάδη και Ακιντζί σε προηγούμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Νάρκη αποτελεί άλλωστε και το θέμα που αφορά στη Συνταγματική Ασφάλεια καθώς αυτά τα ζητήματα είναι που οδήγησαν το 1974 στην εισβολή και την κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα, με την Τουρκία να χρησιμοποιεί ως πρόφαση τη δήθεν συνταγματική ασφάλεια των τουρκοκυπρίων.

Πηγές αναφέρουν ότι η Λευκωσία δεν έχει την πρόθεση να υποχωρήσει σε βασικά αιτήματα όπως η πλήρης αποχώρηση στρατευμάτων και η πλήρης κατάργηση στρατευμάτων. Ακόμα και αν η Τουρκία κάνει μια κίνηση τακτικής, όπως για παράδειγμα να προτείνει απόσυρση μεγάλου ποσοστού του κατοχικού στρατού που βρίσκεται στην Κύπρο, η ε/κ πλευρά, τόνισαν καλά ενημερωμένες πηγές, δεν θα το θεωρήσει ως πρόοδο.

Υπάρχει άλλωστε και σχέδιο διαχείρισης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που δεν είναι άλλο από τη διασύνδεση της αποχώρησης των στρατευμάτων με ένα εκ των αιτημάτων της τουρκικής πλευράς, ως αντιστάθμισμα για το αίσθημα ασφάλειας των ελληνοκυπρίων. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα διαφανεί ποιες είναι πραγματικά οι προθέσεις της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα