Π. Χαραλάμπους: Να φανώ αντάξιος της ευθύνης

Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τις εκλογές της 8ης Ιουνίου στη Βρετανία ο πρώτος αμιγώς κυπριακής καταγωγής βουλευτής, ο 49χρονος Πάμπος Χαραλάμπους, έχει ορκιστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων, έχει πραγματοποιήσει την παρθενική του ομιλία και έχει απευθύνει την πρώτη κοινοβουλευτική του ερώτηση

προς την Πρωθυπουργό, με αντικείμενο τη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ στο Portcullis House, το κτηριακό παράρτημα του κοινοβουλίου που στεγάζει γραφεία βουλευτών, ο κ. Χαραλάμπους δεν μοιάζει, αλλά δηλώνει λιγάκι σαστισμένος: «Είναι σαν τις πρώτες μέρες στο σχολείο. Γνωρίζεις καινούριους ανθρώπους, πρέπει να προσανατολιστείς. Πάντως ο κόσμος είναι φιλικός και εξυπηρετικός, έχω ήδη λάβει τις πρώτες χρήσιμες συμβουλές από παλαιότερους βουλευτές».

Ο νέος βουλευτής των Εργατικών για την περιφέρεια του Enfield-Southgate στο βόρειο Λονδίνο φαίνεται να είναι ήδη δημοφιλής. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παλαιότεροι και νεότεροι βουλευτές και μέλη προσωπικού του κοινοβουλίου διέκοπταν ευγενικά για να τον συγχαρούν και να ζητήσουν μια κουβέντα μαζί του.

Ο ίδιος λέει ότι η νίκη του οφείλεται στο ότι συνομίλησε και άκουσε τους ψηφοφόρους στην περιφέρειά του. «Η περιοχή στην οποία εξελέγην είναι περιοχή που στήριξε την παραμονή στην ΕΕ, σε ποσοστό 62%. Ο αντίπαλός μου Ντέιβιντ Μπάροους που εκπροσωπούσε την περιφέρεια επί χρόνια, τάχθηκε υπέρ του Brexit. Είδα κόσμο θυμωμένο με το Brexit, κόσμο που ανησυχούσε για το μέλλον του, για την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Εγώ και η πολύ καλή ομάδα που με περιστοίχιζε κάναμε σκληρή εκστρατεία με άξονα αυτό, υποστηρίζοντας το ηπιότερο δυνατό Brexit», λέει ο κ. Χαραλάμπους αναφερόμενος σε έναν βασικό παράγοντα που συνετέλεσε στη νίκη του.

Πέραν από το Brexit, ωστόσο, αυτή η προεκλογική εκστρατεία του έδωσε την ευκαιρία να αναδείξει ζητήματα που είναι πολύ κοντά στην καρδιά του. «Οι ψηφοφόροι ανησυχούσαν επίσης πολύ για τις περικοπές που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες υπηρεσίες στη χώρα. Ειδικότερα στη δική μου περιοχή διεξάγεται μία σειρά εκστρατειών για τα σχολεία και τη χρηματοδοτική τους στήριξη. Οι απαντήσεις των Συντηρητικών δεν ικανοποιούσαν και έτσι πολλοί ψηφοφόροι στράφηκαν προς τους Εργατικούς», εξηγεί ο Πάμπος Χαραλάμπους επιβεβαιώνοντας και από προσωπική εμπειρία τη σημαντική στήριξη που έλαβε το κόμμα του στην πρωτεύουσα.

Νικώντας τον κ. Μπάροους, με αναφορά στον οποίο ξεκίνησε την παρθενική του ομιλία στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Πάμπος Χαραλάμπους αντικαθιστά έναν βουλευτή ο οποίος έμπρακτα επί σειρά ετών στήριζε την Κύπρο και την κυπριακή παροικία από την εκλογική περιφέρεια με τον μεγαλύτερο κυπριακής καταγωγής πληθυσμό στη Βρετανία.

«Είναι τεράστια τιμή να γίνεσαι βουλευτής και προνόμιο να μπορώ να εκπροσωπώ τους πολίτες του Enfield-Southgate. Είμαι εδώ για να τους εκπροσωπώ όλους και όχι μόνο τους Κύπριους. Αλλά προφανώς είμαι Κύπριος και έχω ένα ειδικό ενδιαφέρον για το νησί. Άρα ξέρω ότι οι συμπατριώτες μου θα με κοιτούν με προσδοκία σε ό,τι αφορά θέματα της Κύπρου. Είναι μία πρόσθετη ευθύνη στην οποία θέλω να διασφαλίσω ότι θα ανταποκρίνομαι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», λέει ο ίδιος.

«Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή στην παροικία και τους λέω ότι θα αξιοποιήσω την πρόσβασή μου στους Βρετανούς πολιτικούς των υψηλότερων αξιωμάτων. Ήδη έχω μιλήσει στην Έμιλυ Θόρνμπερι (σσ: τη σκιώδη Υπουργό Εξωτερικών των Εργατικών) και σε άλλους βουλευτές για την Κύπρο», συμπληρώνει.

Με αφορμή την επανέναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο ο κ. Χαραλάμπους αναφέρει ότι πρέπει να επισημανθεί στη βρετανική κυβέρνηση η ανάγκη για εποικοδομητική στάση από την Τουρκία.

Τα τελευταία χρόνια, ιδίως με την έντονη δραστηριότητα των Συντηρητικών βουλευτών του βορείου Λονδίνου, οι Τόρις μοιάζουν να έχουν την πρωτοκαθεδρία ως προς την εκπροσώπηση των συμφερόντων της παροικίας, έχοντας προφανώς και αμεσότερη πρόσβαση στην κυβέρνηση.

Μήπως επομένως μία από τις επιδιώξεις του κ. Χαραλάμπους πρέπει να είναι η ενεργότερη ενασχόληση των Εργατικών με την Κύπρο; «Ο Τζέρεμι Κόρμπιν πάντα ήταν φίλος της Κύπρου. Τον θυμάμαι να μιλάει υπέρ της Κύπρου στα συλλαλητήρια της πλατείας Τραφάλγκαρ από τότε που ήμουν παιδί. Είναι πλήρως στο άρμα υπέρ της Κύπρου, θέλει λύση του Κυπριακού. Άρα νομίζω ότι έχω ανοιχτές θύρες να παραβιάσω», σχολιάζει ο βουλευτής των Εργατικών.

Παραθέτοντας τις προτεραιότητές του πέρα από την Κύπρο σημειώνει ότι περιστρέφονται γύρω από τις δημόσιες υπηρεσίες. Αναφέρει αρχικά την προσπάθεια για εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για τα σχολεία της περιφέρειάς του, με τον ίδιο να είναι διοικητικός σύμβουλος σε δύο από αυτά, δηλαδή με ευθύνη για τη στρατηγική, την οικονομική διαχείριση και την εκπαιδευτική επάρκειά τους. Παράλληλα θέλει επαρκή χρηματοδότηση για τις υπηρεσίες υγείας.

«Επίσης θέλω να δω να σταματά η περιθωριοποίηση των νέων, είτε αυτή οφείλεται στα υψηλά πανεπιστημιακά δίδακτρα, είτε στις ακριβές τιμές στην αγορά κατοικίας είτε στην εργασιακή ανασφάλεια», προσθέτει.

Η χαρά για την εκλογή του στη Βουλή των Κοινοτήτων μετριάζεται από τις πολλές τραγωδίες που έχει ζήσει τους τελευταίους μήνες η Βρετανία: «Είναι μία δύσκολη περίοδος. Αλλά τουλάχιστον για το Λονδίνο όπου ζω μπορώ να πω ότι είναι μία πόλη ανθεκτική. Δυστυχώς οι τρομοκράτες προσπαθούν να επιτεθούν στην καθημερινότητά μας με τρόπο επονείδιστο και αηδιαστικό. Νομίζω θα συνεχίσουμε όλοι να δείχνουμε την ανθεκτικότητά μας. Δε θα μας νικήσουν αυτές οι επιθέσεις. Αλλά πρέπει παράλληλα να διασφαλίσουμε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν τους πόρους που χρειάζονται στη διάθεσή τους ώστε να αποτρέπουν χτυπήματα σαν αυτά που έχουμε δει πρόσφατα».

Τα ραντεβού των πρώτων ημερών είναι αλλεπάλληλα για τον Πάμπο Χαραλάμπους. Στο κλείσιμο της συνέντευξης ώστε να προλάβει την επόμενη υποχρέωση καλείται να απαντήσει στο ερώτημα πώς νιώθει: «Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος, ενθουσιασμένος. Δεν έχω πιστέψει ακόμα πλήρως ότι εκπροσωπώ ως βουλευτής μία περιφέρεια του Λονδίνου, ότι κάθομαι στα πράσινα έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων. Αλλά ανυπομονώ επίσης να εργαστώ για τα πιστεύω μου και για τους πολίτες της περιφέρειάς μου που δεν ξεχνώ ότι με έστειλαν εδώ. Θέλω να κάνω καλή δουλειά εκπροσωπώντας τους, να φανώ αντάξιος της ευθύνης και των προσδοκιών».

Keywords
Τυχαία Θέματα