Γενικός απολογισμός για το κυπριακό-Και τώρα διακοπές

Σε γενικό απολογισμό της έως τώρα εργασίας τους προέβησαν σήμερα οι διαπραγματευτές των δυο κοινοτήτων Αντρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, παρουσία του Έσπεν Μπαρθ Έίντε.

Με μια φωτογραφία παρόντων όλων των μελών και των δύο διαπραγματευτικών ομάδων, ο κ. Έιντε έγραψε στο Twitter : “Μια καλή, τελευταία συνάντηση των διαπραγματευτών στο κυπριακό πριν από ένα σύντομο καλοκαιρινό διάλειμμα”.

Η επόμενη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί έχει ορισθεί για την 1η Σεπτεμβρίου.

A good, last

#Cyprus negotiators' meeting before a short summer break. Here w/ core teams. @AMavroyiannis @ozdilnami pic.twitter.com/sls37b7LVN

— Espen Barth Eide (@EspenBarthEide) August 7, 2015

"Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα"

Nωρίτερα, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για λύση του κυπριακού. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις στο Ράδιο Πρώτο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι δεν τέθηκε από οποιανδήποτε, θέμα για χρονοδιάγραμμα.

Ο Εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας Μιλιέτ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα είναι έκπληξη να ετοιμαστεί ένα σχέδιο λύσης, με τα σημεία που συμφώνησαν οι δύο ηγέτες.

Το πότε είπε, θα καταστεί εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο, εξαρτάται από τα αποτελέσματα των συνομιλιών, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

'Δεν υπήρξε συμφωνία για εκ περιτροπής"

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του Μουσταφά Ακιντζί για το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αυτή είναι θέση της Τουρκικής πλευράς και έχει υποβληθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.

Ωστόσο σημείωσε, δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

Χατζηρούσος: Ελάσσονος σημασίας τα ΜΟΕ για τον Έιντε

Σε δηλώσεις προέβη και ο Αντιπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Αντώνης Χατζηρούσος, σύμφωνα με τον οποίο ο κ. Έιντε, θεωρεί ελάσσονος σημασίας τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και δηλώνει ότι εφόσον μπορεί να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό σύντομα, θα πρέπει σε αυτή να εστιάσουν οι δύο ηγέτες. Ο κ. Ειντε, ο οποίος μετέβη χθες Πέμπτη στον κατεχόμενο Κορμακίτη και Καρπάσια, πιστεύει ότι με τη λύση θα δοθούν απαντήσεις και στα ζητήματα που τίθενται για οικοδόμηση εμπιστοσύνης, συνέχισε.

Ο κ. Χατζηρούσος ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη, εξήγησε ότι αυτής προηγήθηκε παλαιότερη συνάντησή του με τον κ. Έιντε κατά την οποία ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τα κατεχόμενα μαρωνίτικα χωριά.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα