Κυπριακό και Σύμφωνο Συμβίωσης συζήτησε Ιερά Σύνοδος

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να επιμείνει στην κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, «πράγμα απαραίτητο τόσο για την αποδοχή της λύσης, όσο και για την εξασφάλιση της επιβίωσης και της παραμονής μας στην πατρική γη».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, η Ιερά Σύνοδος συνήλθε σήμερα στη δεύτερη του έτους τακτικὴ συνεδρία, υπὸ την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και ασχολήθηκε με το Κυπριακό, σε συνδυασμό και με την ευφορία που δημιουργήθηκε, λόγω της αλλαγής ηγεσίας στα κατεχόμενα.

Η Ιερά Σύνοδος χαιρετίζει την επανάληψη των προσπαθειών για επίλυση του προβλήματος και εύχεται αίσια και ταχεία την έκβαση τους, “χωρίς όμως και να τρέφει ψευδαισθήσεις, ως προς τον ρόλο και τις θέσεις της Τουρκίας και τον υπό αυτής επιδιωκόμενο στόχο”.

Μελέτησε, παράλληλα, το θέμα του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης, σε σχέση με τη συζήτηση του θέματος από τη Βουλή για τη νομοθετική ρύθμισή του και αποφάσισε την έκδοση Συνοδικής Εγκυκλίου προς τους πιστούς, η οποία θα αναγνωσθεί κατά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής 5 Ιουλίου 2015.

Στην Εγκύκλιο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η Εκκλησία δεν έχει, ούτε και επιθυμεί να έχει δυνατότητα επιβολής της θέσης της στους ανθρώπους.

«Για την Εκκλησία δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή η συμβίωση δύο ανθρώπων εκτός του μυστηρίου του γάμου”, αναφέρει Η χριστιανική διδασκαλία, “πολύ περισσότερο δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ομοφυλία ούτε και να δεχθεί τη συμβίωση ομοφυλόφιλων ατόμων”, προτίθεται.

“Ἀκόμα κι αν γινόταν δεχτή η δικαιολογία ότι το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη ρύθμιση κοινωνικών προβλημάτων ανθρώπων, που δεν ανήκουν στην Εκκλησία, το γεγονός ότι προνοείται ρύθμιση της συμβίωσης ατόμων του ιδίου φύλου συνιστά τελεία διαστροφή», προστίθεται.

Αναφέρεται, επίσης, ότι οι νόμοι πρέπει να έχουν ως στόχο όχι απλώς τη ρύθμιση κοινωνικών διαφορών ούτε και την ικανοποίηση των επιθυμιών των ανθρώπων, αλλά κυρίως τη διαπαιδαγώγησή τους.

Οι νόμοι, συνεχίζει, δεν μπορούν να ανάγουν “μια εκτροπή σε κανόνα δικαίου” και «νομοθετήματα ξένα προς τα ήθη του λαού μας έχουμε τη γνώμη ότι πρέπει να αποφεύγονται. Ακόμα και σε λαούς που δεν έχουν πρόβλημα εθνικής επιβίωσης, τέτοια νομοθετήματα αμβλύνουν τα ηθικά αισθητήρια των ανθρώπων και συμβάλλουν στη διάλυση της κοινωνίας”.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε κινδύνου, όπως διάλυση της οικογένειας και διαφθορά.

Η Ιερά Σύνοδος καλεί τη Βουλή “να περιφρουρήσει τις αξίες και τα ήθη του λαού μας”.

Η Ιερά Σύνοδος εξέτασε, παράλληλα, τους οικονομικούς λογαριασμούς των Θρόνων και των Σταυροπηγιακών Μονών, καθώς και του ΚΕΤ, για το έτος 2014 και τους προϋπολογισμούς για το έτος 2015.

Όρισε τις ημερομηνίες τέλεσης των καθιερωμένων Μνημοσύνων ως εξής: Την 5η Ιουλίου 2015, για τον εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανὸ και τοΥς συν αὐτῷ σφαγιασθέντας, Τη 12η Ιουλίου 2015, για τους πεσόντες κατά το προδοτικὸ πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, Τη 19η Ιουλίου 2015 για τους πεσόντες κατὰ τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, και τη 2α Αυγούστου 2015 για τον Αρχιεπίσκοπο και Εθνάρχη Μακάριο.

Του Μνημοσύνου για τον Εθνάρχη Μακάριο θα προστούν οι οικείοι Μητροπολίτες στις επαρχίες τους, του δε Μνημοσύνου στην Ιερὰ Μονὴ Κύκκου θα προστεί ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος διόρισε ως νέα μέλη του Συμβουλίου του Κ.Ε.Τ., για την επόμενη διετία, τους Μητροπολίτες Μόρφου και Κωνσταντίας και τον Επίσκοπο Λήδρας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα